Tehnologia care te ajuta sa supravietuiesti pe Codul Rosu

Am trecut printr-o noapte de cod rosu de viscol, ninsoare si ger si am supravietuit. Da; Eu si alte milioane de romani. Ideea este ca e bine sa stii sa fii pregatit pentru o asemenea vreme.

Si nu ma refer neaparat la stocul de conserve si haine groase, ci la gadget-uri si tehnologii. Nu unele noi, scumpe sau deosebite, ci cele de pe langa casa. Mancarea si proviziile de apa sunt si ele importante, dar sunt sigur ca astea nu-ti lipsesc.

1. Afla din timp

Un Cod portocaliu sau rosu se anunta cu cel putin o zi inainte. Iar precizia meteorologilor este uimitor de buna acum. Primul lucru pe care vrei sa-l faci este sa iti pui la Bookmarks un anumit link. Sper ca nu-l vor schimba prea curind. De mai bine de un an si jumatate este acelasi.

Este vorba de pagina de Avertizari Meteo de la ANM. Ce vei citi acolo va aparea la TV sau in ziare peste 5-120 minute. Esti cu un pas inaintea lor.

2. Gadget-urile si lipsa de curent electric

Vremea rea iti poate aduce caderi de tensiune. In timpul codului rosu eu nu am avut energie electrica pentru aproape 16 ore.

Gadget-urile pe care le folosesti zi de zi au baterii incapatoare. Rezisti fara probleme pina la 24 ore cu un telefon sau iPad si poti sa stai macar citeva ore bune pe un laptop.

Atunci cind stii ca vine viscolul baga totul la incarcat si tine-le asa pina cind cade curentul electric, chiar daca sunt la 100%. Vei avea nevoie de fiecare procent de baterie atunci cind nu ai tensiune.

Eu aveam doua telefoane, un iPad si un MacBook Pro incarcate atunci cind a cazut tensiunea (pe la ora 19). Laptopul a murit pina spre ora 1AM, dar asta pentru ca l-am folosit pe post de baterie suplimentara pentru restul gadget-urilor.

Dupa ce a cazut curentul, am stat mai mult pe iPhone. Cu 3G activ, bateria a scazut la 70% dupa citeva ore, asa ca am deschis laptopul si l-am folosit pentru a incarca telefonul din nou la 100%.

O baterie externa cu USB incorporat nu ar fi stricat, dar poti sa te folosesti si de ce ai in jur.

Stiu ca un UPS sau un generator sunt folositoare la casa omului, dar si costul lor este peste bugetul multora, asa ca astfel de variante ies din calcul deocamdata.

3. Nu ai curent, nu ai router

Dar asta nu inseamna ca nu ai Internet. La mine fibra optica trece printr-un modem de la RDS si apoi intra in routerul wireless (Time Capsule). Semnalul nu vine oricum ar fi, asa ca prefer varianta cea mai rapida si mai putin costisitoare: un stick USB de la RDS.

Reteaua nu este la fel de buna ca pe cablu, dar iti poti face treaba cu el ore intregi si nu-ti faci griji in privinta costului. Inclus in abonamentul lunar am 5GB de trafic mobil cu acest stick.

Daca nu iti place sa intri pe net de pe stick, prin laptop, atunci poti sa decupezi SIM-ul si sa-l bagi intr-un iPhone sau iPad si vei avea net mobil. Daca il tii pe iPhone poti sa si faci tethering si sa ai un modem wireless bun pentru 5 device-uri din casa.

4. Numerele de urgenta, la indemana

Asigura-te ca ai baterie suficienta pentru urgente. Trebuie sa poti suna la 112 (daca e neaparat nevoie), sa-i presezi pe cei de la ENEL la (prefixul judetului)929 sau sa le scrii un mesaj pe Twitter la @EnelSharingRo. Probabil ca nu-ti vor raspunde (din prima sau chiar deloc), dar e bine sa stii cum sa dai de ei.

Fa-ti o agenda (poate chiar o foaie de hartie este de ajuns) cu numerele de urgenta de la pompieri, salvare, ISU, Enel, numerele prietenilor apropiati si ale familiei, numele sefilor/colegilor de serviciu si orice alta persoana care are nevoie sa stie de soarta ta. In cazul in care nu ai suficienta baterie ca sa verifici un numar de telefon din agenda smarphone-ului, e bine sa le ai la indemana in cazul in care trebuie sa suni de pe un telefon fix sau de pe mobilul unui vecin.

5. Lumina peste tot

Nimic nu e mai sinistru decit sa stai pe viscol, intr-o casa fara curent electric, in frig si pe intuneric.

Eu am intotdeauna pregatita o lanterna de urgenta. Este o lanterna puternica, pe care o am mereu alimentata cu baterii functionale si care sta doar intr-un anumit loc. Pot sa ajung la ea pe intuneric, pe bajbaite pentru ca nu isi schimba locul decit atunci cind o folosesc. Dupa ce a revenit tensiunea in casa lanterna de urgenta se intoarce in coltul ei si asteapta cuminte urmatoarea problema similara.

Citeva amanunte sunt importante. Poate ca iti plac lanternele de la un anumit producator, dar nu am sa dau acum brand-uri ci doar citeva consideratii generale despre ce e bine sa ai in casa la capitolul lumina.

– Lanterne cu LED-uri. Eu am o lanterna no-name. Am cumparat-o pentru 4 lei si mi se pare cea mai buna investitie din ultimul an. Daca stiam ca merge atit de bine, mai luam inca patru bucati doar pentru a tine cite una in fiecare camera, gata de atac.

Lanterna mea este cit 3/4 dintr-un iPhone si putin mai groasa. Are 2 moduri – se aprinde fie lanterna din fata cu 3 led-uri – suficienta pentru citit sau activitati casnice marunte si un alt mod in care se aprind toate LED-urile de pe laterala – 24 la numar. Aceasta lanterna suficient de puternica lumineaza cu succes o camera de 20 metri patrati. Are pe spate un carlig de plastic si un magnet si pot sa o agat de cuier sau manerul de la un dulap suspendat, sau pot sa o “lipesc” pe frigider.

Ideea e simpla: lanternele cu led-uri folosesc mai putina energie si iti dau o lumina alba, curata, care nu te deranjeaza la ochi.

Daca preferi o lanterna de buzunar, asigura-te ca are cel putin 2W.

– Cauta intotdeauna lanterne cu baterii detasabile. Cele care au bateria incorporata/reincarcabila sunt practice pentru o plimbare de seara, dar nu si pentru urgente.

– Asigura-te ca toate lanternele din casa sunt functionale. Nu ai avut nevoie de ele pentru 5 luni? Mai aprinde-le din cind in cind.

– Baterii peste baterii. Eu tin mereu in casa un stock de macar 8-10 baterii AAA si ceva mai putin AA. Sunt bune pentru telecomenzi, termostate si mai ales lanternele portabile. Le gasesc la un Carrefour la set de patru bucati (brand-ul lor propriu) la doar citiva lei.

– Nu folosi lanterne sau dispozitive de iluminat cu baterii speciale – acelea rotunde si mai groase, baterii de ceas sau baterii de 9V. Vei ajunge sa nu gasesti baterii sau sa fie mai scumpe.

Atunci cind ramai fara curent, daca ai mai multe lanterne, tine cite una aprinsa in fiecare camera pe care o folosesti si ia si una cu tine, la plimbare.

6. Caldura ieftina

Nu am curent, nu merge centrala termica. De la 22 grade, temperatura din casa a scazut in timpul Codului Rosu la 15 grade Celsius. Putin cam frig, mai ales daca ai si un copil care nu vrei sa raceasca.

Ideal ar fi sa poti pleca de acasa undeva unde stii ca nu vor fi probleme, dar daca te prinde Codul Rosu, exista solutii de incalzire ieftine.

Cea mai buna varianta mi se pare ca e cea cu ghivecele de flori si luminarile – pastila. Ideea este explicata foarte bine in video de mai jos, dar si in acest tutorial.

Evident, sistemul asta nu stai sa-l inventezi atunci cind ti-a cazut deja curentul, ci il ai pregatit dinainte si doar il pui in functiune.

Intr-un apartament mai mic se poate folosi si caldura de la un cuptor de aragaz.

Un cuptor pornit la maxim si cu usa deschisa poate sa incalzeasca o suprafata de 20 mp cu 2 grade celsius in doar 15 minute. Asta e testat de mine in seara asta!

Caldura nu persista mult, dar e o solutie de avarie.

7. O carte buna

Ce faci ca sa treaca timpul mai repede? Citesti ceva la lumina led-ului? Dormi sau vezi un film pe iPad?

Ai si alte idei in caz de avarie si vreme rea? Lasa-le mai jos, in comentarii.

Nu uita sa pui acest post la bookmarks si sa-l dai mai departe. Poate ca vei ajuta pe cineva care urmeaza sa treaca printr-o experienta de Cod Rosu. Important este sa fii pregatit!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

4 Comments

  1. Un generator mic care costa undeva pana in 400 lei si care iti poate asigura curent suficient pt diverse aparate sau chiar iti poate asigura functionarea unei centrale termice ,desigur nu una pe curent, poate fi foarte util la casa.

  2. Astfel de generatoare se gasesc pe la dedeman,brick sau alte magazine de profil sunt foarte fiabile si nu au nevoie decat de ulei si benzina.un plin facut unui astfel de generator adica undeva in jur de 4 litri de benzina asigura curent pt minim 6 ore de functionare. Si tinand cont de aparitia becurilor cu led un astfel de generator poate asigura lumina si micii consumatori care sunt intr-o casa gen un tv led sau lcd,incarcarea unor telefoane sau alimentarea unui router care iti asigura accesul la internet. Iar pt cine sta si cauta poate gasi un astfel de generator la oferte si pe la 300 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*