Vara aceasta a doborât toate recordurile din ultimii trei ani în ceea ce privește numărul de joburi disponibile pe piața muncii. Angajatorii au scos la bătaie cu 16% mai multe locuri de muncă față de vara lui 2019 și cu 38% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Deși a fost o a doua vară atipică în condițiile pandemiei, acest sezon a fost mai activ chiar și decât sezonul estival din 2019.
În continuare Bucureștiul se menține în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă: circa 42.600 de joburi au fost disponibile doar în Capitală, arată datele eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară. În același timp, Cluj, Timișoara și Brașov au totalizat peste 43.000 de joburi disponibile, oferta de muncă din cele trei orașe depășind-o pe cea din București.
„Sezonul estival, de regulă, este una dintre cele mai liniștite perioade ale anului în ceea ce privește oferta de locuri de muncă, dar și în ceea ce privește aplicările, având în vedere că o mare parte dintre candidați sunt în concedii și nu sunt atât de preocupați de zona profesională. Însă, în ultimele luni, odată cu ridicarea progresivă a restricțiilor impuse de pandemie, piața a înregistrat un boom: angajatorii recrutează în acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidații, la rândul lor, sunt mai flexibili când trebuie să-și aleagă un job și mai deschiși să facă schimbări în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.
Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați au fost Vânzări, Prestări servicii, Industria alimentară, Transport/Logistică, Call-center/BPO și Producție. În plus, cu toate că și oferta de joburi pentru străinătate este una ridicată – 12,4% din numărul total de joburi disponibile sunt în țări din afara României -, candidații nu se înghesuie să aplice, doar 1% din totalul aplicărilor în perioada iunie-august fiind pentru joburi din străinătate.
În ceea ce privește numărul de aplicări, acesta a depășit 3.100.000, în creștere cu peste 30% față de perioada similară a anului 2019. În continuare, cei mai activi candidați sunt cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Cele mai puține aplicări au venit de la categoria de vârstă 45+, candidați care, de altfel, spun că întâmpină provocări atunci când își caută un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat recent de eJobs România.
„Totodată, deși așteptarea era ca numărul de locuri de muncă remote să crească, acesta se menține la un nivel similar cu cel de anul trecut, companiile dorindu-și ca, după un an și jumătate petrecut predominant în mediul online, să-și readucă echipele la sedii și să recupereze sincopele de comunicare produse în această perioadă. În același timp însă, față de vara lui 2019, oferta de joburi remote a înregistrat o creștere semnificativă, de la 1% la 4,8%. În plus, ne așteptăm ca în toamnă numărul de locuri de muncă să crească, având în vedere că, de regulă, în această perioadă companiile inițiază diverse noi proiecte care necesită întregirea echipelor”, mai spune Roxana Drăghici.
Be the first to comment