Viata in Cloud: Note in Sync pe iDevices si pe Mac

Ai nevoie mereu sa notezi ceva si sa iti tii notele aproape indiferent de device, iar Apple nu are o solutie potrivita pentru asta. Dupa ani de cautari, pot sa spun ca am gasit solutia ideala pentru luat note, sincronizat, salvat si mai ales accesat de oriunde. Din fericire, saolutia este si una gratuita.

Viata in “Cloud” este o serie de articole de pe boio.ro in care discutam despre beneficiile unei vieti active online cu ajutorul unor aplicatii web care se inteleg bine cu cele offline. Citeste toate articolele trecute si viitoare pe aceasta tema in Colectia “Cloud“.

Simplenote intrece Notes

Cine a folosit un iPhone sau un iPod a vazut cit de limitata e aplicatia nativa de luat note de pe iOS. Da, interfata este eleganta, dar Apple nu a updatat-o decit in iOS 4.x si atunci doar cu niste fonturi in plus.

Din punctul meu de vedere, o aplicatie de note trebuie sa iti trimita ideile de una singura si sa nu depinda de iTunes pentru asta. Asa am dat de Simplenote. Aplicatia este universala (merge pe orice iOS Device) si vine cu citeva avantaje majore asupra Notes: poti sa sincronizezi notele cu un cont al tau de pe site-ul lor, sa le salvezi pe Dropbox si, mai ales, sa le accesezi online pe simplenoteapp.com.

Userii care vor sa intre in detalii au posibilitatea sa aloce Tag-uri notelor, sa le aseze dupa data la care au fost create, sa detecteze linkurile etc. Varianta gratuita are un banner de reclama deasupra notelor. El nu este vizibil offline si poate fi scos daca mergi pe versiunea Premium.

Simplenote pentru iPad te iti ofera posibilitatea sa scapi de orice meniuri si sa scrii texte fara sa fii distras, in full screen. Una dintre functiile putin cunoscute de catre useri este faptul ca Simplenote iti ofera acces la diferitele versiuni ale textelor pe care le ai salvate acolo. Vrei sa te intorci in timp si sa vezi cum arata un anumit text in urma cu o zi sau doua saptamani? Nimic mai usor!

Simplenote te lasa sa faci cautare in corpul notelor, ai spatiu virtual nelimitat pentru notele tale, transferul de informatie este securizat si poti sa poti chiar sa dai share la notele tale, astfel incit familia sau prietenii sa vada o lista de actiuni comune, cum ar fi un Shopping List.

Eu folosesc Simplenote pentru o gramada de chestii: de la shopping list la linkuri de interes pentru blog, proiecte viitoare, parole temporare de la retelele WiFi ale prietenilor sau restaurantelor, bucati de text care mi-au atras atentia si pe care vreau sa le citesc offline.

Notational Velocity – Note geek heaven pentru Mac OS X

Pasul de la notele de pe iPad si iPhone la cele de pe Mac a fost unul rapid. Developerii Simplenote iti ofera citeva sugestii de aplicatii care se inteleg bine cu cea creata de ei. Si vorbim de aplicatii pentru Windows, Mac, Android, extensii de Firefox, servicii online si multe altele. Le poti vedea pe toate AICI si poti sa alegi aplicatia potrivita pentru sistemul tau.

Eu am ales Notational Velocity. Stiam deja de ea de pe net, dar la vremea respectiva un document text imi era de ajuns. Nu simteam nevoia sa am o aplicatie dedicata pentru a scrie texte. Numai ca Notational Velocity (NV) este mult mai mult decit o aplicatie care stocheaza texte.

In primul rind, NV stie sa se sincronizeze cu Simplenote si cu Dropbox. Asta face ca toate notele mele, linkurile si fragmentele de text pe care le incropesc pe Simplenote sa ajunga pe Mac. Si invers. Lumea mea a inceput sa se invirta in jurul Notational Velocity si atunci cind ajung la laptop este una dintre primele aplicatii pe care le deschid.

NV este gratis si open source. Aplicatia te lasa sa scrii text pe care il salveaza automat si te ajuta sa gasesti orice bucata de text imediat. Folosirea aplicatiei este cit se poate de simpla: apesi cmd+L si esti dus in bara de cautare. Acolo poti sa cauti ceva si primesti rezultatele imediate, dupa fiecare caracter tastat. Daca vrei sa notezi ceva, apesi acelasi Cmd+L si primele cuvinte se transoforma in Titlul viitoarei note. O apasare a tastei return (enter) te duce in campul notei unde poti sa dai paste la textul copiat sau sa adaugi manual ce vrei tu.

CMD+ J sau CMD+K te fac sa sari de la o nota la alta, in josul sau in susul listei.

Textele din Notational Velocity se duc automat pe contul de Dropbox (daca vrei) sub forma de arhiva securizata sau de texte in format .rtf sau .txt.

Partea mai geeky este legata de Fork-urile aparute pe net. Ma refer la versiuni de NV facute de altii care au adaugat o gramada de imbunatatiri sau il fac sa arate diferit.

Tech si open source geeks vor aprecia ca exista de exemplu, un NV care are panou de preview pentru Markdown si Multimarkdown. Aseara am descoperit Notational Velocity Alt. Aplicatia – tot un fork – facuta de Brett Terpstra duce mai departe conceptul de NV cu Multimarkdown si redeseneaza interfata.

NV ALT aduce si interfete customizabile CSS si HTMP pentru Preview sau wide view. Stiu, nu mai e la fel de simpla, dar depinde de tine cum vrei sa arate si sa se miste.

Poti sa alegi un anumit folder sau arhiva de note inainte de deschiderea aplicatiei, asa ca poti sa lucrezi cu fisiere de munca si personale fara sa le amesteci. Evident, exista spell check si poti sa scrii cu orice font si chiar sa folosesti culori sau litere boldate, italice ca in orice editor text.

Note in Cloud si in offline

Dar am vorbit despre Note pe iDevices si Note pe Mac. Partea cea mai interesanta este felul in care ele se sincronizeaza. Ai mai multe variante: ori folosesti contul de simplenote, ori dropbox sau un alt folder local in care asezi notele.

Ceea ce ma incinta cel mai tare este faptul ca daca nu am nici computerul nici iPad-ul sau iPhone la mine pot sa intru pe pagina Simplenote sau pe Dropbox si sa vad acolo toate notele. Atit cele prezente, cit si cele pe care le-am sters sau pe care le-am modificat. Nu am nevoie decit de un browser si atit. Nu conteaza ca sunt pe blackberry unui prieten, pe Androidul altuia sau pe un computer public care nu are decit Internet Explorer 5.0.

Pe iPad ai si alte aplicatii care au acces la documentele text din Dropbox. Unele doar le citesc, altele le pot si edita. De la Good Reader la Plain Text, ai o gramada din care sa-ti alegi preferatul. Toate aplicatiile acceseaza documentele si descarca o copie locala asa ca le poti vedea si offline.

Partea mai interesanta este felul in care este facuta sincronizarea. Sa zicem ca intru pe Mac si adaug un document nou. Scriu in el citeva rinduri, apoi plec in offline. Am acelasi document pe iPad si pe iPhone. Pot sa adaug orice text in Simplenote in cele doua device-uri si apoi, cind ma conectez la net, Simplenote NU sterge documentul creat pe Mac ca sa-l inlocuiasca cu cel de pe iDevice-uri si nici invers. Din contra! Simplenote compara documentele si apoi adauga ce e nou in toate celelalte device-uri si sterge ce a fost sters. Astfel incit ai acelasi document, cu acelasi nume editat din 3 directii, dar nu pierzi nimic daca ai scris in el cit erai offline. Are sens ce zic?

Concluzia mea e simpla: Combinatia Simplenote + Notational Velocity + Dropbox este ideala. Stiu sigur ca nu voi pierde nicio nota, ca ele stau mereu in Sync si mai ales ca nu mai trebuie sa fac artificii de genul operatiunilor: copiaza textul si trimite-l pe adresa de mail personala.

Tu ce fel iti adminstrezi notele pe iDevice-uri si pe Computer? Fie ca folosesti aplicatiile de mai sus, fie ca ai un alt setup mai bun, lasa doua vorbe in comentarii si impartaseste tuturor experienta ta.

Viata in Cloud este o serie originala boio.ro in care discutam cele mai bune solutii de sincronizare, aplicatii offline de pe iOS sau Mac OS X si online.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. Eu folosesc Evernote.Mie mi se pare cea mai buna alegere mai ales ca folosesc un iPad un Android si un laptop cu Ubuntu.Avantajul pe care îl vad la Evernote e ca pot salva si PDF-uri( lucrez in construcți si am nevoie de proiecte)

  2. Si eu folosesc evernote, cu care ma descurc de minune, nu numai ca adaug note, acestea pot fi in doferite formate de la text la audio, sau poze, chiar si snapshot-uri ale ecranului. Iar acestea sunt vizibile oriunde merg. Il folosesc chiar si ca GTD de multe ori. Nu imi trebuie 3 programe cand pot avea dor unul.
    Bafta. Iar combinatia cu chrome sync este senzationala

10 Trackbacks / Pingbacks

  1. Converteste PDF in Text cu Notational Velocity | boio.ro
  2. 2010 boio.ro Awards | boio.ro
  3. Ce instalezi prima data pe un iPhone nou? | boio.ro
  4. 8 aplicatii pentru Mac care sunt mai bune decit cele facute de Apple | boio.ro
  5. Pasul cel mare catre… Text Files | boio.ro
  6. nvALT 2.0 | boio.ro
  7. 2011 boio.ro Awards | boio.ro
  8. Simplenote cumparat de Automattic | boio.ro
  9. Simplenote redesenat pentru iOS 7. Vine si pe Mac | boio.ro
  10. Cine mai foloseste imprimanta? | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*