De cind am scris despre noul iMac al carui Hard Drive nu poate fi schimbat foarte usor, au aparut tot felul de pareri. Unii sunt de acord cu mine, altii vor sa aiba libertatea de a-si schimba singuri hard-discul, chiar daca asta implica scule, know-how si bataie de cap.
Mai amuzanti sunt cei care nu au si nu isi vor cumpara un iMac, dar care posteaza comentarii doar de dragul datului cu parerea. Pe ei ii ignoram.
Cum ii scot bateria?
In ultimii ani am vazut, mai ales din partea Apple, o tendinta catre jucarii “inchise” din punct de vedere al hardware-ului. Cu alte cuvinte, cind a aparut primul iPhone toata lumea l-a criticat ca nu poti sa-i scoti bateria. Asta si pentru ca, in 2007, nimeni nu concepea sa nu poata scoate bateria de la telefonul mobil. Chiar si acum aud intrebari stupide, de genul: “pai si daca se blocheaza cum il fac sa mearga din nou daca nu pot sa-i scot bateria?”. La fel s-a intimplat si cu faptul ca nu puteai sa pui un micro-SD card in el.
Ciudat, din 2007 pina azi au inceput sa apara tot mai multe smartphone-uri a caror baterie nu poate fi scoasa sau care nu se mai bazeaza pe un card pentru muzica, filme, poze. Lumea stie acum ca bateria incorporata poate sa aiba o capacitate mai mare si sa tina mai mult, pentru ca fabricantul nu mai ocupa spatiul din spatele telefonului cu sine pentru capac sau mufe pentru baterie.
Apoi au venit MacBook Air si MacBook Pro care aveau bateria incorporata. Apple nu a mai trebuit sa motiveze in niciun fel decizia de design – laptopurile erau mai subtiri, carcasa Unibody era mai rezistenta si bateria tine mai mult. Atunci cind primul iPad se strica Apple nu il lua in Service ca sa-i repare ceva la el, ci doar iti dadea unul nou. E mai ieftin si pentru ei si pentru tine si e mai mica bataia de cap.
Astazi avem povestea cu Hard Drive-ul care are 7 pini in loc de 4. Apple spune ca pentru asta primesti viteza mai buna, control pentru ventilatoare si o performanta sporita a sistemului.
Cu toate astea, apar useri care se gandesc ca nu pot sa mai schimbe Hard Disc-ul din iMac. Ma intreb ce fac ei cu iPad-ul? Nici la ala nu poti sa-i schimbi drive-ul sau bateria.
Fie ca vrem sau nu, vom ajunge la un moment in care HDD-ul actual va disparea. In acel moment nu imi va mai pasa daca SSD-ul meu este lipit de placa de baza sau nu. Daca Apple, HP sau orice alt fabricant imi spune (si dovedeste) ca un SSD lipit de placa de baza merge mai repede, nu se incalzeste, nu face zgomot si imi face si laptopul mai subtire si mai usor o sa cumpar acel device in defavoarea unuia care ma lasa sa ii schimb hard-discul.
Iar computerele nu sunt sigurele care sunt simplificate si facute sa mearga mai bine odata cu astfel de modificari de natura hardware. In urma cu 5 ani aveam un Hard Disk Extern care trebuia bagat in priza si apoi legat la computer. Caram 80GB dar aveam 3 cabluri, o caramida de transformator si o carcasa mare. Da, pot sa scot cele 8 suruburi si sa schimb HDD intern cu unul de 1TB, dar oare mai imi pasa de el? Prefer sa cumpar un WD Passport care este portabil, cintareste un sfert din greutatea vechiului HDD Extern si are o capacitate de 1TB. Nu imi trebuie cablu de priza si nici transformator la el, ci doar un cablu USB de 10 cm.
Guess what? Nu vreau sa dau 70 dolari pe un HDD de 3.5″ ca sa fac vechiul HDD extern mai spatios, ci prefer sa cheltuiesc 109 dolari pe un WD Passport nou care imi incape in buzunarul de la camasa. Imi placea sa desfac vechea carcasa de HDD extern, insa e timpul sa o uit. Cheltuiesc mai mult, dar primesc ceva ce conteaza mai mult pentru mine: viteza, simplitate, greutate scazuta; intr-un cuvant – performanta demna de anul 2011.
Magazinele de componente
Progresul in lumea electronicelor ne duce spre cit mai putine user-replaceable parts.
Am amintiri frumoase despre anii in care mergeam la magazinele de “componente pentru computere” si luam procesorul separat, placa de baza din alt shop, ventilatoarele erau pe placul meu, RAM-ul era facut de o anumita firma, etc. In Constanta erau cel putin 5 magazine mari de componente. Le luam la rind, culegeam listele de procesoare, HDD, RAM, placi video si incepeam sa compar performante, cifre si marimi. Faceam o lista cu ceea ce vroiam si apoi mergeam sa verific daca procesorul X de la AMD e compatibil cu placa de baza Y de la Nvidia, sau daca sursa de la carcasa ATX este suficient de puternica pentru 3 ventilatoare.
Mi-a placut sa-mi construiesc propriul PC, sa pun gelul termic pe procesor si sa-l lipesc de ventilator, sa ma asigur ca placa de baza poate fi folosita si cu urmatoarea generatie de procesor AMD, dar anii aia au trecut. De ce sa pierd timp cautind piese cind pot sa deschid o cutie si sa am un super MacBook Pro sau un iMac care merge asa cum am eu nevoie.
Ne-am obisnuit cu baterii incorporate, ne vom obisnui si cu ideea unui procesor care are placa grafica inclusa sau cu un Hard Drive care nu poate fi schimbat. Cel mai bun device de la ora actuala, va fi unul OK peste 4 ani si va fi jalnic peste alti 10 ani. Pina la urma…
…computerul nu e luat pe viata
In urma cu 2 ani si ceva, cind mi-am luat MacBook Pro, 250GB imi erau de ajuns pentru Hard Drive. Anul trecut am schimbat HDD-ul pe unul hybrid de 500GB. Computerul meu urmator va avea un SSD de maxim 240GB, probabil. Asta pentru ca nu am nevoie de spatiu, ci de viteza, performata si un laptop care nu se incinge. Nu imi pasa daca acel SSD va fi lipit de placa de baza pentru ca imi ofera deja ce am nevoie. Tot ce stochez acum va fi pe HDD externe. Am deja 5 (da, cinci) Hard-uri externe pe care fac back-up la tot ce e important. Nu mai pomenesc de back-up-ul online pe Dropbox sau Amazon S3.
Cum nu ne cumparam laptopuri sau alte device-uri pe viata, asa nu avem nevoie sa mai jucam de-a construit computerele. Mai ales daca ele sunt facute sa mearga bine asa cum au fost gandite de fabricant. Daca ceva nu mai merge dupa 5-8 ani, il schimbi. L-ai fi schimbat oricum, pentru ca nu conteaza ca are un HDD de 500 GB si nu de 4TB, ci pentru ca toata combinatia de HDD, placa video, RAM etc nu mai stie sa ruleze ultimele jocuri sau ultimele sisteme de operare aparute.
Nu ma intelege gresit: imi place sa-mi bag nasul intr-un computer, sa incerc sa-l repar sau sa inlocuiesc un HDD, dar nu vreau sa fac asta zi de zi in defavoarea altor activitati. Indiferent ca este vorba de hardware sau software. Asta si apropo de calitatea pentru care sunt dispus sa platesc.
Cum ar fi sa ai acum un computer din 1995 si sa ii tot schimbi HDD, RAM, placa de baza si procesor? Nu e mai bine sa ii lasam pe altii sa consulte listele de componente si sa se joace de-a construit computere sau telefoane mobile si noi sa scriem/citim, ascultam muzica, vedem filme, jucam jocuri si sa stam pe net?
Subscriu la ceea ce scrii, sau…… Poate ca imbatranim?!
Vreau butonul Like sau macar stelute de rating… :)
Asta e un articol care trebuie citit de multi si bagat la cap.
@Sorin Craciunescu: daca “imbatranim” inseamna ca devenim mai intelepti… asa este.
@Andrei: Ai butonul de Share pe Facebook. Este echivalent cu cel de Like. In plus, poti sa-l pui pe Twitter sau sa trimiti linkul tuturor celor care crezi ca trebuie sa-l citeasca. Apropo, toate articolele din colectia “Editorial” merita citite, dar pe asta l-am scris intr-o suflare si cu pasiune :)
De acord in mare parte.
Doar ca noi luam de bun ce spune Apple: ca HDD cu 7 pini iti da viteze mai bune si control asupra ventilatoarelor.
Nu stim daca chiar asa e sau daca pur si simplu Apple vrea sa aiba exclusivitate si sa te duci tot la ei pentru un upgrade…
Deci e discutabil, pentru ca nu sta nimeni sa verifice daca acelasi HDD cu 4 pini nu ar fi avut aceleasi performante!
Asta cu sistemele inchise nu sunt decat strategii pentru sporirea veniturilor.
Daca la iPad se pare ca e mai ieftin sa ti-l inlocuiasca, nu acelasi lucru se va intampla cu MacBook Pro sau un iMac unde va trebui sa cumperi exclusiv de la Apple si asta inseamna bani incasati in plus!
Simplu!
@Dan P.: daca aveai curiozitatea sa citesti din nou articolul cu iMac-ul si sa urmezi cele doua linkuri din el ai fi vazut ca NU Apple sunt cei care ne spun ca jucaria aia are viteze mai bune si control asupra ventilatoarelor. Ei nici macar nu mentioneaza undeva faptul ca noul iMac vine cu alte mufe pt HDD si ce ar face ele. Absolut deloc. Ideea respectiva a fost documentata si dezvoltata de catre iFixit si OWC – baieti care stiu ce fac si care stiu ce inseamna sa demontezi si sa inlocuiesti piese din computere.
Asa ca NU e nimic discutabil. Ei iti ofera toate argumentele. Si cind zic “Ei” NU ma refer la Apple.
In ceea ce priveste sistemele inchise, nimic nu e perfect inchis. Apple nu iti vinde carcase albe sau metalice pentru iPhone 4, dar tu ai putut sa schimbi fata telefonului. Apple nu vinde SSD pentru MacBook Air-ul nou, dar asta nu inseamna ca nu poti sa il inlocuiesti cu unul de 480GB (daca ai bani) de la OWC si sa stii ca merge foarte bine. Sunt convins ca toti vendorii de piese de schimb vor gasi o solutie pentru HDD-ul din iMac si in 1-2 luni vom putea sa punem acolo orice HDD intern cu un adaptor.
@Adrian Nu voi intra intr-o polemica acum. Asta e parerea mea. Faptul ca Apple te lasa sa schimbi o carcasa e de ras. Nu carcasa ma intereseaza cel mai mult ci hardware-ul.
Raman la parerea ca astea nu sunt decat strategii de maximizare a veniturilor!
@Dan P.: computerele si telefoanele facute de Apple au costat intotdeauna mai mult decit ale concurentei. De ce iti cumperi de la ei? Eu cred ca nu platesti mai mult pentru Hardware doar pentru ca e hardware, ci pentru toata experienta pe care ti-o ofera. Nu-mi spune ca ti-ai dorit sa schimbi RAM-ul de la iPhone si de aia nu l-ai mai folosit. Vrem, nu vrem totul va fi built-in in viitor.
Daca strategia Apple, Dropbox, SuperDuper!, TextExpander si a altora este sa ma taxeze (chiar mai mult) pentru ca imi fac viata mai usoara, atunci platesc cu drag!
Asta este tehnologia, usurarea vietii. Daca iti cumperi un imac ( cazul nostru ) trebuie sa stii de inainte ce vrei sa faci cu el iar daca ti-l cumperi doar fiindca e frumos, la tine e o problema.
Sunt variante de 2 TB + SSD 256 GB, ce te opreste sa ti-l cumperi asa inca de la inceput ?
Daca stai si calculezi matematic, investitia intr-o tehnologie buna de la inceput este cam egala cu investitia intr-o tehnologie proasta + upgrade-uri; DAR ! cine iti plateste anii pierduti din cauza stresului ?
Cat timp Apple nu va fi fragmentata precum e piata de PC/tablete/Mobile/Notebook/ OS/ o sa produca bani cat si pt stra stra stra stra stra nepotii actionarilor.
Cu toate ca nu ma pricep atat de mult la date tehnice, si nici nu ma imaginez umbland intr-un pc, articolul e foarte bine structurat si bine scris. Chiar nu am cum sa nu fiu de acord cu tine cand…practic, totul in jurul nostru e din ce in ce mai performant. Si asa e normal sa fie, asta e scopul nostru, sa nu ne mai incurcam in 10 cabluri, sa nu ne ingreunam gentile de atatea incarcatoare si parti componente si sa ne facem existenta mai usoara. Multi vor fi gica contra, dar nu pentru ca nu intr-adevar, ar fi mai rau asa ci pentru ca … trebuie sa existe si “Gigi contra”.
“Nu-mi spune ca ti-ai dorit sa schimbi RAM-ul de la iPhone si de aia nu l-ai mai folosit.”
lovitura sub centura :)
Eu sunt de acord cu tine Adrian chiar daca nu am un macbook sau imac, ci doar un iphone.
Mai oamnei buni suntem in 2011! NU mai suntem in anii 90 cand fugeam din colt in colt dupa un hdd bun, un ram, o carcasa frumoasa si mesteream la ele pentru un full upgrade.Apple ne ofera pe tava tot, pentru toate gusturile.
Asta-i viitorul! apple iti ofera produse configurate special pentru nevoile tale, ai de unde sa alegi, au o gama variata de ideviceuri portabile si de birou.
“computerele si telefoanele facute de Apple au costat intotdeauna mai mult decit ale concurentei”>> pai daca ei cumpara piese de la concurenta!!! este normal! samsung. lg, pentru a-i elimina (pe apple) de pe piata scumpesc piesele, care duce mai departe la scumpirea produselor apple. Vezi grafica amd pe noile macbook si viitoarele ecrane de la thosiba pentru iphone, de aici inteleg ca Apple are probleme serioase cu productia sau pretul pieselor pentru iPhone.
cand am vazut cat costa un SSD de 120GB…nu mi-a venit sa cred! cel mai prost este 800lei pai cum sa nu iti cumperi un macbook air in defavoarea unui eepc, aspire one, dell mini sau alte minunatii !!?!!!
“Raman la parerea ca astea nu sunt decat strategii de maximizare a veniturilor!”
Fii serios! doar nu iti cumperi BMW si faci service-ul la Audi…cam asta se intampla si cu
Apple si mi se pare corect ca imi impune sa imi fac service-ul la ei! (punct)
ps: vreau sa-mi cumpar un iMac :D
“Mai amuzanti sunt cei care nu au si nu isi vor cumpara un iMac, dar care posteaza comentarii doar de dragul datului cu parerea. Pe ei ii ignoram”
Cata dreptate ai mister Adrian cu toate ca imi place polemica pe care o produci lumea te considera inca super fan Apple …eu stiu ca ei merg pe cea mai buna varianta ptr user normal doar ca da mai sunt unii useri care doresc sa modifice singuri aici da se pare ca nu o sa fie niciodata multumiti de politica apple si nu numai
Doar sunt curios cati dintre cei ce vor sa schimbe un hdd la imac daca ar avea un bmv si-ar schimba singuri becul de la far :)
Ps : super articol !!
Sunt total de acord cu tine Adrian si mie imi place sa construiesc sa repar.
Totusi poate sunt eu paranoia dar ganditiva si la o alta perspectiva exemplu:
1. obtinerea datelor cu caracter personal cu care deja sa confruntat compania apple, apple extrage foarte multe informatii cu carater personal de la tine
Daca nu pot sa scot bateria cum pot sa fiu sigur ca telefonul acela nu este ascultat, nu ma refer la mine ca unul ca mine nu prezinta interes. Singura parte buna este ca intodeauna vor exista baietasi destepti care descopera probleme, chiar au inceput sa se inmulteasca de cand a dat apple lovitura cu iphonul
Nu vreau sa critic deloc produsele apple si eu sunt consumator inrait sunt fan dar parca prea vor sa detina controlul.
In ori ce caz pot sa va spun ca sunt sigur ca apple stie tot ce ai miscat pe telefonul tau ce ai instalat e ai dezinstalat to jailbreak etc.
Acesta este singurul lucru care ma deranjeaza la apple
@Dumitru Robert- fii serios! pentru un bec nu te duci in service! Am dat un exemplu foarte clar despre cum merg lucrurile, dar noi nu avem cum sa intelegem, suntem romani si asa vom ramane si peste 50 de ani (diferenta de mentalitate dintre noi si cei “afara”)
Nu iti cumperi imac de 2000$ si schimbi hdd in spatele blocului la un x “mester”, mergi la producator pentru piese de schimb si manopera de calitate!
Perfect de acord cu tine. Si eu mai am din cand in cand mici “contre” cu prieteni sau cunostiinte care nici macar nu detin rei i-device… dar le place sa critice o groaza de aspecte ale produselor Apple…
Am scris si eu cateva articole pe tema dominatiei Apple sau pe seama criteriilor mele si cum am ajuns sa aleg produsele lor…
Noroc că la iMac-ul meu (2008) se poate schimba usor RAM-ul :). Am facut un upgrade de la 1 la 4 GB memory, am luat un HDD extern de 2T si mai trag de el vre-un an și lejer.
Frumos scris articolul, dar să nu înțeleagă haterii că trebuie să-ți iei acum fiecare model de iPad/iPhone sau să schimbi un laptop de 100+ mil la an. :)
@Ionut Nu iti cumperi un iMac de 2000$ fara sa te gandesti la cel il utilizezi… si exista intotdeauna optiunea pe care o foloseste si Adrian – HDD extern.
@Adrian: in niciun caz. Eu am un Macbook Pro de 2 ani si ceva si nu am de gand sa-l schimb prea curind, un iPhone pe care il reinnoiesc la 2 ani si un iPad care deocamdata e bun.
@Ionut sa stii ca ma duc ptr ca si cei de acolo trebuie sa traiasca:)
Au fost vremuri cand imi era foarte drag sa le fac eu doar ca timpul a devenit mai svump si prefer sa imi fac treaba (IT) mai bine si sa las profesionistii sa isi faca treaba cum si eu o fac pe a mea
Oricum era un exemplu doar partea cu becul :)
http://www.hardmac.com/news/2011/05/18/an-easy-solution-to-replace-the-hard-drive-in-a-2011-imac?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hardmac+%28HardMac.com%29
Hai ca nu a fost atat de greu