MAE anunță că vor fi restricții de circulație pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse

Podul Giurgiu - Ruse. FOTO CNAIR

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele puse la dispoziție de autoritățile bulgare, începând cu data de 10 iulie 2024 se vor desfășura lucrări de reparație majoră la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse pe tronsonul bulgar.

Activitățile de reparație sunt prevăzute să dureze timp de 730 de zile, fără ca acest fapt să ducă la oprirea traficului rutier pe pod. Într-o primă etapă a reparațiilor, circulația rutieră pe pod va fi restricționată pe sensul de intrare în Bulgaria și, ulterior, pe sensul de ieșire din Bulgaria, pe direcția către România. Activitățile de reparație se vor efectua, ca regulă, pe timpul zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri și vor implica organizarea și reglementarea temporară a circulației rutiere pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate alternativă a autovehiculelor și de semnalizare prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere și personal de dirijare.

MAE recomandă cetățenilor români să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului și să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de așteptare la trecerea frontierei.

„În acest context, subliniem importanța informării corecte a șoferilor români și achiziționării în timp util a vinietelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislația în vigoare. Autoritățile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.

Reiterăm importanța respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (în general, 50km/h în localități, 90 km/h pe drumurile naționale și 140 km/h pe autostrada) și, mai ales, în zona de acțiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/restricție/limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip RADAR” – MAE.

MAE recomandă turiștilor români care aleg să revină în țară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale. De asemenea, în punctele de frontieră bulgare, funcționează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite sau amenzi de circulație aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, care se fac venit la bugetul de stat bulgar. În astfel de cazuri, cetățenii români identificați de sistem sunt obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

Cetățenii români pot folosi pentru intrarea în România și celelalte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Bulgaria, precum:

• PCTF Vidin – Calafat;

• PCTF Kardam- PCTF Negru Vodă;

• PCTF Silistra – Ostrov Călărași;

• PCTF Dobromir – Krushari și PCTF Kainardzha – Lipnița (aceste două puncte funcționează cu orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t);

• PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferryboat) (www.feribot-eurobac.ro);

• PCTF Svishtov – Zimnicea (ferryboat) (www.ferry.bg);

• PCTF Oryahovo – Bechet (ferryboat)  (www.ferryboat.bg);

• PCTF Aydemir (Silistra) –  Chiciu (Călărași) (ferryboat) (www.spikaferry.com).

MAE recomandă firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al șoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil măriți la trecerea frontierelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*