Studiu MKOR: Cum arată Bucureștiul ideal? 7 din 10 bucureșteni își doresc un oraș mai verde și mai sustenabil

Corina Cimpoca. FOTO MKOR

Locuitorii Bucureștiului își doresc un oraș mai verde, o dezvoltare urbanistică mai echilibrată, cu mai puține construcții haotice și focus pe restaurarea și conservarea clădirilor istorice.

7 din 10 bucureșteni consideră că prioritatea principală pentru viitorul orașului lor este crearea unui mediu urban mai verde și mai sustenabil, potrivit studiului realizat de MKOR “Bucureștiul Ideal – De la sustenabilitate la inovație, 2024.” Locuitorii capitalei își doresc reducerea poluării și extinderea spațiilor verzi, cu un accent deosebit pe acoperișuri verzi și o calitate mai bună a aerului.

Studiul evidențiază că aspectele legate de mediu și sustenabilitate sunt prioritare pentru 70% dintre bucureșteni, în special pentru femei, care își doresc un oraș mai curat și mai prietenos cu mediul.

Îmbunătățirea mobilității și a infrastructurii de transport este o prioritate pentru 60% dintre respondenți, în special pentru cei până în 42 de ani și cei cu venituri mari.

Femeile din București sunt deosebit de preocupate de calitatea vieții în orașul lor, punând un accent mare pe dezvoltarea sustenabilă și protecția mediului. Ele doresc un oraș mai curat, cu mai multe spații verzi și cu un transport public bine organizat.

Această sensibilitate crescută față de problemele de mediu reflectă o tendință globală, unde femeile sunt adesea lideri în mișcările de sustenabilitate și etică.

Mobilitatea și infrastructura de transport sunt prioritare

Pentru bucureșteni, îmbunătățirea mobilității și a infrastructurii de transport este esențială. 60% dintre respondenți își doresc un oraș care să promoveze mobilitatea activă, cu o infrastructură bine adaptată pentru biciclete și alte mijloace de transport eco-friendly. Dezvoltarea unui transport multimodal eficient și construirea de șosele suspendate sunt văzute ca soluții pentru decongestionarea traficului și reducerea poluării.

Bucureștenii își doresc, de asemenea, o dezvoltare urbanistică mai echilibrată, cu mai puține construcții haotice și cu un accent mai puternic pe restaurarea clădirilor istorice. Un plan urbanistic bine definit ar putea transforma Bucureștiul într-un oraș mai atractiv și mai funcțional, menținând în același timp patrimoniul cultural.

„Ca mamă și cetățean al acestui oraș, îmi doresc un București mai verde, mai puțin aglomerat și mai prietenos pentru copii și pentru viitorul nostru. Studiul arată clar că bucureștenii își doresc un mediu mai curat și o infrastructură urbană care să răspundă nevoilor unei comunități moderne. Este timpul să facem din București un oraș în care calitatea vieții să fie pe primul loc,” a declarat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Generația Z, mai interesată de oportunități economice și costul vieții în capitală

Cum văd tinerii Bucureștiul ideal

Tinerii din Gen Z manifestă un interes mai accentuat (24%) pentru dezvoltarea economică și costul vieții, comparativ cu celelalte generații.

Dezvoltarea economică și costul vieții sunt aspecte deosebit de importante pentru tineri, care își doresc un oraș care să le ofere oportunități profesionale și un trai accesibil.

În același timp, cei din Generația X cu vârste cuprinse între 43-58 ani, au un nivel scăzut de interes (6%) față de aspecte precum economia, ocuparea forței de muncă și dezvoltarea durabilă.

Alte aspecte importante pentru transformarea vieții urbane din capitală sunt serviciile publice de calitate, inclusiv cele care țin de siguranță. Încurajarea spiritului comunitar este, de asemenea, considerată necesară. Sănătatea și educația sunt importante, dar există o dorință pentru mai multe oportunități culturale și de petrecere a timpului liber.

Persoanele care aparțin generației Baby Boomers (59-65 ani) manifestă cel mai ridicat nivel de interes (32%) față de aspectele sociale, comunitare și culturale ale conceptului de “București Ideal”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*