Mi se pare din ce in ce mai ciudat ca lumea foloseste Romania ca o scuza. Sunt mandru ca sunt roman si am ce spune despre tara mea, dar atunci cind aud lumea ca treaba nu merge doar pentru ca suntem romani, mi se pare ca aia nu merita sa mai stea acolo.
De ce trebuie sa folosesti “stii cum sta treaba in Romania”, sau “da, dar in Romania inca se mai face asa” in legatura cu fraze de genul:
– “nu pot sa returnez azi ce mi-ai dat, mai bine mai asteapta inca o luna” sau
– “nu am vrut sa fac ce mi-ai zis pentru ca noi asa suntem obisnuiti aici”
– “lasa ca merge si asa si dupa aia mai vedem ce putem sa imbunatatim” etc.
Respectul pentru un partener de afaceri nu exista daca esti roman? Nu pot sa cred asta. Cum pot sa fie oamenii asa de delasatori si sa nu inteleaga ca un lucru facut la timp conteaza mai mult decit zece scuze si tot atitea motive.
Am evitat cu greu sa dau exemple clare, dar cei vizati se stiu. Si nu numai ei: fiind roman nu inseamna ca trebuie sa fii ca toti ceilalti, sa nu ai curaj, sa nu te achiti de datorii la timp si sa amini un dead-line doar pentru ca mereu apar altele.
Gresesc?
Nu gresesti, insa din pacate 10% din romani sunt cum ar trebui sa fie, restul de 90% prefer sa nu ma exprim. Si intr-adevar, treaba nu merge din cauza mentalitatii romanesti, foarte diferita de cea a vestului. Principala preocupare a omului de afaceri roman, e cum sa se sustraga cat mai mult cu putinta platii obligatiilor fiscale si sa insele statul cat mai mult. Asta e valabil si pentru partenerii de afaceri,care dau tzepe unii altora. cunosc n situatii, nu dau exemple ca nu are rost.
Inca 2 generatii mai sunt necesare ca sa ne schimbam in totalitate. Sunt si romani cinstiti si care au caracter, insa rar gasesti. Cine vrea sa faca afaceri sau sa prospere CINSTIT in Romania NU are sanse, la noi nu conteaza manualele si experienta altora in afaceri, noi urmam scoala “vietii” scoala care de obicei se traduce prin gasirea cat mai multor modalitatii de inselaciune si vedere a interesului propriu, interesul colectiv nu conteaza. Cu cat un partener castiga mai mult dintr-o afacere, si celalalt ori pierde ori de-abia isi scoate cheltuielile, cu atat o afacere este considerata mai profitabila. E trist dar asta e adevarul si realitatea. Unii dau tunuri de milioane de euro la stat, sunt prinsi cu evaziune fiscala din nedeclararea TVA-ului (o sursa principala de venit la bugetul de stat)de sute de milioane de euro, si urmarirea penala dureaza 4-5 ani, dupa care se inchide dosarul din lipsa de “probe”, ba mai mult, mai apar si la televizor si prezinta opiniei publice filosofii de afaceri si existenta. Cand toate astea se vor rezolva la noi, atunci o sa putem zice ca intr-adevar poti face afaceri cu romanii fara sa-ti fie frica sa iei tzeapa sau sa primesti altceva decat e scris in contractul comercial. si…totul pleaca de la mentalitate, corecteaza-ma daca gresesc ;) Am ales exemplul de mai sus pentru ca sunt mai in tema, insa “microbul” persista si in alte domenii de activitate.
stima!
Nu toti romanii sunt asa… insa daca traiesti in Romania, o sa-ti dai seama ca e plin de tepari in tara asta, toti vor sa te fure cu japca, nu zic asta ca pe o scuza…. e pura REALITATE
Exact :) Mi-e imi e rusine de cei care zic ca le e rusine ca-s romani…vai de ei. Pe cand romanii erau organizati si civilizati, prin sec.XIX, americanii din New York se macelareau cu Irlandezii ca animalele…
Ar trebui sa fim foarte mandri ca suntem romani. DIn contra, ar trebui sa fie o ne laudam ca suntem romani, nu sa ne scuzam cu asta.
Ai dreptate in mare parte , acei oameni corecti si care nu fac ce fac altii de obicei , sunt acei cu ” cei sapte ani de acasa ” ,si respectiv sunt in Romania pe cale de disparitie ,…. in Romania domneste lenea , indiferenta, grija de ce face celalalt,cum se descurca, cat cumpara , ce mananca , etc …… si mai este si aceasta stare de nesimtire si indiferenta a celor angajati la stat , care mereu uita sursa salariului lor , respectiv….noi…..contribuabilii….aici intra toate categoriile : politisti,doctori,asistente,functionare, si lista e foarte lunga ……important e sa faci ceea ce crezi ca e mai bine ……
Nu greÅŸeÅŸti. Åžtiu ce simÅ£i. E ÅŸi mai trist faptul că în România tuturor li se pare asta ca fiind… normalitatea. Dar ziceam că ÅŸtiu ce simÅ£i pentru că ÅŸi eu, ca ÅŸi tine, îmi duc existenÅ£a în altă parte decât România dar rîmân cât de cât în contact cu plaiurile natale. Åži abia atunci când iei contact cu o altă civilizaÅ£ie ÅŸio altă cultură îţi dai seama de anormalităţile din România. Nu-i aÅŸa că pe vremea când lucrai în presă în ConstanÅ£a nu Å£i se părea nimic în neregulă sau dacă Å£i se părea ÅŸtiai că e inutil să te revolÅ£i sau să încerci să schimbi o mentalitate? Pe mine cel mai mult mă enervează la noi românii faptul că toÅ£i ÅŸtim că e ceva în neregulă dar nici unul nu facem ceva în sensul ăsta. ToÅ£i aÅŸteptăm la cel de lângă noi să facă ceva primul. Ca apoi să-l arătăm cu degetul că-i idealist, utopic sau chiar nebun pentru că nu poate un singur om să schimbe o societate. E mai uÅŸor să ne lăsăm duÅŸi de val. Nu necesită efort ÅŸi putem da vina pe sitem atunci când trebuie să dăm socoteală.
Foarte interesant punctat. Bravo Boio!
AlexS – si eu am motive sa fiu mandru ca sunt roman, si imi iubesc tara, si de ziua nationala cand aud imnul la tv mi se ridica parul pe mana, si ies in fata portii si atarn tricolorul. Dar asta nu ma poate determina sa nu fiu obiectiv si sa recunosc si anumite aspecte negative ale faptului ca traiesc in tara asta. si eu ii detest pe cei care pleaca din tara, si dupa ani si ani se intorc si uita de unde au plecat.
Poate ca unii chiar au motive intemeiate sa faca asta, altii o fac din pur snobism, o alta trasatura de caracter dominanta la noi. Du-te prin Bucuresti, Cluj, chiar si Sibiu, sa vezi masini ce n-ai sa le vezi in mari orase din Austria, Ungaria,Bulgaria si chiar orase din tari mai dezvoltate. De ce? Pentru ca romanu prefera sa se dea cu BMW-u de la 20 de ani, sa arate gagicutelor de pe bancheta spate ca masina lui duce 250km/h si ca se poate si opri facuta bucatele intr-un stalp. “afara” n-ai sa vezi asa ceva. am fost, am vazut, am tras concluzii. suntem departe de ei, adica in spatele lor, cu cel putin juma de secol, din toate punctele de vedere. Nu ne convine insa asta e adevarul, si mie mi-e greu sa recunosc, dar dupa ce te duci si vezi ca in alta parte totul are o alta conotatie si ca se poate si mai bine, te intorci cu coada-ntre picioare si pleci capu cu respect.
Eu cand vad politicienii nostri la tv, si cand vad cine conduce tara, imi vine sa plang, dandu-mi seama ca nimic nu merge bine, si ca tot ce s-a putut s-a furat, nimeni nu e interesat ca tara sa prospere, noi cei din interior nu suntem, ne asteptam sa vina altii de afara sa ne vrea binele? A venit fmi-ul si a dat bani, si va mai da, insa asta nu e o rezolvare. banii nu vor veni la infinit. insa noi continuam sa ne indatoram copiii si nepotii si chiar pe noi, fara sa incercam sa facem ceva pentru tara. Trist…
N-am o stima foarte mare pentru tara care gazduieste pe romanul administrator al acestui blog, de fapt nu am stima deloc. Mi-e mila si de poporu american, poate cel mai inrobit popor din cate exista, de un organism creat tot de ai lor, de marea elita si marii bancheri. Adrian, stii la ce institutie ma refer. Tara care se crede mama democratiei, e mai totalitara decat a fost Romania inainte de 89, chiar daca acest lucru nu se vede la suprafata. Criza a demonstrat acest lucru. A oprit FED-ul robinetu la bani (asa cum a facut si in 1929) si s-au oprit si economiile lumii…printre care si noi, care de-abia am inceput sa ne revenim sa intram pe crestere, ne-a retezat de la radacina din nou. n-o sa mai iesim curand, o sa fim multa vreme sub aceste efecte, si altii o sa aiba grija sa profite, deja au inceput. As mai scrie, insa nu vreau sa plictisesc. Adrian, scurteaza commentul meu daca crezi ca e prea stufos.
Va salut!
interesant subiect,
1 .da incercam sa furam statul findca statul e principalul hot…el ne fura primul de 20 ani continuu.
2. Nu am invatat ce inseamna business agreement….chiar si intre firmele private functioneaza birocratia hartiilor stampilelor semnaturilor (si cu contractul in fata esti inselat).
3. Nu stim sa ne respectam unii pe altii. Angajatul il injura pe patron…patronul pe angajat …ambii injura statul
4. Spaga va ramane multi ani o metoda eficienta de a ajunge in fata
5. Furtul va ajunge sport olimpic si de iarna si de vara
Metode de a ne schimba si a schimba societatea:
Modalitate: Exercitarea dreptului la vot
Consecinta: Degeaba
Pacat ca noi cei care stim ca Romania merge in directie inversa vestului suntem din ce in ce mai putini, pacat ca noi care STIM ce trebuie sa facem sa recladim acea Romanie moderna suntem mutzi, pacat ca nu incercam sa iesim in fata, pacat ca ne e frica,
Pacat ca noi care muncim o ducem mai prost decat cei care cersesc.
This is IT
Injuram degeaba Romania, EA nu are nici o vina ca noi stam aici….e o tara minunata, sunt mandru de ea.
Imnul Desteapta-te romane este o cacialma ne induce starea de somnolenta care in timp va recreea monstrii
Una e cand statul e furat cu cateva milioane de lei de catre o firma, si alta e cand la adapostul legii, este furat de milioane de euro de catre smecherii din mediul de afaceri cu legaturi stranse in politica. E o mica mare diferenta. Faptul ca eu ca IMM nu declar 1800 de lei statului si nu sunt impozitat, poate fi si un lucru pozitiv, atata timp cat eu folosesc acele resurse mai eficient decat le-ar fi folosit statul in activitatea sa in folosul “comunitatii” de contribuabili. Insa pe mine ma revolta nu exemplul pe care l-am dat 2 randuri mai sus, ci tunurile de milioane de euro date in privatizari, achizitii de proprietati ale statului la preturi subevaluate si pe urma inchiriate agentilor economici romani la preturi fabuloase, si multe altele. Nu injura nimeni Romania, injura pe oamenii care o conduc si care isi bat joc de ea si implicit de poporul ei.
Prezenta la vot? Daca nu este prezenta, se cumpara prezenta fara probleme, mai ales in zonele rurale, cu o galeata de plastic si 2 kg de faina (care e vanduta mai apoi de catre persoanele care au primit-o altor persoane si banii sunt cheltuiti pe bautura si tigari). Majoritatea persoanelor care se prezinta la vot sunt trecute de varsta tineretii,peste 55 de ani, oameni usor influentabili si nu foarte receptivi la noile “tehnologii” in furat, oameni care inca nu cunosc termeni precum “manipulare” prin presa,tv,reclame etc si multi alti termeni aplicabili in economia asta de piata libera si inteleasa gresit la noi in tara. Putem discuta pe tema asta ani de zile si nu vom ajunge decat la o concluzie: ce iti faci cu mana ta, se numeste lucru manual. Noi, parintii nostri si bunicii nostri i-au trimis pe cei care alcatuiesc “statul” impreuna cu toate institutiile birocratice care-l inconjoara si care ne fura de 20 de ani, acolo sus la putere. Deci cine e de vina? Cu siguranta intentiile au fost bune din partea votantilor, si bazate pe incredere, insa ca de obicei asteptarile le-au fost inselate.
Zic unii ca pe vremea vechiului regim, erau multe lipsuri, oamenii nu aveau de mancare, nu puteai sa te bucuri de nimic. De acord. Insa la ce folos ca le ai acum pe toate, insa nu ai bani ca sa te bucuri de ele? Eu sincer desi nu ma aflu in situatia sa nu ma pot bucura, daca as fi pus in situatie, as fi preferat prima varianta. Nu vorbeste nimeni despre faptul ca in 89 Romania nu mai avea nicio datorie externa si niciun angajament, s-a platit totul,ba mai mult aveam de recuperat bani. Acum in 20 de ani ne-am indatorat continuu si n-o sa scapam prea curand. nu mai producem nimic, aaa…ba da, cate 1000 de someri pe zi, care vor trebui platiti din fondul de somaj, la care daca nu mai este forta de munca si activitate de productie cine mai contribuie? Azi maine intra in colaps si sistemul de pensii, decalajele sunt prea mari, saracii guvernanti se screm acum sa implementeze o lege a pensiilor aberanta, care va avea efecte negative si va influenta si pensiile si veniturile normale ale romanului, nu doar pe cele “nesimtite”. E o varza totala in tara asta si n-o sa ne revenim curand, cel putin nu cu acesti conducatori. Vine fmi-ul si impune marirea varstei de pensionare la o valoare cu 2 ani mai mica decat speranta medie de viata. ca sa contribui cat mai mult, sa beneficiezi 2-3 ani de o pensie mizera si apoi poti trece pe taramul celalalt ca nu mai folosesti la nimic. Eu ma intreb de ce domnul nostru presedinte a iesit in fata opiniei publice in prima jumatate a anului 2009 si a declarat ca Romania nu are in niciun caz nevoie de vreun imprumut extern, ca apoi dupa 2 luni sa vina sa sustina contrariul cu o fermitate caracteristica. Asta e o mare dilema de-a mea. Puteam frumos sa cerem unui stat puternic un imprumut asa cum Grecia a cerut ajutorul Chinei si i-a dat ca si garantii ale imprumutului drept de concesiune asupra portului Pireu timp de 20 de ani. De ce n-am putut face si noi asa ceva? Pentru ca ducem o politica externa jalnica, relatii cu state puternice precum Rusia s-au racit, mai ales acum cand vrem scut antiracheta, suntem mici dar ne permitem sa sfidam mari puteri precum Rusia. Ma intreb de ce tari precum Slovacia si Cehia (+ altele care au mai fost pe lista) au refuzat amplasarea acestui scut pe teritoriul lor, noi ca intotdeauna suntem primitori si darnici dar nu ne gandim la consecinte. Eu as fi luat in considerare si varianta unui referndum pe aceasta tema, sa-si mai spuna si poporul roman parerea din cand in cand, nu doar 1 data la 5 ani, si atunci prea timid.
E trist dar…mergem inainte, conform dictonului “las ca-i bine si asa rau”.
Nu gresesti deloc si nu are nicio vina Romania in sine. Insa acesta este adevarul pentru oamenii care traiesc in ea. Nu vorbesc despre toti, bineinteles, insa aceasta este realitatea, cum spunea cineva mai sus. Tie ti-e usor sa zici ca esti mandru ca esti roman si esti mandru de tara ta, dar tu vii aici doar in vacanta. Pe cand de exemplele pe care le dadeai mai sus te lovesti in alta tara. Si esti obisnuit cu ce se intampla acolo, sunt convinsa. Te-ai tot plans de Banca Transilvania si altele cand ai venit in Romania, noua asta ni se intampla tot timpul. Vezi diferente clare cand esti aici si intreaba-i pe parintii tai: sunt de aceeasi parere ca suntem o tara de civilizati, manierati care respectam termenele si putem avea incredere unii in altii? Din nefericire eu nici macar speranta nu mai am si ma gandesc tot mai serios sa emigrez spre o tara mai civilizata.