Înființată în urmă cu 8 ani, Bucharest Tourism Board este o asociație menită să coordoneze eforturile tuturor actorilor implicați în promovarea destinației turistice București. Membrii fondatori ai asociației sunt: Municipiul București, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM, Compania Națională Aeroporturi București, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din
România (HORA), Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) și SKAL International București.
Comunitatea de afaceri bucureșteană din turism susține demersurile consilierilor generali USR și PNL ca Bucharest Tourism Board să fie, așa cum era și scopul, de la înființare, organizația oficială de promovare și marketing turistic a municipiului București.
”Capitala țării merită o astfel de organizație, constituită pe modelul public – privat, care să poziționeze Bucureștiul pe harta turistică a Europei și a lumii. O astfel de entitate este absolut necesară din mai multe puncte de vedere, sau, altfel spus, la o multitudine de activități legate de turism, culturale, sportive, recreative ce se petrec în Capitală. La ora actuală, din păcate, încă lipsesc comunicarea și coordonarea, în special intre organizatori. Pe de altă parte, multe organizații generatoare de incoming pentru București își doresc un singur interlocutor, care, peste tot in lume, este echivalentul Bucharest Tourism Board”, subliniază Lucian Boronea, președintele interimar al Bucharest Tourism Board.
Bucharest Tourism Board nu solicită finanțare din partea Primăriei Municipiului București dar consideră obligatorie implicarea și participarea sa în stabilirea modului de colectare și folosire a taxei hoteliere, idee care este agreată teoretic de mult timp. Menționăm că taxa hotelieră este achitată pentru prima noapte de cazare de către orice turist care înnoptează într-o structură de cazare din Capitală. Iar destinația taxei hoteliere trebuie să fie strict promovarea și marketingul turistic al Bucureștiului, în special pe piețele internaționale, așa cum procedează aproape toate marile orașe turistice.
De asemenea, Bucharest Tourism Board, alături de comunitatea de afaceri specializată pe turism din București, salută desființarea Companiei Municipale Turistica București care, din păcate, a fost creată din start pe premise greșite. Anume, fără parteneriat public-privat, dependentă doar de fondurile Primăriei, fără a gestiona taxa hotelieră și cu activitate netransparentă.
”Bucharest Tourism Board trebuie să fie singurul organism care să pună în aplicare proiectele de turism ale Primăriei Municipiului București. Pe de altă parte, o organizație care să centralizeze informatiile ar permite crearea de pachete turistice și ar facilita hotelierilor previziunile gradului de ocupare pe o perioadă anume, cu influență asupra prețului. De asemenea, București are nevoie de o identitate, de un brand turistic. Sunt sigur că doar o asemenea organizație, pe baza parteneriatului public – privat, ar putea îndeplini acest desiderat”, subliniază Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
“Dacă ne dorim să valorificăm potențialul turistic de care dispune capitala țării, dacă ne dorim ca turiștii români sau străini să vină în București cu încredere pentru a face afaceri sau pentru o simplă vizită tip city break, dacă ne-am bucura să vedem că sentimentul de mândrie al bucureștenilor că aparțin acestui oraș este în creștere, atunci singura variantă viabilă, dovedită peste tot în lume, este să susținem existența unei structuri de management al destinației în parteneriat public privat. Această entitate există de mai bine de 7 ani și se numește Bucharest Tourism Board. Depinde doar de noi să o așezăm la locul și rolul potrivit, pentru binele turismului din București”, este de părere Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
”Sectorul HORECA reprezintă o componentă esențială a industriei turistice. Noi suntem cei care îi primim și îi servim pe turiști. Calitatea serviciilor este esențială în produsul turistic. Tocmai de aceea, este extrem de important ca sectorul nostru să se facă auzit și să aibă un cuvânt de spus în promovarea turistică a Bucureștiului. Amintesc că București este o destinație căutată și datorită nenumăratelor restaurante și baruri, datorită gastronomiei, datorită hotelurilor de calitate și datorită tarifelor competitive”, subliniază Daniel Mischie, președintele HORA.
”Bucharest Tourism Board poate ridica enorm Bucureștiul pe harta turistică a lumii. Pentru că este vorba de o alianță mult dorită, între public și privat. Între agenții de turism, ghizi de turism, hoteluri, restaurante, transportatori, organizatori de evenimente, camere de comerț pe de o parte, și Primăria Municipiului București și instituțiile sale subordonate, pe de altă parte. Organizația pe care o conduc merge pe acest principiu – reprezentanți ai tuturor domeniilor turismului și conexe. Doar cu toții la un loc, cu susținere reciprocă și cu determinare putem reuși”, afirmă Florin Țâncu, președintele Clubului SKAL International București.
În majoritatea capitalelor europene, entitatea care are ca obiect de activitate promovarea turistică este organizație sau companie constituită pe model public – privat. Oferim doar câteva exemple. Vienna Tourist Board este agenția oficială de marketing de destinație pentru sectorul turistic al capitalei Austriei, fiind finanțat în principal din trei surse: taxele locale luate de hotelurile din Viena, bugetul general al orașului și veniturile proprii. Organizație non-profit, desfășoară activități de marketing și management de destinație pentru industria turismului din Viena.
Be the first to comment