Kindle: Pro si Contra

De fiecare data cind ma gandesc sa cumpar un Kindle imi dau seama ca iPad este mai bun. Ideea e simpla: Kindle este usor si bateria tine mult. L-as folosi pentru Instapaper si citit carti. Ceea ce e super OK pentru un device de 139 dolari.

Amazon scoate acum “Kindle cu reclame”. Platesti mai putin cu 25 dolari (114 dolari), dar vezi pe screensaver reclame in loc de coperti de carti. Atita timp cit reclamele nu sunt urite si mai ai si ocazia sa alegi ce vrei sa vezi, cred ca oferta nu e rea. Incerc sa-mi dau seama daca reclamele merita cei 25 dolari pe care i castigi si am ajuns la concluzia ca nu merita. Inca…

Sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu Amazon o sa vanda Kindle-ul actual pe citiva dolari sau chiar o sa-l ofere gratis. Nu m-as mira sa il primesc pentru ca am deja un cont de Amazon Prime sau “la oferta” cu 3-5 carti cumparate din Kindle Store.

Pe de alta parte, ma feresc sa recomand Kindle doar pentru ca stiu ca un iPad iti ofera muuult mai mult. Intr-adevar, citesc mult, dar intre 5 articole din Instapaper si o revista mai vreau sa mai vad si un podcast Video sau niste poze. Kindle nu m-ar lasa sa fac asta. Jucaria de la Amazon este ideala pentru cei care citesc mult si nu vor sa care dupa ei un ghiozdan de carti. Abia astept momentul in care vei putea sa ai pe device manualele scolare sau cel putin cartile romanesti cerute ca lecturi suplimentare in licee.

Ai un Kindle? Descrie-ti experienta cu acest device. Nu vreau sa vad comparatii intre iPad si Kindle sau comentarii de la cei care nici macar nu au pus mana pe cele doua device-uri.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

19 Comments

  1. Nu poti face comparatie intre orice doua chestii care au display. Din start cele doua au fost oncepute in scopuri diferite. Kindle pentru citit carti iar iPad pentru alte chestii. Ca poti citi si carti pe el e adevarat, dar o poati face pe orice are display, mai putin ceasruri si (nu-mi mai vine nimic in minte acum, e prea devreme si n-am apucat sa-mi beau cafeaua).

    Pentru scopul lui, Kindle e perfect. Exista oameni – printre care si eu – care nu pot citi sustinut pe displayuri care emit lumina. Pot sta fara probleme in fata unui monitor 20 de ore daca am de lucru, dar imi e imposibil sa citesc mai mult de o ora maxim. Si-s genul de om care citeste mult. Mult. Si nu e nici un fel de diferenta, in termeni de stress optic, intre ecranul de la Kindle si hirtia tiparita. Daca am nevoie sa fac alte chestii apelez la alte device-uri. Tot legat de display, e perfect pentru citit afara, indiferent cit e de soare. Nu as lua la plaja un iPad pentru citit o carte sau mai bine zis nu l-as lua la plaja oricum, inclusiv din ratiuni economice, Exista locuri unde se pot intimpla multe cu o chestie electronica, iar daca se crapa in doua sau “se sperie si fuge”, singura durere e ca am ramas fara ce citeam si cam atit. Deloc de neglijat.

    La fel, e perfect pentru chestii simple gen citit / scris mailuri, citit ziare sau uitat pe situri sau bloguri. Nu mi s-a intimplat nicaieri sa nu aiba semnal Whispernetul. Am avut 3g prin locuri pe unde operatorii locali nici nu s-au gindit ca merita sa puna o celula macar. Cum asa nu stiu, cert e ca merge perfect.

    Mai e si atractia pe care o genereaza. In mod curios, fiu-meu, care pina acum niste vreme refuza cuvintul tiparit, citeste de rupe. Ma gindesc sa-i iau unul pentru ca deja incepem sa avem o problema din punctul asta de vedere.

    Asa cum spuneam, nu exista termeni de comparatie intre cele doua, nu poti compara intre ele chestii care au fost concepute pentru scopuri diferite. Ideea din spatele Kindle e sa fie folosit la citit si atit si e perfect pentru chestia asta.

  2. @Stefan: eu cautam altceva. Idei pro si contra unui Kindle. Nu o comparatie cu iPad.

    Este ceva ce te nemultumeste la Kindle? Este modelul WiFi de ajuns sau ai nevoie de 3G ca sa te bucuri de el. Cum se comporta Instapaper pe Kindle? Dar browserul? Cit de deranjant este refresh rate-ul? Cum sunt cartile din Kindle Store? Poti sa cumperi orice in Romania? Dar sa pui alte carti (ale tale) pe Kindle? Cum le convertesti si cita bataie de cap este?

  3. Teoretic, modelul WiFi ar fi de ajuns in conditiile in care ai spoturi wireless dese. Dar se intimpla, cum am patit eu, sa nu ajungi la un hotspot si sa trebuiasca musai, dar musai sa trimiti un mail. Eu am modelul WiFi + 3g si chestia asta mi-a fost de folos, mi-am trimis mailul dintr-o padure de linga un sat care nici macar nu eista pe harta. No orange, Vodafone or Cosmote there, oamenii aia nu stiu ce e telefonul mobil.

    Browserul este decent. Nu stie flash, nu stie HTML5 dar nici nu te-ai astepta sa stie, nu ar folosi la mare lucru pe un display in 16 tonuri de gri si cu o latenta destul de mare. Pentru mail si citit chestii insa este perfect. Instapaper nu am incercat dar, daca vrei, pot face niste teste pe el si iti zic.

    Cartile din Kindle Store sint ok, gasesti mereu ceva de citit indifrent ce gusturi ai. Pina acum nu am avut vreo problema cu cumpararea unei carti. Daca vrei literatura romaneasca insa, te vei lovi de o problema: e atit de putina incit nici macar nu merita mentionata. Iar acum o sa spun un lucru urit si trist, dar adevarat: noroc cu entuziastii care pun carti la liber pe net.

    Refresh rate-ul (acum am vazut ca intrebai, pomeneam de el un pic mai sus) ti se poate parea ciudat in primele zile de folosire. Apoi nu-l mai observi. Schimbarea unei pagini dureaza ceva gen o treime de secunda.

    Revin la carti, la cele ale tale, indiferent ca-s luate de pe net sau sint documente produse de tine. Eu folosesc un soft numit Calibre pentru conversie, isi face treaba exemplar. E un soft gratuit de ebook management, exista pentru Windows, OSX si Linux. N-ai bataie de cap, importi documentul in ce format l-ai avea si apoi il exporti ci Kindle conectat la computer, specificind formatul in care il vrei exportat. 3 clickuri per carte, daca il iei care cu carte sau iti importi un folder de documente, le selectezi pe toate si cam aia e. Chiar nu e mare scofala, e simplu pina la lacrimi, ca sa zic asa.

    Ti-am spus, ce ma nemultumeste pina in momentul de fata (cam in jumatate de an de folosit intens) e lipsa cartilor din patria muma. Ma refer la carti cumparabile, adica obtinute legal, asa cum ar trebui. Altfel gasesti o puzderie… E foarte neplacuta senzatia ca esti nevoit sa furi. Pentru mine cel putin.

  4. @Stefan: Asta vroiam sa aud.

    Cum functioneaza partea de 3G? Ai un SIM card inauntru sau doar ceva gen Verizon iPhone? Poti sa-l folosesti oriunde fara taxe de roaming sau ai alte plati lunare? 3G-ul este bun doar pentru download de de carti sau ai acces la nelimiat la net, in browser (Mail, Google Reader etc)? Daca ai timp/chef testeaza si Instapaper. Poti sa ma urmaresti si pe mine (ID-ul meu este adresa de email boioglu la gmail) si vezi articolele pe care le-am recomandat.

    Dar accesoriile? Ai nevoie de o husa si o lampa neaparat?

  5. Partea de 3g mege brici, e gratis. Nu am avut nimic de platit de cind il am, nici in tara nici cind am mers prin alte parti. Nu exista cartela sau ceva similar sau o fi, dar e undeva sub carcasa, nu l-am desfacut ca nu am avut curiozitatea asta. Esential e ca merge foarte bine (mail, bowsing si tot).

    Instapaper merge, l-am testat.

    Ca accesorii, exista o coperta (exita mai multe dar eu de-aia am) care are o lampita retractabila. E foarte misto, daca nu ai nevoie de lampa aia sta ascunsa in coperta si o folosesti doar noaptea. e perfecta pentru ca nu deranjezi pe cel de linga tine daca ai chef de citit, cum s-ar intimpla cu o lampa normala de la capul patului. Sau in avion. Daca citesti cu lumina stinsa iti e absolut necesara, Kindle nu are display-ul backlit. Daca insa citesti doar pe lumina chiar nu iti foloseste, devine un moft.

  6. @Stefan: si acea lumina nu devine suparatoare pentru ochi cind o folosesti?

    Instapaper merge si offline? Exista ceva gen aplicatia de pe iPad sau doar deschizi site-ul lor si vezi articolele din queue?

  7. Nu este deloc suparatoare pentru ca e indreptata doar catre “pagina”, nu catre ochii tai. Iar display-ul nu are aproape deloc glare, e aproape ca o foaie de hirtie. Aproape.

    Cu Instapaper nu stiu ce sa iti spun, pentru ca eu nu inchid niciodata partea de 3g/wireless. Ceva ma face sa cred ca totusi nu merge si offline, trebuie sa ai conexiunea pornita. Oricum nu ar trebui sa te deranjeze chestia asta, cu conexiunea pornita te tine bateria cel putin doua saptamini, asta in conditii de citit si folosit in mod compulsiv, ca sa nu spun barbar. La o folosire moderata te tine undeva intre trei saptamini si o luna.

  8. Pentru a citi ziare sau blog-uri folosesc Calibre, se instaleaza si se apasa butonul Fetch News, sunt peste 50 de ziare romanesti. Ai optiunea de a-ti trimite ziarul la o anumita ora direct pe Kindle.
    Amazon nu va da gratuit niciodata un Kindle, nu s-ar acoperi costurile de productie, poate peste cativa ani va scoate o oferta Kindle plus abonament de subscriptii ziare sau ceva asemanator. Faptul ca l-au ieftinit doar cu 25$ imi da dreptate, chiar CEO-ul Amazon a spus ca nu se poate oferi gratuit.
    Varianta 3G contine un sim de la AT&T sau Vodafone, scrie pe cutie ce retea foloseste.
    Am uitat sa specific ca detin un Kindle 3 din septembrie 2010.

  9. Eu am si un ipad si un kindle. Insa le folosesc diferit pe amandoua. odata ce ipad este folosit pentru mai multe chestii, inclusiv inlocuirea, uneori, a laptop-ului meu. pe de alta parte kindle este extraordinar pentru citit. Nu face ceea ce face un ipad, insa daca vrei sa citesti carti atunci ti-ai gasit device-ul perfect. Ca sa nu mai spun ca preturile cartilor sunt OK, si poti citi si pdf. PArtea cu 3g nu prea o folosesc, desi am un model cu aceasta optiune, insa poate uneori imi este de folos. Am scris cateva articole pe aceasta tema, poate ar fi bine sa le citesti aici: http://www.cosmindinu.ro/noul-kindle/

  10. Sa inteleg ca folosind kindle cu 3g nu trebuie sa platesti vreun abonament niciunde pentru 3g?? Adica este un serviciu gratuit prin care ai acces la mail si browser?

  11. Am un Kindle 3 doar de cateva zile si nu pot sa-ti spun inca ce utilitate are la un drum lung, vacanta etc, dar pot sa-ti spun ca cititul e mult mai confortabil decat dintr-o carte. E foarte usor, sta foarte bine in mana (inca nu i-am cumparat o husa, dar ma indrept spre una din silicon care sa-i pastreze forma) iar posibilitatea de a modifica dimensiunea fontului e cu adevarat folositoare.
    Nu am cum sa il compar cu iPad-ul si nici nu vreau. Poate fi comparat doar cu o carte si o bate la toate capitolele posibile, mai putin mirosul daca te intereseaza :)).
    Sunt 530 de lei foarte bine investiti, zic eu.

  12. Vroiam sa va intreb daca se merita sa il comand de pe Amazon…unde e 139 $! nu stiu ce taxe ar mai trebui sa platesc cand imi soseste sau cat costa transportul. La e-mag este 700 lei. Care ar fi mai ieftin?

  13. Salutare. Intr-adevar kindle se livreaza in Romania direct de la Amazon. Eu il am pe al meu de fix 1 an, din septembrie 2010.
    L-am cumparat doar pentru citit carti, in special carti in engleza de pe amazon. Am comandat des si carti de la ei, inainte de kindle, iar device-ul asta imi aducea o economie substantiala si un acces mult mai rapid.
    Dupa 1 an de folosire pot spune ca sunt foarte multumit de ce mi-a adus. Autonomia e foarte buna, displayul e perfect pentru citit, e greu de descris, trebuie vazut :) Folosesc si eu Calibre, de care sunt atat de incantat incat am donat o mica suma creatorului softului.
    Pe langa asta mai e si pluginul send to kindle din google chrome, care ajuta la trimiterea articolelor direct pe device, daca nu am timp sa il citesc chiar atunci.
    Tastatura e un pic in plus dupa parerea mea, dovada ca la noul model lansat azi au scos-o.
    Sunt de acord ca nu poate fi comparatie intre un kindle si iPad pentru ca sunt 2 device-uri total diferite, care se adreseaza unor nevoi diferite. Cine spune ca poate citi pe un iPad timp de cateva ore bune, ori braveaza, ori are altfel de ochi decat ai mei.

1 Trackback / Pingback

  1. Nook color – prima impresie | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*