Am pus mana astazi pe un laptop cu Windows 7. Nu conteaza atit de mult versiunea de software, cit felul in care Microsoft inca mai gandeste sa lucreze in privinta driverelor si codec-urilor.
Disclaimer: nu stiu daca problema pe care urmeaza sa o descriu a fost rezolvata in Windows 8, dar Windows 7 e inca un sistem de operare suportat, asa ca anumite amanunte trebuiau deja rezolvate.
Laptop-ul avea sistemul de operare instalat de citeva luni bune. Utilizatorul era o persoana ca nu intelege ce inseamna “Windows update” sau update-urile optionale si de frica sa nu strice ceva, nu a instalat nimic de acolo.
Ghici ce avea? Tocmai driverele pentru placa video, placa de retea si touchpad. Asa ca se chinuia cu o rezolutie demna de anii ’90, avea probleme cu reteaua si nici macar nu putea sa dea un Tap to Click pe Touchpad-ul laptopului. Nu mai spun ca meniul de “Windows Update” este bine ascuns si doar daca stii cum se numeste si il cauti in Start Menu il vei gasi.
Mi se pare ciudat ca un sistem de operare modern sa nu vina cu tot cu driverul pentru placa video sau sa nu-l instaleze singur la prima deschidere a computerului.
Si inca un amanunt deranjant. Am instalat update-urile optionale si m-am trezit cu o gramada de icoane noi in taskbar.
Din motivul ultimului dar considerabilului amanunt deranjant e recomandabil sa dezactivezi update-urile automate. Altfel, Win7 ar vrea sa le faca sarcu’ :)
Într-adevăr, Windows 8 își instalează singur majoritatea driverelor, inclusiv cel video.
Dar, îți dau dreptate. Ar fi trebuit să știe și șaptele să facă același lucru.
~~Andrei
Știe și Windows 7, acolo unde poate citi ID-ul plăcii grafice. Valabil pentru nVidia și Intel. La AMD nu am văzut sa-si pună automat drivere la WU.
1) Sper că știi ce se întâmplă când un PC (și macul intră în categoria asta) trimite o rezoluție spre un monitor ce nu suportă acea rezoluție. Dacă Windows nu detectează rezoluția maximă suportată de un monitor, atunci va seta rezoluția minimă. Simplu.
2) La instalarea OS-ului, ești întrebat cum vrei updates: automate, cu confirmare sau dezactivate. Probabil cel ce l-a instalat a fost un pic precaut și a vrut să evite eventualele alerte WGA și le-a dezactivat.
3) Ești conștient că e imposibil ca un OS să conțină drivere pentru absolut orice device. Altfel, OS-ul ar avea 80Gb ocupați la instalare. Să nu uităm că OSX avea la un moment dat drivere de imprimante în „valoare” de 2Gb (opționale, ce-i drept, când instalai sistemul). Mare bucurie mare când snow leopard ocupa cu 5Gb mai puțin instalat. Oare ce au eliminat?
3.1) Adaugă asta la faptul că producătorii de laptop-uri au capul înfipt adânc în cur și pentru fix același model au câte trei-patru versiuni cu componente TOTAL diferite (de exemplu: plăci video AMD și Intel, trei feluri de plăci de rețea, două modele de touchpad, la un alt laptop am găsit până si procesoare diferite etc)
——————
Sunt convins că macul detectează și folosește corect absolut orice device, indiferent de producător. Da, știu că nu ai întâlnit niciodată un device nefuncțional, dar de dragul exemplului: o tablă wacom cintiq are nevoie de driver; un monitor dell cu touch are nevoie de driver (iar dell nu oferă support pentru mac; driverul este un third party și costă doar $400 – ceva mai mult decât costă monitorul)
La instalarea sistemului de operare (inclusiv 7) ai o setare legata de politica de instalare a updateurilor.Din cate stiu default-ul este pe download & install. Probabil cine a instalat Windows-ul a schimbat acea setare.
@Ionuț Staicu: nu discutam de periferice, ci de display-ul de la un laptop. Nu e relevanta discutia despre imprimante, tablete sau partea de touch de la un monitor.
Din moment ce răspunderea pentru a face un device (fie că-i ecran de laptop sau device touch) funcțional (la nivel de bază, desigur) cu drivere generice îi revine exclusiv producătorului, nu înțeleg cum de este problema sistemului de operare.
Cu toate astea, din articolul tău (atât din text cât și din tag-uri/categorii) putem trage concluzia că problema este la Windows, nicidecum la producătorul laptopului (pe care ai cam uitat să-l precizezi, btw).
Chiar sunt curios ce update-uri opționale ai instalat de ți-a apărut gramada aia de icons. Și ce icons sunt.
Salut!
1. Sa gasesti Windows Update e foarte usor. Buton start si scrii update (e la mintea cocosului sa scrii “update” cand cauti update). Plus ca logic gandind, optiunea asta ar trebui sa fie in Control Panel, unde se si afla.
2. Chiar daca nu ai driverul video Windows te lasa sa pui rezolutia maxima suportata de monitor. E de ajuns sa dai click 2 pe desktop si click 1 pe Screen Resolution.
3. Iconitele alea multe au aparut datorita producatorilor acelor componente. Windows Update instaleaza driverele furnizate de producator. Daca acestea includ 100 de utilitati pentru administrare, le instaleaza si pe alea. Din nou, producatorul hardware.
4. Majoritatea laptopurilor acum vin fara CD cu drivere, unele cu CD de recuperare (exemplu gama Vaio de la Sony), ci cu o carte de vizita sau manualul unde scrie clar ca cea mai recomandata metoda este de a intra pe siteul oficial si sa descarci ultimele drivere. Lucru ce ar trebui stiut, pentru ca mai apar update-uri si la drivere de cand ard ei acel cd inclus in cutie.
Diferenta intre in OS X si Windows este colosala….Windows ar trebui sa aiba un bagaj de drivere elementare….colosal….si asta din cauza multitudinii de producatori de placi de baza, placi video, etc. Pentru OSX pachetul este elementar in comparatie cu Windows.
Pe de alta parte difera si metoda prin care update-urile se instaleaza. La Windows iti vin ‘jdemii’ de pachete update….la OSX vine unul ‘baban’ si gata…
Pe de alta parte si conceptul este total diferit…La Apple predomina simplitatea, usurinta cu care ajungi in orice meniu pe cand la Windows……tancul rusesc. Windows vrea sa le faca pe toate si uneori reuseste (in configuratia optima). Apple in schimb iti arata clar ce stie si ce nu stie si nu se complica aiurea. Sunt ferm convins ca si OSX-ul ar arata la fel ca Windows-ul daca Apple ar dezvolta software-ul astfel in cat oricine sa-si asambleze un calculator acasa, in configuratia dorita..
Cum faci vizibile fișierele ascunse în OSX?
defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles True && killall Finder
Cum procedezi în Windows?
Da, ai dreptate, e mult mai simplu în osx!
@Ionut Staicu: ceva de la synaptics + driver de placa video, de retea si inca unul. Nu conteaza ce laptop era, de aia nu l-am mentionat. Daca te incalzeste cu ceva era o jucarie HP – firma cunoscuta si un model al lor de serie, nu ceva custom made sau iesit din comun.
@Ovidiu: iti dai seama ca eu am facut asta imediat. Da un user de computer care nu stie sa-l foloseasca sta fara drivere si se chinuie cu rezolutia mica si cu alte probleme la nesfarsit. Si nu, windows nu o lasa sa puna rezolutia maxima, ci doar ceva de genul 1300×700.
Stii care e adevarata problema? Driverele nu sunt, dar HP are grija sa puna tot felul de trialware
@Ionut Staicu: dar esti frustrat rau de tot :))
Eu nu am facut o comparatie cu OS X, dar tu o faci. Ce legatura are una cu alta? Serios acum, ce incerci sa demonstrezi? Asa cum in Windows chestia aia e ingroptata intr-un meniu total neintuitiv, asa si la OS X gasesti un dahsboard widget care face, cu o apasare de buton, sa vezi fisierele ascunse.
Si inca ceva: cine si de ce isi ascunde fisierele pe computer? Ai documente secrete? Pui parola la computer sau le pui pe ele sub parola si atit. E stupid sa le ascunzi pe propriul tau computer. Si la fel de stupid sa le ascunzi pe un computer public sau impartit cu altii :)
Oricum, ma distreaza insistenta ta in a demonstra ca si capra vecinului e proasta si nu stie sa sara de fiecare data cind scriu ceva despre windows :)))
Ba tocmai, fix asta contează! (refuz să cred că touchpadul nu funcționa deloc și a avut nevoie de un mouse extern)
Chiar dacă e nescrisă, comparația există și din partea ta. Fie că recunoști, fie că nu.
Exceptând un singur paragraf, nu am făcut decât să-ți argumentez, punctual, unde ai greșit. Ultimul comentariu a fost un răspuns pentru Alexandru Popescu.
Dar cine și-ar instala cineva un Windows și nu ar instala și driverele?
Ca fapt divers, copiază toate fișierele blogului într-un folder local și încearcă să editezi .htaccess. Să vezi cât de vizibil este.
————————
E bine de știut că o discuție argumentată înseamnă frustrare, capre și insistență. :)
@Ioan: un utilizator care foloseste computerul pentru chestii de incepatori nu stie sa faca asta.
@Adrian: De acord cu tine la patea trialuri. Dar asta e vina producatorilor. E la fel ca la telefoanele cu Android vandute de operatorii de telefonie mobila. Le incarca cu bloatware pana nu mai incape nimic. Din acest motiv este si recomandata metoda de a descarca ultimele drivere de pe siteurile prodcatorilor. Ma refer la placile audio, video, cele de retea. Asa, in cel mai rau caz, iti mai baga un utilitar in taskbar, care de multe ori prinde bine. De exemplu cel de la placa video, unde gasesti mai toate setarile de care ai nevoie sa ti-o personalizezi in functie de ce ai nevoie.
De curiozitate, sa reinstalezi o data Windows pe un Sony Vaio folosind DVD-ul de recovery cu care vine. Ai sa vezi cum un Windows fresh iti poate manca mai mult de 1 Gb RAM din cauza zecilor de aplicatii inutile care ti le baga pe gat cei de la Sony. Meniuri cu efecte, la care astepti cateva secunde sa apara ca sa ai un intro frumos la el.
Buna seara,
Am primit un laptop HP Pavilion DV9500 cu conectorul de la HDD defect(rupt), dar mai are o intrare de HDD. Cum as putea sa instalez sistemul de operare pe al doilea HDD? Am incercat sa pun un HDD de la alt laptop, dar nu il “vede”.
Va multumesc!
@Anton: Odata ce HDD-ul e formatat in NTFS (pentru Windows) doar introduci un USB Bootabil sau un DVD cu sistemul de operare si il instalezi.
Multumesc pentru promtitudine!
Am incercat cu un DVD boutabil, dar tot timpul imi spune ca nu gaseste sistemul de operare. Sigur ca e pus, in bios, pe dvd bout. Am schimbat si DVD room-ul. In bios la Diagnostics apare HDD secondary, face si testarea lui. HDD-ul pus e de la alt laptop care functioneaza(deci e incarcat cu win 7 ). Nu stiu ce as putea face cu el.
Va multumesc pentru ajutorul dat semenilor.