În situația în care și-ar pierde principala sursă de venit, 22% dintre respondenții din România se așteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puțin de trei luni, potrivit unui sondaj online IPSOS MORI comandat de grupul britanic International Personal Finance (IPF), care operează și Provident Financial România, în opt țări europene unde este prezent, precum și în Mexic și Australia.
Pe de altă parte, aproape un sfert (24%) nu au astfel de rezerve pentru situația în care ar rămâne fără venit și doar 12% dintre ei au declarat că rezerva financiară actuală le-ar fi suficientă pentru mai mult de 12 luni. Rezultatele sunt similare în țările europene care au participat la acest sondaj: 20% dintre respondenții europeni (inclusiv cei din România) au declarat că se așteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puțin de trei luni, dacă și-ar pierde principala sursă de venit, cel mai mic procent fiind înregistrat în Spania (12%) și cel mai mare în Estonia (24%).
Cât de mult economisesc românii?
În ce privește economisirea, 34% dintre respondenții români au declarat că nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni. Procentul celor cu comportament similar este mai mare doar în Mexic, 36%, dintre toate țările sondate.
Un rezultat surprinzător la nivelul întregii baze de respondenți din cele 10 țări este că bărbații (73%) au economisit sau au pus bani deoparte într-o măsură mai mare decât femeile (68%) în ultimele 12 luni. Acest tipar este consecvent în toate piețele, inclusiv în România.
În același timp, o mare parte dintre români (42%) spun că nici nu au împrumutat în ultimele 12 luni. Cei care au împrumutat bani au mers în proporție de 19% către bănci și în proporție egală către familie și prieteni (17%). Prin comparație, 67% dintre spanioli nu au luat un împrumut, iar procentul este apropiat în Ungaria (63%) și Cehia (64%).
După luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare, mai mult de jumătate dintre românii chestionați (61%) au declarat că le rămâne o sumă mică de bani în fiecare lună. 18% dintre respondenți au spus că rămân cu o sumă potrivită, în timp ce 13% au afirmat că nu rămân cu nimic. Doar 3% dintre respondenți au declarat că rămân cu o sumă mare de bani. Situația este similară și în țările europene care au participat la sondaj – 51% dintre respondenții europeni (inclusiv cei din România) spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% nu rămân cu niciun ban.
Cât de mult împrumută românii și de unde?
43% dintre românii intervievați care au luat un credit în ultimele 12 luni de la o bancă/IFN sau de la o companie specializată în împrumuturi rapide (*114 respondenți) au împrumutat o sumă cuprinsă între 401-2.000 de euro, în timp ce 30% dintre aceștia au împrumutat mai mult de 2.000 de euro. 23% au împrumutat o sumă mai mică de 400 de euro.
27% dintre românii participanți la studiu au spus că vor lua cu siguranță sau că vor lua cel mai probabil un împrumut personal în următoarele 12 luni.
Întrebați cât de încrezători sunt în nivelul de cunoștințe pe care le au despre produsele și serviciile financiare, 54% au declarat că sunt încrezători, în timp ce 42% dintre respondenți au declarat că nu sunt încrezători.
Studiul a fost realizat de IPSOS Mori la comanda Provident, pe un eșantion de 5.027 persoane cu vârsta din Cehia, Ungaria, Polonia, România, Spania, Australia, Mexic Lituania, Letonia, Estonia. 500 respondenți au fost din România.
Be the first to comment