Start-up-ul Remote Stories este primul proiect online din România prin intermediul căruia se promovează complet conceptul Remote Work (Munca de la distanță) și beneficiile activității profesionale de la distanță atât pentru companii, cât și pentru angajați, dar și pentru freelanceri.
Proiectul Remote Stories va avea o abordare de tip 360 grade, vizând toate aspectele care definesc conceptul Remote: avantajele pe care le oferă angajaților și angajatorilor, experiențe împărtășite de persoanele care lucrează total sau parțial Remote, podcast-uri, oportunități de joburi Remote, sfaturi pentru munca de la distanță de acasă (Work From Home), sau din alte locații, recomandări pentru locații adaptate activității Remote, adaptarea spațiului de acasă pentru munca Remote, sau tool-uri ideale pentru munca Remote.
Remote Stories a fost lansat de Amalia Ștefan, specialistă în Turism și Tehnologie Digitală, și Mara Eliza Barza, specialistă în Comunicare și PR și Designer de Interior, amândouă fiind promotoare ale conceptului Remote Working (Munca de la distanță) și cu experiență în munca Remote. Ideea proiectului Remote Stories a venit în luna septembrie a anului 2019, iar în scurt timp au început dezvoltarea acestuia, astfel că până la finalul lui 2019 și începutul lui 2020, Remote Stories avea deja un website și conturi pe rețelele de socializare.
“Remote Stories exprimă stilul nostru de viață și de muncă, este o continuare a activitatilor noastre zilnice, atât profesionale, cât și personale. Amândouă avem studii și experiență în Turism. Amalia – Booking, Invia & Mara – PR pentru branduri din industria turismului, hi-tech, eCommerce, televiziune. Amândouă activăm independent și totodată Remote”, spune Amalia Ștefan, co-fondatoare Remote Stories.
“Sunt 6 ani de când lucrez Remote și în același timp independent în industria Comunicării și PR-ului, iar mai nou și în Design de Interior. Este mult mai confortabil, eficient și ai mai multă libertate când lucrezi Remote de oriunde îți dorești. Din experiența mea vă pot spune că ai nevoie de o perioadă de acomodare la noul stil de lucru astfel încât să-ți găsești ritmul și să devii din ce în ce mai productiv în activitatea zilnică. Însă beneficiile sunt nenumărate. Unul dintre cele mai importante, cel puțin pentru mine, este libertatea”, povestește Mara Eliza Barza, co-fondatoare Remote Stories.
Proiectul online Remote Stories se adresează segmentului Bleisure (Business & Leisure Travel), companiilor 100% remote sau hybride și persoanelor (angajați, freelanceri) care deja lucrează sau urmează să lucreze remote. De asemenea, în cadrul proiectului Remote Stories, Amalia Ștefan și Mara Eliza Barza organizează workshop-uri online și/sau offline pentru companiile hybride, sau celor care își doresc să devină 100% Remote, care au ca scop creșterea eficienței muncii remote și echilibrului între viața personală și carieră.
2/3 din angajați sunt mai productivi atunci când lucrează de la distanță. Un sondaj realizat de Connect Solutions în 2019 a raportat că, printre cei care au lucrat de la distanță, atât cu jumătate de normă, cât și cu normă întreagă, 77% persoane au declarat că au fost mai productive atunci când lucrau de la distanță; iar 30% au declarat că au reușit să finalizeze mai multe taskuri în mai puțin timp atunci când au lucrat de acasă.
„Tehnologia avansată permite companiilor să ofere alternative de muncă la distanță. În zilele noastre, munca bună nu se mai întâmplă doar de la 9:00 dimineața până la 17:00 în birourile companiilor. O tranziție-cheie la lucrul la distanță trece de la colaborarea tradițională sincronă la colaborarea asincronă. Pentru acest lucru, companiile au nevoie de tehnologia potrivită care să le permită angajaților să lucreze oricând și oriunde”, spune Amalia Ștefan.
„Remote Work este trendul viitorului. Companiile și joburile din diferite domenii, ca de exemplu tehnologie, telecomunicații, eCommerce, travel etc. vor putea deveni în mare parte hybride sau remote. Piața muncii se va schimba foarte mult în următorii ani datorită tehnologiei, inteligenței artificiale și roboților. Munca de linie va fi preluată de roboți, iar oamenii se vor ocupa mai mult de munca creativă. Oamenii vor lucra mai mult de acasă, sau de oriunde își doresc și mai puțin de la birou, sau chiar deloc de la birou. În anumite domenii nu se va mai justifica necesitatea unor spații mari pentru birouri. Se estimează că în viitorul apropiat procentul celor care lucrează de la distanță va crește cu estimativ 30-50%”, susține Mara Eliza Barza.
Conform sondajului realizat de OwlLabs în 2019 pe un eșantion de 3.028 de angajați din întreaga lume de pe 6 continente:
- 56% dintre companiile globale permit munca la distanță, iar 16% dintre ele sunt complet remote
- 68% dintre angajați lucrează de la distanță cel puțin o dată pe lună
- Cei care lucrează de la distanță cel puțin o dată pe lună sunt cu 24% mai fericiți și mai productivi decât cei care nu lucrează de la distanță
- Companiile care au devenit remote-friendly și-au crescut cifra de afaceri cu 25% mai mult față de cele care își desfășoară activitatea în mod tradițional
- 69% din Millennials vor să muncească remote
- Munca de la distanță a crescut cu 22% din 2017 până în 2018
- În fiecare an, lucrătorii de la distanță din SUA previn cu 3,6 milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră, fără a face naveta
- 77% dintre oameni au declarat că un loc de muncă flexibil le permite să fie mai sănătoși (să mănânce mai bine, să facă mai mult sport etc.); 86% au spus că sunt mai puțin stresați; 97% au declarat că are un impact pozitiv asupra calității vieții lor
- 76% dintre angajați au spus că sunt loiali angajatorilor lor pentru că li se permite să muncească de la distanță
Aceste date au fost publicate înainte de răspândirea epidemiei de coronavirus la nivel global. Ca urmare a pandemiei, numărul celor care lucrează de acasă a crescut semnificativ. Însă se estimează că în viitorul apropiat, după trecerea pandemiei, procentul celor care lucrează de la distanță va crește cu estimativ 30-50%.
Be the first to comment