mac: ce am in Feed Reader

nu credeam ca voi ajunge sa scriu despre asta. dintr-un anume motiv: cred cu tarie ca tot ceea ce citeste un jurnalist sau blogger nu sunt doar alte bloguri sau alte ziare ci sunt Surse de Informatie. Si sursele nu se divulga.

Am mai zis (aici sau aici ) ca folosesc NetNewsWire, pe care il gasesc ca fiind cel mai bun Offline Feed Reader ever. Nici Outlook 2007 nu era rau, dar NNW are atitea chestii care il fac elegant si rapid, incit nu vrei sa te intorci la Outlook, plug-ins pentru browsere (gen Sage pentru Firefox) sau Readere online (precum Google Reader).

Apropo, stii ce e un Feed RSS, nu?

Imi impart feed-urile adunate in Feed Reader in categorii si mai ales in functie de importanta lor pentru mine. Categoriile sunt simple si voi vorbi despre ele mai pe larg. Importanta lor are diferite semnificatii. Din punctul asta de vedere am:

– feed-uri care imi sunt surse de informatie

– feed-uri pe care le monitorizez din diferite motive si care devin surse in proportie de 0.5%

– feed-uri care le tin pentru ca sunt bogate in informatii care imi vor folosi mai tarziu sau pentru ca ma inspira.

Simplu si nu intru in alte amanunte.

Dupa cum se poate vedea in poza alaturata, am preferat sa asez feed-urile in NNW in ordinea importantei dpdv al subiectului.

Readerul imi aseaza sus 2 foldere: unul cu “Flagged Items” (subiectele pe care le marchez eu ca fiind demne de pastrat) si “Clippings” (un fel de decupaje din ziare – informatii pe care le tin acolo pentru ca vreau sa le folosesc – ex.: un produs pe care vreau sa-l cumpar). Abia apoi incepe functia de Feed Reader si categoriile.

1. boio: este, asa cum iti imaginezi folderul in care tin citeva feed-uri d-ale mele: boio.ro, google search, feed bulletin sau feed-ul meu de twitter. Sunt acolo in scop de monitorizare. Vreau sa vad la cit timp apare o stire in Feed si daca apare corect. Nimic mai mult.  

2. blogosfera este folderul care adaposteste putin peste 40 de feed-uri de blog romanesti. Nu fac altceva decit sa le monitorizez. Unele vor disparea in curind pentru ca autorii nu mai merita bagati in seama. Printre ele sunt si feed-uri de la prieteni sau de la persoane care au ceva de spus si pe care ii citesc periodic.

Obisnuiam sa tin acolo feed-uri ale celor cu care ma compar. Mi-am dat seama ca 2 bloguri nu se pot compara numai la numarul de stiri publicate, subiectele difuzate sau ratate si tematica. DIscutia e mai profunda si nu-si are loc aici.

Paradoxal, nu tin acolo feed-uri ale bloggerilor “cu vechime”. Pe multi dintre ei nu ii citesc. Am incercat, am vazut ca nu sunt interesanti si am renuntat. In schimb, sunt mereu deschis la sugestii noi. Si blogul tau poate sa fie acolo.

3. apple este folderul cu cele mai multe surse de inspiratie. Acolo sunt tot felul de mixuri de feeds: site-uri, forum-uri, site-uri personale ale diferitilor developeri sau firme, site-uri cu reduceri la produsele Apple, Hackeri de iPhone sau pagini oficiale ale diferitelor produse.

De obicei trec in 2 minute peste “blogosfera” si chiar uit sa vad toate articolele de acolo pentru a verifica anumite posturi din categoria 3. Mda, era mai bine sa fi schimbat ordinea, dar e un vechi obicei, peste care nu am trecut.

Chiar daca e greu de crezut, acest folder nu este singura sursa de inspiratie pentru boio.ro. Cele 47 feed-uri imi dau zilnic doar 2-3 subiecte demne de bagat in seama. Bucuria mea mai mare este sa stiu ca am publicat inaintea lor o informatie. Si asta se intimpla din ce in ce mai des.

Un amanunt interesant: nici un feed in limba romana. Daca stirea a aparut in Romania si eu nu am dat-o, deja nu mai are farmec.

4. tech – este folderul din care s-a dezvoltat cel cu Apple si nu numai. Aici am strins niste surse bune de informatie de toate felurile. Au un singur amanunt in comun: tot ce-mi place mie : ). Cu alte cuvinte am site-uri care scriu despre Internet, browsere, gadgets, telefoane, viitor si stiinta, concursuri si premii legate de tehnologie si altele.

Am peste 50 de feed-uri din cele mai diverse si in mai multe limbi de circulatie internationala. Niciunul in limba romana.

5. blogging – aici gasesti informatii despre partea tehnica a blogging-ului: teme, plug-ins, feeds, wordpress si altele. Doar 7 feed-uri au supravietuit. Toate in engleza.

6. google este folderul in care am tot taiat din feed-uri. Aveam la un moment dat diferite categorii din Google News si primeam cite 3000 stiri pe zi. Am pastrat 5 feed-uri importante cu/despre/de la Google.

7. design – este un folder aparut de mai putin de o luna. Am re-amplasat in el 6 feed-uri care imi sunt tare dragi. Tematica este, evident, legata de design. De la case, la site-uri si pina la icoane sau gadgeturi.

8. diverse – aici tin ceea ce nu incapea pe nicaieri: mai un site de trupa, mai un site care are legatura cu “uzina” la care lucrez. 4 feed-uri care nu imi ofera informatii valoroase ci doar urmaresc nevoi sau pasiuni mai vechi.

9. presa – mi-ar fi placut sa adaug mai multe ziare romanesti sau straine. din pacate toate s-au dovedit slabe la capitolul informatie. Am pastrat 2: unul pe teme de tehnologie si Catavencu.

10. altele – aici tin 2 magazine online. just in case.

Sunt convins ca unii ar da orice sa se uite putin prin lista de feed-uri de la “Tech” sau “Apple”, dar am sa tin pentru mine continutul lor.

La partea tehnica a feed readerului pot sa mai adaug faptul ca am un numar total de 172 feed-uri – alese pe sprinceana si refresh-uite odata la 2 saptamani. Din zece in 10 zile fac un back-up al feed-urilor – pentru ca imi sunt prea …dragi.

Iti recomand sa citesti si ce am in dock , dashboard, bookmarks sau Menu Bar . vei gasi jucarii interesante pentru computerul tau.

ai sugestii sau intrebari? discutii libere in comentarii, mai jos…

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. Nice! cred ca esti primu blogger pe care l-am citit, si singurul blog pe care il urmaresc, cautam la vremea aia informatii despre iphone, aveam de ales intre el si n95 8gb. L-am ales pe cel din urma totusi. Anyway, nice work! cred ca o sa-mi organizez si eu feed-urile intr-un mod asemanator, momentan sunt inca la inceput..

  2. de ce tii pentru tine continutul lor? ti-e frica sa nu pierzi cititorii?
    da, sunt destui care sunt curiosi, si ma aflu printre ei.

    ar fi fost frumos sa dai niste exemple concrete, in afara de catavencu, din orice categorie.

  3. @ Misu:

    am zis de ce tin continutul pentru mine. cititorii sunt liberi sa citeasca ce vor. eu nu le fac recomandari de feed-uri, dar atunci cind postez ceva – dau si sursa.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. 7 aplicatii pentru Mac OS X care fac toti banii | boio.ro
  2. Viata in Cloud: RSS Feed Reader | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*