sau
Cum sa dormi linistit noaptea stiind ca nu te trezesti cu toate posturile si comentariile disparute
boio.ro are aproape 5 ani si in timpul asta am schimbat mai multe solutii de hosting. Si cum Internet inseamna si oameni rai si probleme de hardware la server, oricind poti sa patesti ceva si sa ramai fara munca de … 5 ani. Tocmai de aceea am recomandat intotdeauna o solutie de back-up.
Poti sa faci back-up manual sau sa alegi sa ti se trimita o arhiva cu baza de date pe email. Solutiile sunt gratuite si nu cer experienta. Tot ce trebuie sa faci este sa instalezi un plugin. Numai ca toate solutiile de genul asta au dat gres pentru mine – fie nu primeam emailurile, fie nu aveam timp sa stau pe net cite o ora sa fac back-up manual sau nu aveam conexiunea suficient de rapida.
Introducing “Automatic WordPress Update” – un plugin care face acelasi lucru, dar face back-up pe Amazon S3.
Cine nu stie ce e Amazon S3? OK, explic pe scurt: iti faci un cont pe serverele Amazon si pui acolo ce vrei. Poti sa-l folosesti pentru back-up de documente personale, poze si filme si orice altceva. Marele avantaj este ca platesti cit consumi. Iar factura mea de luna asta nu va depasi 70 centi. Da, adica nici 3 RON / luna.
Clipul de mai jos explica pasii de instalare a pluginului si de configurare a contului de Amazon S3.
Iti recomand sa-l vezi odata ca sa iti faci idee si apoi sa il vezi si sa-l opresti la fiecare 30 secunde ca sa urmezi pasii de configurare. Vei vedea ca este foarte simplu.
Partea mai buna este ca ultima versiune a Automatic WordPress Back-up aduce si restore al unui database mai vechi. Nu l-am incercat, dar e bine sa stii ca il ai acolo.
Pentru accesarea Amazon S3 eu folosesc S3Hub – o aplicatie pentru Mac. Dar sunt o gramada de aplicatii pentru Windows si chiar o extensie foarte laudata pentru Firefox.
Si uite asa, dupa aproape 5 ani am patit-o si eu: boio.ro se comporta ciudat noapte trecuta. Astazi dimineata m-am trezit ca nu mai am acces la Admin-ul site-ului si ca lipseau niste bucati din pagina principala. Database-ul era corupt.
Stii proverbul ala vechi cu “Prietenul la baza de date corupta se cunoaste”? Well, noroc cu Ionut Staicu. Am apelat la cei cu hostingul si au reparat o problema cu /tmp directory dupa care Ionut s-a apucat sa dea restore la Baza de Date de ieri.
E adevarat ca am pierdut comentariile lasate in ultimele 36 ore (poate mai bine de 50 comments), dar aveam Posturile salvate local, pe computer asa ca le-am republicat si totul a intrat in normal.
Ar fi ideal daca Automatic WordPress Backup ar putea fi setat sa faca back-up la baza de date de mai multe ori pe zi, dar chiar si asa, poti sa dormi linistit.
e bine de stiut…tks for the tips
Tabelele myisam se mai bulesc, nu a mers cu repair table ?!
Treci pe un hosting mai serios, gen rohost.com.
Si eu sunt patit! Multumesc pentru pont! ;)
link catre backup imi apare doar in wp-admin si daca as fi in cazul tau si anume sa nu ma mai pot loga in wp-admin, ce m-as face ? de unde as accesa aceste fisiere ?
@anetoiu: fișierele sunt salvate într-un loc anume. Unde nu ai acces doar cu admin. De exemplu, ieri am făcut restore folosind un dump sql salvat pe S3. Pentru că dimensiunile erau peste capacitățile phpmyadmin (adică vreo 60mb) am folosit bigdump :)
Btw, alte programe pentru amazon S3
http://cyberduck.ch/ (win & mac)
http://cloudberrylab.com/ (win)
@ionut staicu din ce mi-ai raspuns tu, inteleg ca daca eu nu mai am acces la wp-admin, nu mai am acces nici la backup
@anetoiu: daca te uiti cu atentie la video de mai sus vei intelege.
Back-up-ul zilnic se duce pe un fel de “hard-disk al tau de pe Internet” care poate fi accesat cu programele listate de Ionut sau cu S3Hub daca esti pe Mac. In felul asta poti sa copiezi ce vrei de acolo (in cazul asta o baza de date mai veche), daca aia de azi e corupta. Baza de date o pui apoi pe server. Nu ai treaba cu partea de Admin de la WordPress decit atunci cind setezi procesul prima data.
ok, mersi, eu credeam ca au ei un fel de panou de administrare de unde pot sa accesez fisierele si chiar au, azi il “gasii”
Citește mai atent negațiile. Și amazon s3 au un admin panel și dacă îți crapă blogul, poți recupera fișierele de acolo. Sau folosind programele de care s-a zis mai sus.
nu prea reusesc sa ma conectez. cont creat pe s3, dar primesc mailuri cu payment confimation…. pe forumul lor spune ca ar fi probleme cu cardurile de debit. e adevarat? trebuie sa ai neaparat card de credit sa folosesti s3? nici nu imi spune ce eroare e… fonduri sunt, cu cardul pot plati… poate ma ajutati voi
@Daniel: discuta cu ei. Au un sistem de suport online f bine pus la punct. Eu am un debit card legat de contul ala. Ce-i drept este facut in US, nu in Ro.
am rezolvat. problema era de la banca, nu de la cei de la amazon. Unele banci( ING in cazul meu) resping automat autorizarea din cauza sumei mici de 1$. Am vorbit la banca si am primit autorizarea. Multumesc