Trebuie să o spun de la început: orice casă are nevoie de un purificator de aer. Dacă stai într-un oraș, la bloc, cu atât mai mult. Dar asta este valabil și pentru cei care stau la casă și e prea mult praf în jur sau alte substanțe / polen care îți provoacă alergii.
Eu am norocul să locuiesc într-o zonă unde nu sunt fabrici sau alți mari poluatori, pădurea este la un kilometru în linie dreaptă, iar singurul praf pe care îl văd apare atunci când nu ud grădina o vreme. Am nevoie de un Air Purifier? Dacă ar fi să mă iau după ce indica Mi Air Purifier 3C de la Xiaomi Romania aș spune că nu. Asta pentru în primele zile mi s-a părut că e stricat ceva la el. Îl țineam în cameră și nu urca mai sus de 001.
Menționez că am primit acest dispozitiv de la Xiaomi Romania și l-am returnat după teste. Nimic din ceea ce vedeți în acest text sau în video review nu este impus de Xiaomi și nici nu e plătit. Opiniile sunt doar ale mele.
Ce este un Air Purifier și de ce ai nevoie de el
Pe scurt: un purificator de aer este un dispozitiv de mărimea unei scaunel (24x24x52 cm) pe care îl așezi în orice cameră, îl legi la priză și apoi uiți de el. Mi Air Purifier 3C este un paralelipiped dreptunghic cu colțurile frumos rotunjite și cu un design cât se poate de plăcut. În partea de sus și lateral față are un grilaj. Sus mai sunt și niste butoane, iar pe față are un display digital care nu măsoară mai mult de 5 cm în diametru și îți oferă toate informațiile de care ai nevoie.
Xiaomi recomandă să folosești dispozitivul într-o cameră care nu depășește 40 mp. Cea mai mare încăpere în care eu l-am folosit a fost una de aproximativ 33 mp și s-a descurcat bine. Cu toate că nu are prea multe în el și e confecționat din plastic și un filtru HEPA, jucăria cântărește aproape 5 kg. În video de mai jos poți să vezi și cum se desface și ce conține.
OK, poate că vei spune: nici eu nu am fabrici, praf pe drum, poluare. De ce aș cumpăra un astfel de produs? Iată câteva motive bune:
-
- Prețul sub 450 lei este accesibil. În momentul publicării acestui review, cel mai mic preț online este de 431 lei.
- Dispozitivul te scapă inclusiv de fumul sau mirosurile de mâncare din bucătărie, chiar dacă ai hotă.
- Nu ocupă mult spațiu și consumă puțin curent.
- Un filtru te ține mai mult de un an și prețul pentru unul nou pornește de la 139 lei.
- Se integrează foarte bine cu aplicația Mi Home așa că poți să-l controlezi de pe telefon, de oriunde.
Mai e nevoie să mai spun și că în perioada asta ne tot ferim de viruși și alte minuni purtate de aer?
Are și dezavantaje? Nu pot să zic asta, dar eu am două de care îmi pasă:
- Mi-ar fi plăcut să fie mai mic, dar probabil că nu era la fel de eficient.
- Îi lipsește integrarea cu HomeKit. Ar fi fost util să îl poți lega într-un sistem de automatizare. Să zicem că vrei ca atunci când nivelul de praf/fum sau alte particule din aer din casă – detectate de un senzor – purificatorul să intre în acțiune. De menționat că funcționează cu OK Google și Alexa pentru cine folosește acele ecosisteme.
Dar asta nu îl face să fie mai puțin util, pentru că poți să-l controlezi din aplicația Mi Home și cred că merge și automatizat într-o oarecare măsură dacă folosești produse Xiaomi sau Aqara. Nu am testat acest aspect pentru că la momentul la care am avut acest purificator nu aveam încă instalat sistemul de senzori de la Aqara.
Concluzia boio.ro: Știu că sunt purificatoare de aer și mai sofisticate pe piață, dar dacă vrei unul smart, care nu te va costa prea mult și care acoperă nevoile de bază și ceva în plus, atunci Mi Air Purifier 3C de la Xiaomi este o alegere bună.
Be the first to comment