previzibil?

vin colegii la mine sa ma intrebe ce telefon sa-si cumpere. azi, de exemplu, ma intreaba cineva ce sa foloseasca daca are nevoie de acces la internet prin 3G pentru bursa si email. avea de ales intre un blackberry blod, un nokia N-nustiucit si un iPhone.

raspunsul meu e previzibil. daca vrei sa folosesti un browser bun nu stai sa invirti de bilutza de la blackberry sau sa apesi butoane pe nokia! e mult mai comod sa alergi cu degetele pe iPhone.

dupa citeva minute de discutie mi-am dat seama ca omul avea nevoie de o conexiune rapida de internet de fapt. asa ca solutia pentru el era cu totul alta. atit Cricket, sprint, verizon cit si at&t au in USA jucarele pe USB prin care iti asigura conexiune 3G sau WiMax pe laptop.

asa ca omul putea sa isi ia un laptop de 400$ sau sa-l foloseasca pe cel vechi, pe care il avea deja, si sa isi cumpere doar netul mobil. important e sa cauti solutia potrivita, nu device-ul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

12 Comments

  1. In legatura cu netul mobil, pentru laptop cel mai bine e sa aiba slot pt cartela SIM 3G incorporat + bineinteles modem HSDPA (3G+).
    Am un modem de la zapp cu viteza maxima 7.2 Mbps HSDPA (zapp a cumparat si licenta 3G+) si au trafic nelimitat (absolut nelimitat, nu ca la Orange/Vodafone, unde scrie chiar si la cel mai scump abonament, cu steluta jos, in limita unui trafic “rezonabil” de 6, 8 sau 10 GB pe luna).
    Am facut in prima luna cand m-am abonat (sept 2008) trafic de 60 GB :)) – nu glumesc – si nu am platit nimic in plus(abon. e de ~10 euro/luna TVA inclus).
    Dar cu toate astea ma deranjeaza destul de mult cablul USB. De asemenea, cum in mai multe state (SUA, Rusia, Bulgaria) exista deja WiMax, un simplu 3G (adica nu 3G+ care e de fapt HSDPA) e depasit foarte mult. Deci daca investiti intr-un laptop e foarte bine sa va asigurati ca are macar un modem HSDPA inclus, daca nu WiMax.

  2. @ heffe:

    merci de idee. chiar caut o solutie de genul asta pentru romania, ca sa o folosesc in luna mai, cind vin acasa.
    care este perioada minima pe care tre sa faci abonamentul? cit de buna/mare e acoperirea (in blocuri, mai ales) si in afara oraselor mari? care e viteaza de d-load si upload?

    in ce sens te deranjeaza cablul?

  3. @ adrian boioglu:
    Exista mai multe tipuri de solutii de conectare: cu abonament sau fara. Perioada minima la abonament e de 1 an.
    Acoperirea e f mare, 90 % din teritoriu, si urmeaza sa fie imbunatatita.
    Varianta fara abonament se prezinta sub forma unui pachet pre-pay special: 400 lei un modem USB cu trafic si timp de conectare 100 % nelimitate pe o perioada de 12 luni. Modemul e in doua versiuni, unul cu vechea tehnologie CDMA, care merge pana la 2.4 Mbps DL si 153 kbps UP, cu acoperirea de 90% din teritoriu, sau 3G+, tip stick USB, dar limitat la 3.6 Mbps DL (limitat fata de 7.2 in cazul abonamentului 3G+) si 384 kbps UP.
    Pentru 3G+ se garanteaza acoperire 7.2 Mbps in 23 orase din Romania. Dezavantajul ar fi ca in afara acestor orase nu exista nici un fel de acoperire, pentru ca modemul de 3G nu poate folosi reteaua CDMA.
    Ideea este daca te poti multumi cu doar 2.4 Mbps DL si 153.6 UP, atunci acoperirea e si in afara oraselor. IN blocuri acoperirea nu face nici o problema, la 3G cel putin unde sunt eu (Constanta).
    Pentru viteza mare de upload (3.6 Mbps) e nevoie de HSUPA, dar zapp nu are deocamdata asa ceva. Vodafone (si Orange cred) au, dar pretul abonamentelor e mai mare si traficul limitat la 1-12 GB in functie de abon.
    Harta acoperirii CDMA impreuna cu orasele care au 3G+ la zapp e aici

  4. @ adrian boioglu
    Exista si varianta cu cartele preplatite, dar nu e avantajoasa.
    Oferta pre pay pe un an e aici
    Mai exista doua oferte bune: una, pt 14 euro TVA inclus, cartela pt acces la 3G+ 7.2 Mbps timp de doua luni, trafic si conectare nelimitate, dar nu include modemul. Potrivita pt cei care au mobil/laptop cu HSDPA. aici. Cealalta oferta imbina intr-un terminal tip blackberry, marca zapp insa, internet mobil de pana la 2.4 Mbps DL [cu suport pentru filme pe YouTube si apeluri de voce direct catre Yahoo Messenger] bineinteles cu apeluri voce clasic. diferite tarife. oferta completa aici
    Cablul la modemul 3G+ are 20 cm, si ca orice cablu care iese din laptop, are riscul sa se rupa :) pe langa faptul ca e plictisitor sa-l scot mereu cand merg cu laptopul in geanta. la fel, am preferat un mouse dl Logitech cu Nano-receiverul lor, un receiver normal care iese din laptop 4-6 cm e inacceptabil. Urmatorul meu laptop o sa aiba sigur modem HSDPA incorporat.
    Se poate opta pt achizitionarea doar a cartelei 3G+ si la abomament [pe langa oferta pre-pay de 14 euro], rezultand o prima taxa cu vreo 160 lei mai mica.
    Principalul dezavantaj al modemului lor e ca are driverele incluse k un firmware, read-only. si aplicatia de conectare nu are optiunea de pornire la start-up, si nici de conectare automata. a ramas ca o relicva din vremea cand se tarifa la minut. Devine foarte enervant ca de fiecare data cand pornesc PC-u sa pornesc si applicatia si apoi sa dau connect. Atat timp cat si timpul de conectare e nelimitat, si traficul, ar fi fost bine sa aiba aceste optiuni.
    Aici un modem HSDPA incorporat in laptop ar face diferenta, avand software propriu. Si nu e excelent sa pornesti un laptop si, fara sa atarne nici un cablu sau sa iasa un stick, sa aiba net ? :)
    sorry pt postul kilometric :)) dar se pare k am timp mult la dispozitie :))

  5. legat de viteza netului in Romania, nu pot decat sa fiu foarte mandru de locul 5 pe care de ceva vreme il ocupam, atat la download cat si la upload, pe unul din cele mai importante situri din domeniu, speedtest.net. Devansam tari ca SUA sau Germania. Totusi rezultatele sunt cumulul testelor facute de useri din intreaga lume pana acum, nu sunt oficiale :). Si se observa distanta mare dintre Japonia si restul lumii :-))

  6. @ heffe:

    merci pt informatii. eu sunt aproape convins. vreau doar sa stiu daca pot sa folosesc “abonamentul” pe o perioada cu intreruperi. Stau doar 2 luni pe an in Romania. In plus, ma intereseaza ce/daca pot sa folosesc jucaria la Valu lui Traian (jud Cta). Tu ai putea sa stii cum sta semnalul pe acolo.

    mai vreau sa vad si daca ceea ce au ei merge cu Mac (eventualul software care trebuie instalat) si daca pot sa share-uiesc reteaua.

    o sa caut pe aici (daca exista) un adaptor de sim 3G pe ExpressCard 34. ar fi mult mai comod.

  7. @ adrian boioglu
    Cateva vesti proaste si cateva bune.
    Toate modemurile merg cu Mac, iar software-ul vine la pachet. In ceea ce priveste share-uirea retelei, dpdv al contractului, nici unul din operatorii de aici nu interzice acest lucru.
    Insa acoperirea in Valu lui Traian e problematica. Zapp are doar CDMA-2.4 Mbps; nu au 3G+ acolo, deci nu poti folosi modemul pe ExpressCard la ei. In plus, e garantata doar in exterior(in anumite cladiri poate sa scada semnalul). Orange insa garanteaza in Valu lu Traian 3G+ pana la 3.6 Mbps DL, inclusiv in cladiri, dar doar cu abonament(si au si modem pe ExpressCard 34). Vodafone are doar GPRS.
    La toti operatorii, abonamentele de date nu pot fi folosite cu intreruperi. ideea e k indiferent dk folosesti sau nu serviciul, abonamentul trebuie platit.
    Orange si Vodafone NU AU varianta cu pre-pay. Abonamentele lor pornesc de la ~10 euro pe luna.
    In consecinta, ai de ales: fie pre-pay-ul de la zapp( oferta de ~400 lei pt 12 luni, primul modem ), cu riscul semnalului slab, fie abonamentul de la Orange, platind 10 luni fara sa-l folosesti. Modemul CDMA dl zapp poate fi cumparat si separat si folosit cu cartele cu timp limitat, de exemplu 23 ore-25 euro sau 40 ore-40 euro, cam dezavantajos. Ofertele de internet prin cablu au aceeasi politica la abonamente.

  8. @heffe: am primit un raspuns de la ei, asa ca uite ce zice Zapp:

    Puteti reactiva modem-ul pe un abonament sau puteti achizitiona pentru acesta certele reincarcabile pentru folosirea internet.
    In functie de necesitatile dumneavoastra va pot sugera cea mai buna solutie.
    Posibilitatile noastre de a va oferii conexiuni la internet sunt nenumarate:
    – abonament lunar ( cu restrictie pe perioada in care parasiti tara);
    – un pachet cu internet nelimitat fara abonament cu plata o singura data
    – cartele reincacabile pentru internet
    In functie de oferta aleasa va pot inlocui gratuit si modem-ul vechi cu unul nou.

    R: Il puteti folosii pe Mac, dar va sugerez sa veniti cu laptop-ul la noi pentru a va face noi instalarea.
    Toate serviciile de date oferite de noi functioneaza in Medgidia si Valu lui Traian , mai putin 3G.
    Modemul pe care il aveti poate fii folosit in cele doua locatii.

  9. @ adrian boioglu
    Nu mai verificasem recent posobilitatea suspendarii abonamentului. E foarte bine atunci :-bd Restul informatiilor mele se pare k sunt corecte :) (pe harta lor “interactiva” apare doar acoperire exterioara in acea zona, dar probabil nu a fost actualizata)

  10. @heffe

    Stiu ca tu lauzi Zapp-ul pentru ca are internet nelimitat si aici sunt de acord cu tine.
    Totusi in functie de abonamente exista anumite limitari dupa depasirea unui anumit trafic recomandat, respectiv scaderea vitezei de download la 128 kbps sau 256 kbps in functie de abonamentul ales.

    Aceeasi politica se aplica si la vodafone. Exista abonamente de citiva GB apoi viteza scade la valoarea de 128 kbps.

    Si la zapp si la vodafone nu se plateste nimic in plus.
    Sunt fost utilizator de zapp online nelimitat (3ani), actualmente Vodafone Unlimited mobile.
    Diferenta intre cele 2, din punctul meu de vedere, este o mai buna stabilitate la vodafone.

  11. @daniel

    Aparentele inseala cateodata :) Pt k regula aceea s-a aplicat probabil in cazul tau, fiind utilizator de CDMA.
    In cazul meu, in oferta 3G scrie intradevar k viteza scade dupa 1-5 GB, dar practic eu fac trafic de peste 5 GB (uneori peste 15 GB pe luna) si la sfarsitul perioadei d facturare pot sa downloadez la aceesi viteza maxima :)
    In prima luna d abonare (mi s-a zis k sunt al treilea din constanta cu 3G), dupa c am facut trafic de vreo 50 GB in primele 20 zile, am continuat sa dl tot cu viteza max (acolo unde serverele trimit, multe nu fac fata :) ). Si niciodata nu am avut vreo limitare.
    Asta se intampla probabil pt k inca sunt putini utilizatori de 3G pe oras, si au scos limitarea, fiind inutila. Si probabil o sa mai fie asa cva timp :) In vreun an, daca apare WiMax si la noi, vor scadea toti valoarea abonamentelor si/sau vor elimina definitiv limita de viteza.

  12. am si eu la citi net si vreau sa trec pe modem ca la astia ma costa 700 de mii cu tot cu cablu tv la modem cum e ? imi dati si mie citeva informati?

1 Trackback / Pingback

  1. Zapp surprinde placut | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*