Studiu: Aproape 3 din 10 românce învață să facă trading

Trading. FOTO Endless Marketing

Românii din clasa de mijloc superioară sunt tot mai interesați să devină traderi, fiind dornici să învețe să tranzacționeze pe piețe financiare pentru a-și multiplica veniturile pe termen lung. Interesul lor pentru trading a crescut de 2 ori în 2024 față de anul trecut, însă doar 2 din 10 doritori sunt admiși în programul de formare în trading. Totodată, crește spectaculos numărul femeilor interesate de creșterea veniturilor pe termen lung, astfel că 25% dintre participanții la programe de formare în domeniu sunt femei cu vârste între 20 și 55 de ani, arată datele proiectului Trading Instituțional, ce deține primul trading floor din România. Conform staticilor internaționale, peste 90% dintre traderii care intră în piață pierd constant deoarece nu se educă în domeniu înainte de a tranzacționa și doar 10% au câștiguri și obțin profit.

“Românii analizează constant cum pot avea siguranță financiară în viitor, fapt pentru care explorează tot mai mult activitatea de trading, care este potrivită pentru creșterea veniturilor pe termen lung, de peste 5, 10 sau 20 de ani. Pentru a deveni un trader performant și pentru a obține câștiguri din sumele tranzacționate, interesul românilor de a intra într-un program de formare în trading este la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Numărul solicitărilor pentru învățare în acest domeniu este dublu în acest an față de 2023. Însă tradingul nu este pentru oricine – este important ca doritorii să aibă stabilitate fnanciară și să nu vizeze câștiguri nerealiste și pe termen scurt. Activitatea de trading se află la început în România, iar românii trebuie să știe că nu poate fi făcută fără cunoștinte și pregătire și că nu există câștiguri peste noapte. Ca orice profesie, pentru a deveni trader este nevoie de programe de pregătire în tranzacționare, cu diferența că această activitate poate fi făcută și în paralel cu jobul sau cu gestionarea propriei afaceri”, explică Rareș Gabriel Păun, fondator Trading Instituțional, firmă de pregătire în trading și care deține primul trading floor din România.

Cum învață românii să facă trading: 12 luni de studiu intens, sute de ore de trading demo și teste peste teste

Învățarea activității de trading este de durată și necesită implicare, disciplină, exercițiu continuu și un control puternic al emoțiilor. Un astfel de program de formare în tranzacționare pe piețe financiare are 10 module și durează 12 luni, timp în care participanții învață de la noțiuni teoretice de bază la strategii complexe de trading, la obținerea finanțării de la firme specializate la sesiuni practice pe platforme de tranzacționare demo și ulterior reale. Există și teste de verificare a cunoștințelor.

Fiecare participant trece printr-un întreg proces de la zero – învață ce este trading-ul, care este diferența între trading și investiție pe termen lung, care sunt piețele financiare și cum să aleagă piața în funcție de stilul său. Apoi învață analiza tehnică pe grafice de tranzacționare și analiza fundamentală, adică analiza pe știri pentru a fi la curent cu ce se întâmplă pe piețele financiare din lume, dar și cum să le îmbine. Practic, cursanții înțeleg că este important să cunoască geopolitică, economie, ce se întâmplă pe piețele financiare înainte de a tranzacționa efectiv, exersând constant partea tehnică a tranzacționării. Programul se concentrează pe dezvoltarea unor abilități de termen lung, axată pe probabilități și matematică, fără promisiuni nerealiste de îmbogățire rapidă. Programul durează 12 luni. Dacă după această perioadă, cursanții nu au rezultate din trading, vor primi înapoi taxa programului de formare.

“Prin programul de formare în trading participanții au acces la întreg puzzle-ul. Trading-ul este ca un puzzle, noi le dăm toate piesele și îi învățăm să asambleze piesele. În primele 6 luni, fiecare participant beneficiază de asistență personalizată, având acces la un mentor experimentat, un trader cu rezultate dovedite. Mentoratul este disponibil 24/7, iar participanții iau parte la întâlniri săptămânale în care își pot clarifica toate nelămuririle și pot discuta strategiile de trading. Ulterior, în următoarele 6 luni, procesul de învățare continuă prin multă practică individual pe conturi demo până când încep să aibă rezultate. Apoi pot tranzacționa cu bani reali”, explică Rareș Gabriel Păun, fondator Trading Instituțional.

O parte importantă din programul de învățare este aplicarea pentru obținerea de finanțare de la firme specializate, numite în domeniu “prop firms”, de către cei care nu dispun de capital suficient pentru a tranzacționa cu volume mari încă de la început sau pentru persoane care doresc să reducă riscul și să nu tranzacționeze de la început cu banii personali. Aceste firme rețin un anumit procent din profitul obținut de trader, de regulă între 10% și 20%. Românii aplică în general pentru un capital inițial de 10.000-25.000 euro, iar în unele cazuri pentru 50.000 euro sau 100.0000 euro. Însă finanțarea nu este obținută pur și simplu, ci în urma unui test care durează între 1 și 4 luni de zile. În plus, în funcție de suma dorită, trebuie plătită o taxă de finanțare, în funcție de valoarea finanțării, care poate porni de la numai 100 euro.

Profilul celor interesați să învețe și să practice tradingul

Românii care doresc să învețe trading pentru a-și crește veniturile pe termen lung sunt persoane din clasa de mijloc, preponderent pătura superioară, cu vârste între 20 și 65 de ani. Au un nivel de trai ridicat, sunt profesioniști în domenii ca avocatură, medicină, IT, aviație, manageri în diferite companii, cu venituri lunare de cel puțin 1.500 euro, dar și antreprenori din diverse domenii.

După reședință, cei mai mulți sunt din orașe mari ca București, Cluj-Napoca și Timișoara, dar și din Brașov, Iași sau Oradea. În ceea ce privește genul, 75% sunt bărbați, respectiv 25% femei, numărul acestora din urmă crescând considerabil în ultima perioadă, arată datele Trading Instituțional. În general, în trading sunt foarte puține femei, dar de anul acesta a început să se schimbe proporția. Calitățile femeilor în trading sunt lipsa unui ego mare, sunt mai relaxate, mai conștiincioase, mult mai atente, aplică mult mai bine informația. Minusul lor este că au mai multe emoții și o încredere în sine mai redusă decât bărbații în ceea ce privește tradingul, în special la început.

Totodată, tot mai mulți români care locuiesc în străinătate sunt interesați să învețe trading în România, având venituri mai mari și o mentalitate diferită, mai deschisă către nou și învățare. Aceștia reprezintă în prezent 40% din totalul de participanți la programul de formare în trading, cei mai mulți fiind români din Marea Britanie, Suedia, Norvegia sau Austria.

Ce indici tranzacționează românii și cu ce sume

Românii preferă să tranzacționeze pe piața Forex, în special pe valute euro-dolar, dar și Crypto și indici bursieri internaționali ca NASDAQ, DAX, Dow Jones, S&P 500, FTSE 100.

Cei care studiază au cele mai mari șanse de reușită. Cei mai dedicați și implicați, care își dau cea mai mare silință, au câștig după 4 luni. Cei care se dedică parțial au rezultate după 8-12 luni, iar cei mai puțin implicați fie au rezultate după 1 an, fie nu au deloc rezultate, ci pierderi.

Cei mai mulți pornesc cu 2.000-3.000 euro, încep să studieze și când au rezultate plusează. Un interval mediu este între 1.000 și 10.000 euro. Sunt persoane care tranzacționează valori mari încă de la început, 50.000-60.000 euro, însă mulți dintre ei de obicei pierd banii, iar după ce învață încep să ajusteze sumele. Totodată, sunt și persoane care încep să testeze cu 100-200 de euro, învață și ulterior cresc sumele de tranzacționare.

“Nu toți vor putea avea câștiguri, doar cei care practică constant și sunt dedicați demersului. Este esențial să intre în domeniul tradingului cu un gând realist pentru că așa pot ajunge la rezultate. Traderii începători tranzacționează sume mai mici pe randamente mai mari. Profiturile pot fi între 1% și 10% pe lună din suma tranzacționată, iar câștigurile pot varia între 1.500 și 8.000 de euro pe lună sau poate chiar mai mult în funcție de cât de priceput devine fiecare trader și cât de bine își poate gestiona emoțiile. Personalitatea omului este foarte mult reflectată în modul de a face trading.

Dacă este o persoană foarte disciplinată, foarte atentă la ceea ce mănâncă, face sport, are grijă de ea, aceste lucruri se reflectă în bine în grafice. Dacă este o persoană dezorganizată, are o viață nefericită, nu trăiește sănătos, nu face sport, nu are mintea limpede, sunt șanse de 95% să nu aibă rezultate în trading. Reușita în trading este bazată pe foarte multe studii de caz. Mai exact, s-a dovedit statistic că persoanele care au câștiguri din trading au, de fapt, același stil de viață, sunt sportivi, sunt educați, trăiesc sănătos, au încredere în ei, sunt oameni foarte echilibrați, au o răbdare de fier”, conchide Rareș Gabriel Păun, fondator Trading Instituțional.

Trading Instituțional este una dintre puținele firme de formare în activitatea de tranzacționare din România. Firma propune un program unic de pregătire profundă în trading, fiind fondată și dezvoltată de Rareș Gabriel Păun, un profesionist cu peste 5 ani de experiență în domeniu învățând prin practică pe platforma FTMO, una dintre cele mai mari firme de finanțare pentru trading din Europa. De asemenea, Rareș este activ în antreprenoriat de la vârsta de 15 ani. În prezent, Rareș are o echipă 21 de angajați și colaboratori care formează viitorii traderi, în mediul online și în trading floor-ul din București.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*