Într-un context economico-politic tot mai instabil, românii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, resimt costurile din ce în ce mai mari la energie și se îndreaptă spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de până la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piața de sisteme fotovoltaice, cu o cerere în creștere, în special din partea românilor din mediul rural, și cu un interes ridicat pentru finanțări din partea IMM-urilor, arată previziunile Kilowat, una dintre principalele companii de consultanță și instalare de sisteme fotovoltaice din România.
Nivelul cererii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice se va menține cel puțin la fel în 2024 față de anul trecut, cu un interes crescut din partea românilor cu case în mediul rural, unde există un trend puternic de trecere la energie verde.
“Vedem un an extrem de energic pe piața de sisteme fotovoltaice, mai ales într-un context economic considerat incert de mulți români. Din acest motiv, pentru a se pregăti pentru vremuri mai grele, pentru a face economii și pentru a trăi în următorii ani fără grija facturilor la energie, numărul panourilor solare va crește în România, cu sau fără finanțare de la stat. Dacă ar putea, românii ar instala panouri solare oriunde, inclusiv la bloc, pentru a scăpa de facturile la curent electric. Resimțim astfel tensiunea nevoii tot mai mari pentru sisteme fotovoltaice și vedem un interes crescut în special în mediul rural, unde mulți români nu mai doresc să amâne momentul în care vor deveni independenți energetic. Iar pentru a veni în ajutorul lor, oferim suport în accesarea finanțărilor prin fonduri europene”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.
IMM-urile românești, tot mai interesate să închirieze sisteme fotovoltaice
Totodată, se accentuează cererea de sisteme fotovoltaice din partea firmelor, care vor accesa orice tip de finanțare pentru a beneficia de energie verde. Nevoia IMM-urilor pentru optimizare energetică este din ce în ce mai mare și pentru a rămâne competitive în domeniile lor de activitate, direcționând economiile obținute prin trecerea la energie verde în proiecte pentru creșterea business-ului. Astfel, IMM-urile sunt tot mai interesate să scape de grija facturilor la energie, apelând la consultanță pentru alegerea celei mai bune soluții de finanțare. În acest sens, Kilowat estimează o creștere de 50% a cererii pentru asistență pentru găsirea variantei optime de finanțare pentru companii.
Cel mai interesate de instalarea de panouri solare sunt firmele cu activitate de producție și din HoReCa, unde consumul de energie este ridicat.
“2024 vine cu un trend puternic: nevoia mare finanțări. Astfel, piața de fotovoltaice va fi axată pe finanțări de orice tip, de la cele publice, bancare, non-bancare și europene. Firmele vor prefera să colaboreze cu furnizori care oferă posibilitatea de finanțare pentru instalarea panourilor solare, iar în acest sens credem că varianta de închiriere a sistemelor fotovoltaice, cu o rată fixă lunar, fără necesitatea unui credit clasic, va fi cea mai solicitată de către IMM-urile românești. Din 2023, am pus la dipoziția firmelor această soluție inovatoare pentru a le ajuta să beneficieze de avantajele panourilor solare, fără stresul și cheltuielile suplimentare ale unui credit bancar standard, mai ales că, la finalul contractului de închiriere, proprietatea sistemelor va fi transferată către beneficiari. Mai mult, tot mai multe firme apelează la noi pentru asistența calificată pe care o oferim pentru alegerea în timp scurt a tipului de finanțare potrivită pentru panouri solare. Companiile vor să reducă costurile tot mai mult, iar instalarea de panouri solare este printre primele opțiuni pentru ele în 2024”, spune Albert Soare, fondator Kilowat.
De asemenea, vor fi folosite tot mai multe sisteme fotovoltaice pentru energie pentru stațiile de încărcare auto, pentru trotinete, biciclete și scutere electrice. Un interes aparte va fi și din zona de administrație publică, unde multe instituții publice vor dori să instaleze panouri solare pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică.
În paralel cu creșterea cererii pentru sisteme fotovoltaice, va crește și cererea pentru baterii mari, care devin tot mai esențiale în sectorul energiei regenerabile. Centralele fotovoltaice mari vor fi obligate să integreze baterii mari pentru a asigura o stocare eficientă a energiei. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în modul în care sursele de energie regenerabilă sunt gestionate și utilizate.
Deși va fi în creștere, piața de sisteme fotovoltaice va trece printr-o serie de ajustări și corectări în 2024. Inevitabil, vor ieși la suprafață problemele din acest domeniu, cum ar fi incidentele nefericite create de anumiți instalatori din piața, care nu pot oferi servicii de calitate la prețuri mici, folosind materiale de slabă calitate și personal necalificat. Domeniul are nevoie să ofere consumatorilor siguranță în folosirea panourilor fotovoltaice mai mult ca oricând, mai ales că românii se vor baza tot mai mult pe energia verde pentru a scăpa de grija facturilor la curent electric.
Be the first to comment