M-am ferit de vo citeva zile sa bag in seama povestea asta, dar acum, cind am vazut-o cum e “ridicata” in slavi de unii, am ales sa explic pe scurt cum sta treaba.
Dan Dragomir lauda initiativa RIM de a accepta aplicatii Android si o numeste
“o chestie care ar trebui sa deschide un trend in industrie, daca principalii competitori ar intelege mai bine implicatiile.[…]
Realizarea de astfel de solutii de acces ar duce la o competitie mai buna si acces mai usor pentru utilizatori. Dar e greu de inteles, majoritatea corpoatiilor fac propriul App Store in loc sa permita accesul la altul al concurentei”.
Zau asa? Hai sa vedem care este, de fapt, adevarul.
Partea mai amuzanta este ca Playbook va rula DOAR aplicatii de telefon Android (Gingerbread). Nu de tableta (Honeycomb). Asta inseamna ca tot ceea ce exista pe Motorola Xoom, de exemplu NU va merge pe Playbook de nicio culoare.
In plus, jucaria celor de la RIM va fi un emulator. Cu alte cuvinte, jocurile de Android sau aplicatii care cer resurse putin mai mari nu pot fi rulate.
Si inca un amanunt: multe aplicatii cer acces la un serviciu de date. Playbook nu ofera asta decit daca ai un telefon Blackberry legat prin cablu de tableta. Asa ca daca vrei sa trimiti un scor de joc sau sa accesezi orice intr-o aplicatie care merge pe net, ai nevoie de un telefon cu serviciu de date platit si activ care e legat de tableta celor de la RIM.
Cum ar fi sa vrei sa folosesti Twitter sau Foursquare de la Android, pentru ca iti place interfata, sa zicem, dar ca sa trimiti un Tweet sau sa inregistrezi un Check-in trebuie sa dai drumu la Data Network pe BlackBerry, sa il conectezi la Playbook, sa intri in emulatorul de Android, sa deschizi aplicatia de Twitter si sa postezi un Tweet?
Cam incurcata povestea adevata, nu?
Întâi răspunde la întrebarea:
– Ce este mai bine pentru utilizatorul final, să aibă acces la alte aplicații sau să nu poată face nimic cu device-ul?
Apoi intrăm în detalii :-)
@Dan: Ceea ce fac ei este “o casuta bifata”. Adica vor ca, la lansare sa spuna: avem xxx aplicatii din Android Market + 30 proprii. Nimic altceva. Userul va avea o experienta proasta, inconsistenta pentru ca aplicatiile de telefon nu au fost desenate pentru Playbook si majoritatea nu isi va bate capul sa instaleze asa ceva intr-un emulator. Asa ca raspunsul e simplu: decit aplicatii care nu merg bine, mai bine citeva si bune, sau deloc.
Fii sigur ca un developer de jocuri gen Rovio, va alege sa costruiasca pina la urma un Angry Birds pentru Playbook (daca tableta se ridica la asteptari) decit sa lase clientii RIM sa descarce varianta de Android si sa se chinuiasca cu ea intr-un emulator. Problema este ca nu toti developerii din tabara iOS sau Android vor trece si pe la poarta RIM, asa cum nu au trecut nici pe la Windows Phone 7. De aia RIM are nevoie sa bifeze casuta aia de la inceput.
OK, acum sa intram in detalii…
Cine are nevoie de aplicati de Android pe Playbook. Eu unul o vad, pe ea pe tableta, o alternativa viabila la iPad. Adica, nu esti fan Apple, nu-ti place politica Apple, nu stii cine este Steve Jobs, atunci mergi si iti cumperi o tableta Playbook. Mai ales ca eu cred ca o sa prinda foarte bine pentru mediul Entreprise. Fiind deja pregatita, si stiind de altfel, avantajul pe care RIM si Balckberry il au in acest con de interes.
Bafta.
Salut. Iar eu. :) Am cateva comentarii de adaugat la acest articol.
In primul rand, versiunile de Android precedente lui Honeycomb nu ruleaza doar pe telefoane. Exemple ar fi prima generatie de Samsung Galaxy Tab (P1000) care ruleaza Froyo (2.2), Dell Streak 7, care ruleaza acelasi sistem. Exista tabele AllView (facute in Romania), foarte bune, care ruleaza acelasi sistem. Acestia din urma au chiar propriul App Market. Deci aplicatii pentru tablete ce pot rula in siguranta pe Gingerbread si mai jos exista. Plus, mai toate smartphoneurile au acum o rezolutie relativ mare a ecranului, nu departe de cea a tabelei PlayBook, asta insemnand ca aplicatiile vor rula pe o portiune destul de mare a ecranului. Iar aici, mi se pare o chestie foarte tare, sa am posibilitatea ca in interiorul unei aplicatii sa am acces la bara de comanda principala (cam la fel ca pe Mac OS X cu Dockul).
In al doilea rand BlackBerry 4G PlayBook HSPA+ are acces 2G si 3G, deci se poate conecta la un data network si fara wireless.
Si inca ceva. Foarte multa lume crede ca pentru a avea acces la internet pe un device Blackberry este nevoie de un contract special cu acces la Blackberry Internet Service (BIS). Nu este adevarat. Orice device blackberry are optiunea de a seta manual APN-ul si sa te conectezi la serviciul de Internet Mobil oferit de providerul tau. Doar ca, din experienta mea, nu poti folosi serviciul de mail incorporat in sistemul de operare BlackBerry OS si Yahoo! Messenger pentru acelasi sistem de operare. Dar exista foarte multe alternative, cum ar fi IM+.
Eu am folosit un Blackberry 8320 si un 9700 foarte multe timp, si neavand un contract special pentru acestea, nu i-am simtit lipsa. Acum insa terminalele se odihnesc intr-un sertar.
Punctul forte al terminalelor Blackberry este siguranta datelor, net superior Android, iOS, Symbian WebOS si ce o mai fi.
@cosmin: Tableta business a fost si HP Slate. Cine a mai auzit de ea din octombrie incoace?
Scuze…buna tuturor,am playbook blackberry, pot face ceva sa am androidul? Vreau un joc ce ii pe android…. Meow Meow star acres, oare pot face ceva sa meargă pe tableta? Mă lasă să îl downlowez da nu îl deschide…..ms
@Miha: nu ma pricep chiar deloc, dar din ce citesc pe net nu merge doar sa descarci aplicatiile pe el, ci si sa le convertesti intr-un format care sa fie citit de Blackberry. Vezi forumul asta pentru detalii.