În contextul unui interes global crescut pentru soluții de sustenabilitate, compania clujeană PROMELEK XXI, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, anunță extinderea inițiativelor sale pentru eficiență energetică. Cu un portofoliu vast de tehnologii avansate, Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile de încărcare pentru vehicule electrice și sisteme fotovoltaice adaptate nevoilor industriale. Aceste inițiative sunt așteptate să genereze o creștere a cifrei de afaceri pe segmentul soluțiilor verzi cu peste 25%.
„Observăm un interes tot mai mare din partea clienților pentru soluțiile noastre de eficiență energetică și soluțiile verzi. În 2024, ne propunem să consolidăm această direcție și să aducem contribuții semnificative la tranziția către o economie mai sustenabilă și mai eficientă, în contextul în care estimăm că piața de profil se ridică la cca. 100 de milioane de euro”, a declarat Remus Hațegan, CEO al Promelek XXI.
Încărcare verde pentru mobilitatea viitorului
Promelek XXI oferă soluții de încărcare pentru vehiculele electrice, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii de stații rapide și lente. Prin parteneriate strategice, compania urmărește să ofere soluții eficiente și scalabile pentru nevoile în creștere ale flotelor de vehicule electrice, vizând segmentul jucătorilor din transport și logistică. De asemenea, un alt segment important este reprezentat de domeniul public, municipalități și tot ce înseamnă unități administrativ teritoriale, care vor accesa sau au accesat programele PNRR și AFM sau alt tip de proiecte de stații de încărcare.
“În România, potențialul pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice este semnificativ, pe măsură ce țara aspiră să atingă obiectivele Uniunii Europene privind cota de vehicule ecologice. În acest context, se preconizează o creștere a investițiilor din partea statului, prin intermediul subvențiilor și programelor de finanțare dedicate. Piața stațiilor de încărcare ecologice se află la începuturile sale în România, anticipându-se o expansiune notabilă în următorii trei ani”, susține Remus Hațegan.
Acesta a subliniat, de asemenea, că în acest moment numărul stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice pe teritoriul național este de 270, cu proiecții care estimează o creștere la cel puțin 650 de unități până în 2026. De asemenea, cererea pentru soluții de încărcare electrică este în ascensiune, anticipându-se o accelerare în 2024, odată cu implementarea programului Electric Up 2, finanțat de stat. Se estimează o creștere de cel puțin 30-40% a cererilor și vânzărilor de stații de încărcare electrică în perioada următoare.
Soluții fotovoltaice pentru un viitor sustenabil
Piața globală, dar și cea locală, de soluții fotovoltaice continuă să înregistreze o creștere exponențială, alimentată de cererea tot mai mare pentru surse de energie regenerabile și de inițiativele guvernamentale de a reduce emisiile de carbon. În România, adoptarea tehnologiilor fotovoltaice este stimulată de subvenții și de obiectivele stricte privind sustenabilitatea, care încurajează atât consumatorii individuali, cât și industriile să investească în sisteme de energie solară. Prognozele indică o dublare a capacităților instalate de panouri solare în următorii cinci ani, reflectând angajamentul crescând față de tranziția energetică verde.
“Industria modernă se află într-o tranziție accelerată către adoptarea soluțiilor de energie verde, iar panourile fotovoltaice și sistemele verzi au devenit elemente-cheie în această transformare. Diversele ramuri ale industriei producătoare, printre care producătorii de autoturisme, echipamente de climatizare și echipamente auto, reprezintă sectoare cu un potențial semnificativ de adoptare a acestor tehnologii”, a mai declarat Remus Hațegan.
Monitorizarea consumului de energie în procesele industriale reprezintă o componentă esențială a soluțiilor de eficiență energetică. Utilizatorii din sectorul industrial își doresc să aibă control asupra consumului de energie în timp real, în scopul identificării și corectării oricăror anomalii care ar putea afecta eficiența și costurile operaționale.
„Industria producătoare reprezintă unul dintre segmentele cu cel mai mare potențial de adoptare a soluțiilor verzi, iar compania noastră este pregătită să răspundă nevoilor acestui sector. Colaborând cu clienții pentru implementarea unor soluții personalizate de eficiență energetică, ne angajăm să contribuim la reducerea amprentei de carbon și la creșterea sustenabilității în procesele industriale. Ne dorim să fim în continuare un partener de încredere pentru clienții noștri în adoptarea practicilor sustenabile”, a încheiat reprezentantul companiei.
Be the first to comment