in saptamana petrcuta in Orlando am gasit doar 2 romani. nu erau turisti, ci angajati si amindoi nu aveau mai mult de 25 ani.
Alex e din Chisinau si a studiat economie si management in Romania. In urma cu doi ani a gasit un job in Orlando. Nu l-a interesat ca era vorba de un restaurant. a luat viza de lucru si a acceptat sa lucreze pentru 4 dolari pe ora. Bacsisurile erau mari pe timpul sezonului asa ca Alex a muncit mult si a castigat bine. El a reusit sa-si multumeasca managerul asa de bine incit dupa primele luni de munca, atunci cind a placat acasa, a fost sunat si rugat sa se intoarca.
El spune ca americanii snt lenesi si nu vor sa munceasca. Pentru el job-ul la restaurant era unul ideal. statea alaturi de alti 6 tineri intr-o casa mare si isi permitea sa se distreze, sa se plimbe si sa-si plateasca toate darile. Un simplu program de locuri de munca pentru studenti s-a transformat pentru el intr-un loc de munca permanent.
Planurile lui nu se opresc aici. Alex vrea sa inceapa un Master in economie in SUA. asta ii va asigura o prelungire de viza si un job mai bun in domeniul pe care il doreste si pentru care s-a pregatit.
Anne-Marie este jumatate romanca, jumatate nemtoaica. Faptul ca pasaportul ei este din Germania nu a ajutat-o decit sa obtina mai usor actele de statele unite. si ea a venit tot intr-un job de vara pentru studenti. Acum lucreaza la Disney World. E vesela, cu ochii verzi si foarte vorbareata. recunoaste ca limba romana invatatat la bunici, la Targoviste nu mai e la fel de fluenta dar asta nu o face sa uite de unde a plecat.
Nici Anne nu se multumeste cu jobul de vanzator la un magazin din Disney. Background-ul ei de programator o face sa viseze la un job la Microsoft. si la cit de optimista si plina de viata este, nimic nu pare sa o impiedice sa-l obtina.
viata in SUA nu e grea. totul depinde de cit de bine stii sa te faci placut si sa le castigi increderea celor din jur. Si romanul care ajunge aici stie ce vrea si isi realizeaza visele.
Mi s-a parut interesant un amanunt. Atunci cind am ajuns la Disney – unde lucreaza Anne-Marie sau la restaurantul unde e anajat Alex si am amintit intr-o discutie cu cei de acolo ca suntem din Romania, au sarit imediat “si noi avem pe cineva din Romania aici. E un baiat foarte bun!†sau “e fata aceea. Ne place de ea foarte multâ€Â…
Si eu am prieteni care au luat drumul asta, si acum dupa vreo 5 ani de zile situatia inca nu e legala pentru ei si inca umbla pe la avocati, drumul asta prin vize de tip H2B si J1 mi se pare tare cu doua taisuri. Stiu ca romanii sunt apreciati peste tot pentru ca sunt muncitori, dar din punctul meu de vedere programele de munca sau interculturale, iti creeaza o zona de confort in care vrei sa ramai si de acolo incepe stresul……..(mastere, casatorii, reale sau fictive, s.a.m.d)
In situatia descrisa de briareu ii sora mea … plecata cu “work and travel”, acum ii acolo de mai bine de un an … ii in NY … si castiga binisor pe la restaurante … mai schimba locurile de munca deoarece in NY ii mereu flux de personal … chiar m-am gandit si eu sa o intind … da’ poate plec in Canada intai … mai vad …
Revenind la subiect pot spune ca ii greu sa ramai acolo daca ai viza temporara sau de la “work and travel” … cea mai buna metoda de a ramane ii sa pleci din start legal …
Canada, dap o optiune buna as zice eu, avand in vedere ca am ales-o, in trei ani esti cetatean canadian, cu drept de munca in America, te poti duce cand vrei fara prea multa bataie de cap, daca nu iti place in Canada
@briareu: situatia devine legala atunci cind tu stii sa o faci legala mai repede. stresul nu e stres deloc daca stii sa iti orgaizezi trebuirile de la inceput in asa fel incit sa nu umbli mai tarziu dupa acte. si daca ai si un angajator care te ajuta (si majoritatea fac asta) e si mai simplu.
oricum metoda cea mai simpla pentru cineva de a ramane in state e urmatoarea: femeie fiind nasti un copil acolo. dpdv legal copilul are automat cetatenie americana. mama copilului are si ea imediat cetatenia. tatal copilului trebuie sa-si scoata doar doscumente de paternitate si apoi si el e american. totul e legal 100% dar sunt putini cei care stiu de povestea asta.
secretul e sa nu fi gasit de cineva ca nu ai actele in regula pina la 8 luni de sarcina. asta pt ca dupa 8 luni si ceva nu mai ai voie sa calatoresti cu avionul si nimeni nu te mai trimite acasa.
@all: aaa si canada nu imi place dintr-un singur motiv: nu m-as duce sa locuiesc niciodata intr-o tara unde e mai frig decit in Romania :D. stiu ca sunt conditii ok si as lua viza de canada imediat, dar nu vreau sa dau zapada din fata casei. prefer o zona mai apropiata de florida sau california.
Sunt singur si nu sunt insarcinat :)
Deci cea mai buna optiune ramane Canada,cu sau fara zapada, cu sau fara -25 de grade :, dar imi convine optiunea mea pentru ca daca nu imi place un angajator il schimb :), nu el pe mine
Frumos articolul. Curand o sa ma inscriu pentru ERASMUS sau ceva sa ies si eu din tara si sa imi fac niste prieteni pe dincolo care ulterior sa ma ajute sa plec definitiv …sper.
“oricum metoda cea mai simpla pentru cineva de a ramane in state e urmatoarea: femeie fiind nasti un copil acolo. dpdv legal copilul are automat cetatenie americana. mama copilului are si ea imediat cetatenia. tatal copilului trebuie sa-si scoata doar doscumente de paternitate si apoi si el e american. totul e legal 100% dar sunt putini cei care stiu de povestea asta.”
M-am interesat de chestiunea in cauza si se pare ca daca esti femeie si nasti pe plaiuri americane, copilul automat devine cetatean si la 18 ani poate face un proces de reintregire a familiei care dureaza un timp. Ultima metoda ramande insuratoarea…
Trebuia sa scrii la ce restaurant i-ai intalnit… Eu am stat prima data 4 zile la Disney, si acum am fost iar doar pentru o zi. Mi-ar fi placut sa intalnesc romani :) . In ceea ce o priveste pe a doua fata, am atatia prieteni care au terminat Facultatea de Informatica si aici lucreaza ca si chelneri sau pe la hoteluri… Mitul cu romanul la Microsoft (circula pe youtube) nu e chiar atat de adevarat. Daca vrei sa reusesti aici, pe langa multe cunostinte de informatica iti trebuie cateva relatii. Dar totul e posibil, ca doar suntem in America, nu? asa ca eu ii urez succes!