Vreau calitate si platesc pentru ea

Alegerile care te definesc

Am primit un mail de la un cititor. Nu ii fac public numele si nici ideile, dar voi publica raspunsul meu catre el. Pe scurt, omul imi spunea ca Nokia a vandut mai mult decit Apple si ca terminalele Android sunt mai bune si pot di jailbreakuite sau deblocate mai usor. Nu am contestat asta niciodata, numai ca de vo doi ani incoace felul meu de a gandit s-a schimbat radical.

Tot astazi discutam cu un coleg care imi spunea cum, de cind a luat un iPhone, nu vrea sa mai vada alt device. Daca ar da banii pe alt telefon, ar fi poate cea mai simpla si ieftina jucarie de pe piata, care stie sa dea telefoane si SMS-uri. In ceea ce priveste experienta, aplicatiile, jocurile si felul in care telefonul interactioneaza, nimic nu se compara cu un iPhone.

Valoare versus Valoare

Valoarea nu inseamna sa cumperi un lucru ieftin care face treaba. Valoarea produsului este data de suma tuturor experientelor pe care le ai cu acel produs. Cine se zgarceste si cauta cai ocolite nu va intelege niciodata ce inseamna valoarea.

Eu sunt adeptul calitatii, nu al cantitatii. De multe ori, ii sfatuiesc pe toti cei care au un iOS Device si cauta jailbreak si unlock sau aplicatii crackuite sa treaca la alta platforma. Dupa ani de zile in care am incercat diferite jucarii acum sunt in situatia in care prefer sa platesc mai mult, dar sa am tot ce vreau si sa mearga totul bine. Tocmai de aia am luat un 3GS Factory Unlocked si platesc toate aplicatiile care imi plac si de care am nevoie.

Apple sau altii nu au facut atit de multi bani pentru ca au mintit userii, ci pentru ca au vandut un produs mai scump si l-au facut cu adevarat valoros. Un iPhone sau un Mac va avea intotdeauna o valoare mai mare de re-vanzare decit un Nokia sau orice alt laptop. Dar sunt inca multi care prefera sa stea cu software-uri crackuite si se mira ca nu le merg jucariile…

Ca sa nu mai spun ca atunci cind am un o aplicatie preferata si platesc pentru ea, stiu ca developerul primeste bani si sunt multumit ca il ajut. In fond aplicatia respectiva imi salveaza mie batai de cap si ore pierdute aiurea, de la caz la caz. Si asta se aplica la absolut orice. Atunci cind am relansat boio.ro puteam sa ma apuc sa descarc o tema si sa incerc sa o redesenez eu, asa cum am mai lucrat in trecut. Am ales sa lucrez cu un developer si sa platesc pentru asta asa ca rezultatul este pe masura.

Experienta hardware se apropie foarte mult de povestea cu Sistemele de operare pentru oameni mari (urmeaza linkul ca sa o recitesti). Atunci cind totul e facut sa mearga si cineva a avut grija sa se asigure ca experienta ta va fi una excelenta, de ce sa nu sari direct la acel sistem de operare si sa te chinuiesti cu anti-virusi, drivere si alte minunatii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

15 Comments

  1. sustin tipul asta de abordare. din pacate in ro e din ce in ce mai rar intalnita. lucrez in piata TELCO si am in sange un model de business, bazat pe nevoia reala a clientului. presiunea concurentei si impactul psihologic al bau-baului numit criza, au transformat achizitia in tranzactii de preturi. iar ideea de calitate si aftersales service nu mai e preponderenta in alegerea cumparatorului. obiceiul de cumparare a migrat abrupt catre tranzactional, cantitativ in dauna calitativului.
    sper in continuarea ca e o situatie de moment, generata de durerea din buzunare. in fond, cine nu vrea calitate, indiferent ce achizitioneaza?!?! dar cand painea cotidiana iti topeste 50% din bugetul familiei, 40% merge pe dari si impozite, rate , etc..ce calitate sa mai astepti de restul de 10%??

  2. @duxx
    Te citez “de ce este Mac-ul (simplu exemplu) mai “bun” decat Win/Lin? Ce stie sa faca in plus?
    Ti-am raspuns: Nu stie sa faca nimic in plus.
    Concluzia logica ar fi ca face aceleasi lucruri dar mai bine.

    Vrei exemple?
    Uite: la MacBook Pro: tine bateria cam de 2 ori mai mult, timpul de revenire din standby este mult mai scurt(aproape instantaneu), consuma foarte putin curent in standby, nefiind nevoie sa il opresti cand nu-l folosesti, nu se blocheaza, nu ia virusi (da, am inteles ca exista, dar eu in 2 ani n-am reusit sa iau niciunul), poate rula si windows in paralel daca chiar nu poti fara,nu trebuie reinstalat OS-ul tot la jumate de an si nu in ultimul rand au o valoare de revanzare mult mai buna.

  3. @duxx
    N-am lamurit-o cu RDS :))
    Legatura este urmatoarea: exact acelasi gen de om isi face abonament mobil la RDS ca si cel care isi ia nu stiu ce mizerie de laptop cu windows sau ceva belitura de telefon cu android( dar nu Galaxy S sau ceva serios, ci din alea pe care le primesti rest la guma) si isi spune (in toate cazurie): mama ce afacere am facut si ce fraieri is aia care dau bani in plus pe lucruri de calitate. Las ca si cu laptopul meu te poti da pe net, netul meu mai e si gratis pe deasupra si Android e mai bun decat iOS.
    Android e OK pe un aparat bun. Altfel e ca si cum ai alimenta o Dacie cu kerosen si te-ai astepta sa decoleze.

  4. @Mihai
    MacBook pro cu SSD de 80GB
    Pornire=4 secunde
    Shut Down=3 secunde
    Photoshop CS4=4 secunde
    Baterie 7 ore
    Îl am de cel Putin 18 luni si nu mă dezamageste .l-am luat la $1400 si am client la el acum la $ 1200
    Acum sa vedem Alienware i4/1gb video card/ win 7/ cu SSD 256GB al unui prieten
    Pornire=50 secunde
    ShutDown=45 secunde
    Photoshop CS5 = 1 minut
    Baterie 2.5 / 3 ore max
    Nu reuseste sa îl vândă nici măcar la 900 după ce a băgat in el peste $2000
    3GS nou factory $820 cumparat acum 15 luni si vândut săptămâna trecută la $650 . Am făcut upgrade la iPhone 4 factory unlocked.
    Va las pe voi sa comentati mai departe .

  5. @marius
    Pai zi-i lui @duxx, ca eu stiu cum sta treaba :)) …cred ca ne-ai incurcat…we’re on the same side here :))

  6. Salut Adrian. Voi incepe prin ati transmite ca ma bucur pentru faptul ca am contribuit si eu cu o idee de articol pentru blogul tau.
    Nu pot spune ca nu sustin partial parerea ta. As prefera oricand sa pot cumpara o apliatie cu licenta, mai mult pentru simplul fapt ca mi se ofera suport tehnic, un avantaj de care am profitat in unele situatii si am fost foarte multumit de acest lucru, cateodata fiind chiar necesar, in loc sa stau si sa caut o solutie pe forumurile online.
    Insa tu trebuie sa intelegi ca puterea de cumparare in Romania nu este aceeasi cu cea din SUA. De exemplu, eu ca un simplu web designer freelancer, nu-mi permit sa dau cei aprox. 1700$ pentru o licenta unei suite Adobe (Photoshop, Dreamweaver, Flash, Illustrator), fara de care nu-mi pot pune in practica ideile. Pentru acesti bani, ar fi nevoie sa vand multe siteuri, eventual sa nu-mi achit datoriile si sa nu mananc o perioada de vreme. Am incercat alternative gratuite, precum GIMP (pe Windows si Ubuntu), dar nici nu se apropie de puterea Photoshopului.
    Oricare dintre noi cred ca ar alege sa dea mai multi bani, stiind ca primesc un lucru sau un serviciu de inalta calitate, dar de multe ori, pentru noi, Romanii, acestea sunt cu mult peste puterile noastre financiare.
    Ma gandesc ca din banii ce-i primesc pentru diferitele proiecte pe care le primesc, trebuie sa achit facultatea, chiria, intretinerea, utilitatile, factura la operatorul de telefonie mobila si mancarea. Dupa toate acestea, mai ies o data pe saptamana la o bere cu amicii, si s-au dus fondurile, asta in caz de-mi mai raman ceva bani pentru a iesi.

  7. @Ovidiu Ionita: stii care e norocul tau sau al altora care folosesc uneltele foarte scumpe de la Adobe? Faptul ca exista inca solutii de crackuire a lor. Daca nu aveai Photoshop crackuit sa fi pus mana pe el in prima faza, nu aveai de unde sa stii ce ofera asa ca te multumeai cu programe similare. Eu nu zic ca preturile lor nu sunt nesimtit de mari, dar atunci cind nu va mai exista o solutie de crackuire vei avea de ales intre doua chestii: il cumperi sau nu il folosesti.

  8. Mai este o problema in legatura cu licentele si anume concurenta neloiala. Ma refer aici la firme/intreprinzatori.
    Stiu ca deobicei povestile astea cu romani care n-au bani de licente suna “lacrimogen”, dar realitatea economiei capitaliste este urmatoarea: poti sa fii cost-efficient, functionezi si faci bani, nu poti, pui lacat si ii lasi pe altii care pot.
    Aceste costuri includ si amortizarea licentelor pentru programele pe care le folosesti (indiferent de domeniu, cu totii folosim programe care necesita licenta de la OS, Office pana la programe specifice domeniului, dupa caz).
    Nu mi se pare corect ca exista firme (si nu putine) care nu platesc licente, intrand astfel in concurenta neloiala cu cele care platesc.
    Bineinteles ca un programator de pagini web, spre exemplu, care are programe Adobe crackuite isi permite sa lucreze cu tarife mai mici decat unul care le-a cumparat pe bani grei si nu mi se pare deloc corect.
    Asta-i adevarata poveste “lacrimogena” legata de licente.
    Din punctul meu de vedere problema se prezinta in felul urmator: fa-ti un calcul de costuri: chirie, curent, salarii, amortizare la calculatoare si licente, amortizare la masina, combustibil, etc. Daca pe baza acestor costuri iti iese un tarif care poate concura pe piata e bine, daca nu, inseamna ca altii se pricep mai bine decat tine la asta si solutia ar fi sa-ti iei un job si sa o lasi balta cu afacerile.

  9. sunt curios cati dintre cei care folosesc astazi software legal si scot bani din el au invatat sa foloseasca acel software pe versiuni hack-uite.
    oare de ce?
    sa inveti un software legal pe banii unei companii la inceputul unei cariere (oricare ar fi ea) e o iluzie. nu te angajeaza nimeni daca spui la interviu ‘nu stiu photoshop pentru ca nu-mi permit din bursa de student sa-mi iau o licenta.
    cum gandesc developerii: mai bine las o gramada de fraieri sa invete programul pe care il voi vinde companiei unde se va angaja.

    cine crede in cloud-computing este foarte naiv. da, va exista, dar la un alt nivel. si va fi crack-uibil puteti fi siguri de asta.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Jailbreak sau Nu in functie de venituri? | boio.ro
  2. Performanta versus joaca de-a computerele | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*