OK, Microsoft a înțeles ce înseamnă un bun design. După ani buni în care nici sistemul de operare, nici hardware-ul nu se ridicau la nivelul celor oferite de Apple, de această dată jucăriile lansate de Microsoft chiar arată bine.
Totul până la sistemul de operare. Nu pot să zic că mă împac cu ideea de struțo-cămilă propusă de Microsoft – computerul tabletă nu e nici computer, nici tabletă.
Dar, după cum spuneam, gama Surface arată bine.
Microsoft Surface Go 2 – laptopul “scămoșabil”
Tastatura aia de dintr-un material scămoșabil. Asta mi se pare o decizie cel puțin ciudată. Dar are un preț foarte interesant – 399 dolari. La banii aceștia primești o tabletă care nu are 4G (LTE), ci doar WiFi, 4GB de RAM și un SSD de 64GB. Are un ecran de 10.5 inch, baterie de 10 ore și un procesor Intel Pentiul Gold 4425Y.
Dacă vrei varianta cu 4G, RAM și SSD dublu, dai 330 dolari în plus.
Device-ul are un singur port USB-C, un audio jack, un port pentru încărcare și un slot de card MicroSD (ăsta e bun).
Tastatura aceea scămoșabilă NU intră în pachet. O poți comanda separat pentru 130 dolari. Vrei și o husă? Mai costă încă 70 dolari. Crezi că un mouse te ajută? Încă 35 dolari. Stilusul costă 115 dolari, iar un adaptor de la USB-C la USB normal este 25 dolari. Cam la fel ca și cel de la Apple, doar că e negru și nu vine sub forma a două mufe legate printr-un cablu, ci este o singură piesă pătrățoasă.
Surface Book 3 – MacBook Air-ul decapotabil
E greu de clasificat un astfel de device. E tabletă cu tastatură detașabilă sau computer? Microsoft îi spune, totuși, laptop și, tot ei, sunt de părere că acest device de 1600 dolari este unul de calitate Pro.
Book 3 vine cu procesor de la Core i5 în sus, până la 32GB RAM și ecran de 13,5 sau 15 inch.
Microsoft propune și câteva configurații în funcție de ceea ce vei face cu el. Creatorii sau designerii trebuie să plătească 2800 dolari, developerii – 2300 dolari, iar “creatorii sociali” sunt cei mai “săraki” și pot să aleagă un Surface Book de 1600 dolari.
Ce îmi place la el? Acea balama care se curbează. Ce nu-mi place? Sistemul de operare și faptul că Microsoft îți îngreunează alegerea unui device printr-o grămadă de variante disponibile.
Surface Earbuds cu funcția “Play my Emails”
Wait, WHAT? Căștile sunt pentru muzică, podcasturi, telefoane. Nu pentru emailuri. Well, Microsoft laudă noile căști inspirate de AirPods cu faptul că au funcția “Play my Emails”. Ai nevoie de Outlook și poți să asculți ce emailuri ai primit.
Surface Buds costă 200 dolari și sunt disponibile din 12 mai.
Ce-mi place? Ideea că poți să dictezi cu ele (deși asta cred că poate să facă și o pereche de AirPods). Ce nu-mi place? Ciuperca aia pare puțin cam mare în ureche.
Surface Book 3 e gândit ca o alternativă la MacBook Pro. Surface Laptop 3 e alternativa la MacBook normal sau la Air, Surface Pro la iPad Pro și Surface Go la iPad. Cel puțin așa le văd eu.
Dețin un Surface GO și un Surface Laptop 2, iar acea tastatură scămoșabilă cum o numești tu, a rezistat foarte bine în timp. Nu s-a murdărit, nu a adunat scame și e foarte confortabilă. Mai ales cea de pe Surface Laptop. Trackpad-ul e în sfârșit bun pe un dispozitiv cu Windows.
Ca să îți răspund la întrebare, din experiență îți pot spune că toate aceste produse sunt mai mult laptop decât tabletă. Tablet mode lasă de dorit, iar aplicațiile din Windows Store sunt în general slab dezvoltate în comparație cu App Store.
Ce îmi place foarte mult la Surface Go este acel kickstand. E o soluție mult mai elegantă decât tastatura aceea cu stand pe care a lansat-o Apple de curând. Cred că o să vedem un kickstand și pe iPad în curând.
@Silviu: da, îmi place ideea de kickstand, dar și noua tastatură pentru iPad cu magnet foarte puternic este interesantă.
Da, arată bine, dar îi aduagă o greutate prea mare de purtat după tine…nu mai vorbesc de pret