Anul 2024 este cel mai bun an în domeniul designului de interior, cu cea mai ridicată cerere pentru amenajări interioare din ultimii ani. Creșterea a fost de 10% față de anul trecut. O diferență semnificativă anul acesta este apariția a tot mai multor solicitări pentru design interior premium, pentru locuințe cu suprafețe de aproape 200 mp, a căror amenajare a costat peste 250.000 euro. Segmentul locuințelor high-end rămâne motorul pieței imobiliare, accelerând dezvoltarea ansamblurilor rezidențiale atât la periferia marilor orașe, cât și în zonele centrale, arată datele MiSo Architects, unul dintre principalele studiouri de design interior și consultanță imobiliară de pe piață.
“2024 este un an prolific pentru piața de amenajări interioare, în special pe fondul evoluției pieței imobiliare, în care cumpărătorii s-au îndreptat mai mult ca niciodată spre locuințe de calitate superioară. Ansamblurile rezidențiale premium s-au dezvoltat accelerat la periferia marilor orașe, dar și central. Observăm acest aspect în ambele orașe în care avem birouri, atât în București, cât și în Brașov. Românii care locuiesc în țară, dar și cei din afara României caută locuințe noi, în special unități amplasate central în oraș, în apropierea unui nod intermodal sau, din contră, izolate în natură. Aceștia solicită servicii de design interior încă din procesul de achiziție a locuinței, pentru a putea fi amenajată cât mai curând posibil. Pentru unii români sunt locuințe în care urmează să se mute, însă pentru cei mai mulți sunt locuințe tratate ca o investiție, pe care urmează să le închirieze”, declară Sorana Leru, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.
De la an la an există o creștere a interesului pentru amenajarea locuințelor cu un specialist în design interior. Dacă pentru spațiile comerciale, cele de birouri și cele din HoReCa acest trend s-a evidențiat cu mulți ani în urmă, pe segmentul rezidențial interesul pentru amenajarile profesionale este tot mai pronunțat în ultimii 3 ani. Creșterea a fost impulsionată în perioada pandemiei și este incomparabilă cu felul în care mergeau lucrurile acum 10 ani.
Trendul în amenajarea locuințelor
Totodată, 2024 este și anul în care românii au alocat în medie bugete mai mari cu 15% pentru amenajările interioare, focusul fiind pe designul premium. Ca tendințe, printre cele mai căutate materiale sunt piatra naturală, lemnul și variante inovatoare de produse compozit, preferând mobilierul produs în Italia și în țările nordice. Cele mai extravagante cerințe au fost produsele personalizate din materiale naturale deosebite și unicat.
Astfel, câteva amenajări care se remarcă din punct de vedere al bugetului total au fost un duplex cu 4 camere din Brașov, cu o suprafață de 170 mp, amenajare în valoare de 230.000 euro, un apartament tip townhouse din București (suprafață 170 mp), cu 200.000 euro investiți în amenajare, și un apartament cu 3 camere, în centrul Bucureștiului (suprafață 100 mp), cu o investiție de 170.000 euro.
“Oamenii conștientizează cât este de important spațiul locuinței atunci când lucrezi de acasă, petreci foarte mult timp cu familia și desfășori multe dintre activități, hobby-uri, sport, în limitele ei. Există o doză sporită de încredere acordată specialiștilor din domeniu. Beneficiarii au înțeles că acasă nu este doar locul unde vii să dormi, ci este mult mai mult de atât, este locul cu care te identifici, unde lași la ușă stresul și problemele de zi cu zi și te relaxezi, devii conștient de spațiul care te înconjoară. Tot procesul de proiectare a luat o tentă holistică.
Deși multe locuințe sunt destinate închirierii, proprietarii lor doresc să ofere facilități premium chiriașilor. Aceste proiecte au crescut ca importanță în special după pandemie, când beneficiarii au înțeles valoarea unui spațiu armonios amenajat. Indiferent cine urmează să locuiască în acel apartament, home wellbeing-ul este un trend în creștere, românii dorind să locuiască într-un spațiu armonios, creat în conformitate cu dorințele lor, apelând la specialiști în design interior. Conceptele noastre se conturează de cele mai multe ori în jurul designului personalizat, modern, dar și cu linii curate și funcțiuni armonizate de influența scandinavă.
Le subliniem beneficiarilor importanța folosirii materialelor durabile, produselor cu design emblematic, a unui decor timeless, cu lumină naturală și natură cât mai mult valorificate”, spune Mihaela Tampiza, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.
În ultimii 3-4 ani interesul pentru un design cât mai atractiv și funcțional a crescut considerabil. Românii sunt deschiși la propuneri îndrăznețe, înțeleg valoarea și beneficiul de pe urma investiției și apreciază calitatea atât a serviciilor, cât și a produselor. Sunt mai pretențioși și mai atenți la detalii. În acest sens, pentru a le satisface nevoile și a le oferi sugestii moderne de amenajare, MiSo Architects vizitează în fiecare an Salone del Mobile, din Milano, considerat universul designului în toate formele sale.
Totodată, în paralel cu interesul pentru design interior, s-a dezvoltat segmentul de consultanță imobiliară, românii dorind să știe cum să ia decizia corectă privind achiziția viitoarei proprietăți. Tot mai mulți români atât din țară, cât și din străinătate, dar și expați și străini din Europa, Orientul Mijlociu și SUA vizează achiziția de apartamente, case sau vile, în special proprietăți mai deosebite, în Brașov sau Capitală.
Atât românii, cât și străinii doresc să cumpere locuințe în Capitală, orașe mari sau în orașe cu peisaje cum este Brașovul, fie pentru a le închiria ulterior, fie pentru a se stabili în țară pentru investiții. Printre cele mai căutate tipuri de locuințe sunt apartamentele din zone centrale ale orașelor și vilele din proximitatea Bucureștiului și Brașovului, care oferă avantaje importante precum zonele verzi mai extinse, priveliști spectaculoase, liniște și suprafețe mult mai generoase.
În București cele mai apreciate zone sunt cea de nord, zona Aviației/Floreasca și zona centrală. În Brașov, în schimb, sunt mai apreciate locuințele cu vedere spectaculoasă asupra Tâmpei, înconjurate de natură sau în zonele istorice, cum ar fi cartierul Șchei. De asemenea, cumpărătorii, români sau străini, sunt interesați și de locuințe în Constanța și în localități din județul Ilfov.
Fondată în 2014, MiSo Architects este una dintre principalele companii de arhitectură și design interior din România, cu birouri în București și Brașov și cu o echipă în continuă dezvoltare. Oferind servicii premium de design interior și consultanță, MiSo Architects implementează proiecte complete, la cheie și creează spații unice, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Până în prezent, compania a avut peste 250 proiecte de amenajare interioară atât în România, cât și extern, în Belgia și Italia, obținând printre altele un premiu internațional BIG SEE pentru amenajarea unui apartament din București, nominalizări la Anuala de Arhitectură București și expunere la o multitudine de evenimente de profil și conferințe. Cu misiunea de a transforma orice spațiu într-o destinație impresionantă, obiectivele principale ale MiSo Architects sunt orientate spre crearea de spații și produse care găsesc echilibrul între funcționalitate, durabilitate, eficiență și frumusețe.
Be the first to comment