Atunci cind l-am vazut prima data (in prezentarea Apple) mi s-a parut ridicol. Parea doar un iPod Touch mai mare, cu icoanele labartate pe ecran si care nu aducea nimic in plus.
Dupa 3 zile de folosire, mi se pare ciudat sa ma intorc la iPhone. Acum telefonul pare doar un iPad mai mic, greu de folosit si cu icoane mici, inghesuite pe ecran.
Am fost intrebat de multe ori la ce imi foloseste un iPad. Credeam ca stiu asta inca inainte de a-l tine in mana, dar acum sunt convins ca nu imi imaginam inca posibilitatile. Acum cititorii boio.ro ma intreaba daca “merita” si pentru cine e potrivit un iPad. Dupa 3 zile pot sa-ti ofer citeva raspunsuri.
Am facut o pauza ca sa scot iPad-ul si sa-l tin in brate cind scriu acest review…
Hardware
Atunci cind deschizi cutia esti uimit de ecranul mare. Daca folosesti deja un iPod Touch sau iPhone, lucrul cu iPad ti se va parea natural si foarte usor de invatat.
iPad-ul este incredibil de subtire. Nu poti sa-l tii in mana fara sa pui un deget si pe ecran (decit daca iti iei o husa de silicon, poate), iar daca il tii intr-o singura mana, dupa un timp, vei vedea ca iti amorteste. Nu e greu, dar e incomod sa-l tii in aceeasi pozitie.
Folosirea iPad pare mult mai usoara in landscape mode. Poate si de aia mi s-ar fi parut ideal daca avea un buton de “Home” in partea stinga a ecranului. Butonul de opire a ecranului este genial. Doar acum iti dai seama cit i-ai simtit lipsa pe iPhone. Speakerele sunt deosebit de puternice si niciodata nu am simtit nevoia sa ascult muzica sau sa vad un film folosind castile.
Un lucru pe care il vei observa inca de la prima folosire este cit de repede se sincronizeaza cu iTunes. Nu stiu daca la versiunile anterioare de firmware pentru iPhone asta era o problema care tinea de telefon sau de iTunes, dar iPad-ul stie sa inghita imediat ce ii dai. Viteza este foarte buna si atunci cind vine vorba de navigare. Ai fi crezut ca cei 256MB RAM nu sunt de ajuns? Well, aplicatiile se deschid imediat, filmele si site-urile curg fara intreruperi.
iPad nu se incinge cind il tii in brate sau in poala perioade indelungate si nu face nici un zgomot. Eu nu am avut probleme cu WiFi-ul.
Software inclus si utilizarea unui iPad
Designerii Apple si-au facut meseria bine si in cazul aplicatiilor incluse. Jucarii precum Calendar, Contacts, Notes, AppStore sunt similare cu versiunile pentru iPhone, dar mici detalii au fost schimbate pentru a o imagine mai buna pe iPad. Am scapat de Busola, Calculator, Stocks si Weather. Asta e un lucru bun. In AppStore gasesti suficiente aplicatii care sa le inlocuiasca pe astea si chiar o fac mai bine.
Un lucru ciudat este decizia Apple a de separa iPod si Videos (ca pe iPod Touch) in doua aplicatii separate. Mi se pare cu atit mai aiurea cu cit podcasturile video sau clipurile muzicale apar in ambele aplicatii si interfetele sunt diferite. Nu am luat o decizie finala in privinta asta, dar cred ca interfata de vazut filmele din iPod este mai usor de folosit.
Mail este ideal conceput. Acum chiar poti sa scrii mailuri de pe un device cu touch-screen. Safari Mobile este browserul perfect. Este atit de usor sa navighezi pe net cu el si Bookmarks Bar-ul de deasupra paginii iti face viata mai usoara. Eu folosesc Firefox pe Mac asa ca exploatez la maxim X-Marks (bookmark-urile din Firefox se duc pe Safari pe Mac si de acolo, prin iTunes pe iPad.).
Photos are o interfata usor de folosit si abia astept sa-mi aranjez pozele cu Faces in iPhoto ca sa le am si pe iPad la fel. Nu ma tenteaza functia de rama foto digitala pe iPad, dar efectul de “Origami” este unul deosebit.
iBooks te face sa vrei sa citesti mai mult. Cu toate acestea am descoperit ca Free Books din AppStore are o interfata mult mai eleganta, mai ales atunci cind vine vorba de cautat carti. Exista anumite aplicatii pentru care este bine sa tii iPad in pozitie verticala, dar majoritatea iti cer Landscape Mode.
Inca nu imi dau seama daca prefer sa tastez in Landscape sau Portrait Mode. Cu siguranta, tastatura orizontala este mai usor de folosit, dar fiind vorba de un touch-screen sunt inclinat inca sa-mi folosesc vechile obiceiuri de la iPhone si sa scriu cu un deget.
In primul minut si 5 secunde ti se va parea ciudat ca icoanele sunt mai mari si atit de departate pe ecran. Dupa aceea te obisnuiesti si iti dai seama ca asta e ceea ce-ti doreai de mult.
Un alt amanunt care imi place este faptul ca poti sa pui in dock pina la 6 aplicatii. Pe de alta parte, in landscape mode, pe fiecare rind ai 5 icone. Daca schimbi orientarea catre Portrait Mode vei avea doar 4 icoane pe rind si ultima aplicatie sare un rand mai jos. Asta e cam enervant. Mai ales atunci cind stii exact ca pe pagina 3, rindul 2 ai Aplicatia X si daca nu ai iPad-ul in pozitia corecta, nu o gasesti imediat.
Un lucru care ar trebui sa dispara in 4.0 este pagina de search din stinga Home Screen-ului. Da, e bine sa fie acolo daca o setezi sa fie, altfel doar te incurca.
Aplicatii pentru iPad
Sunt citeva aplicatii care fac iPad sa fie jucaria ideala. Si ma gandesc, cu placere, ca toate sunt numai la inceput. Odata ce developerii vor incepe sa scrie cu adevarat pentru iPad, atunci vom vedea o adevarata revolutie.
Un lucru e sigur: iPad este mult mai bun decit un iPhone atunci cind vine vorba de: vazut filme (sau in general video), browsing si continut offline. Si am sa merg pina acolo unde voi spune ca iPad este device-ul ideal cind vine vorba de citit carti, vizionat video si internet salvat offline.
Din pacate inca nu am gasit un RSS reader si un client de twitter bun pentru iPad. In schimb am deja niste aplicatii preferate in alte categorii.
Instapaper face un excelent reader de sie-uri offline. Am zis ca asta va fi prima aplicatie pentru iPad care merita cumparata 100%. Si e doar 4.99 dolari.
USA Today este unul dintre primele ziare care si-au dus continutul pe jucaria Apple si, dupa parerea mea, au dat lovitura. Asta este presa anului 2010. Evernote si Wikipanion au interfete simpatice si se pot dovedi folositoare.
Astept cu nerabdare Dropbox, Tweetie, Un WordPress mai bun si citeva aplicatii romanesti: roRadio, roUtil si roDex.
Accesorii pentru iPad
Un lucru e clar: iPad-ul NU poate fi folosit la capacitate maxima fara citeva accesorii. Am sa notez necesitatea cu un scor de la 1 la 10 (zece fiind foarte necesar si “de cumparat” in prima zi)
1. o carpa. (Da, ai citit bine) – te ajuta sa scapi de amprentele inevitabile care iti inunda ecranul in primele 3 minute.
Necesitate: 10. Pret: chiar si gratis (eu folosesc un petic cu care sterg si ochelarii)
2. o husa de silicon sau o coperta (chiar si iPad Case -ul de la Apple) – te scuteste de momentele de atac de cord pe care le vei avea atunci cind lovesti accidental iPad de un alt obiect si vezi prima zgarietura.
Necesitate: 10. Pret: intre 12 si 80 dolari. Am sa scriu, daca e cineva interesat, despre preferatele mele.
3. un case sau alt fel de accesoriu care sa o tina intr-o pozitie inclinata – e necesar la scris. Uneori e mai usor sa folosesti iPad asa decit sa-l tii in brate sau un mana.
Necesitate: 8. Pret: intre 20 si 100 dolari
4. o geanta sau o husa – daca pleci la drum, poate ca nu vrei sa o tii in aceeasi geanta cu un laptop sau alte jucarii.
Necesitate: 7. Pret: intre 30 si 100 dolari. Eu prefer o gentutza cu toarte, ca sa o pot tine mai usor in mana. Problema e ca astea seamana deocamda cu postele. Si nu
5. Incarcator de priza. Apple vinde si asa ceva. Trebuie sa stii ca poti sa folosesti incarcatorul de iPad pentru iPhone, dar reciproca nu e valabila. iPad vine cu un adaptor de priza, dar Apple iti pripune un fel de prelungitor cu stecher normal.
Necesitate: 3. Pret: vezi apple.com sau distribuitori. Iti recomand sa cumperi numai accesorii Apple originale cind vine vorba de adaptoare de priza.
6. Cabluri Dock to VGA si adaptoare pentru camera foto si card reader. Deocamdata nu le vad necesitatea, dar e bine sa tii ca poti sa legi iPad la un proiector si sa vezi un film pe un ecran imens sau sa-ti importi pozele de pe aparatul foto direct pe iPad.
Necesitate: 3. Pret: vezi apple.com sau distribuitori.
Concluzie
Trebuie sa stii ca iPad nu este pentru oricine. Gandeste-te de doua ori daca ai nevoie de el, inainte sa arunci banii. Noua jucarie Apple merita folosita daca iti place sa citesti (ziare, reviste, carti sau tot ce inseamna internet scris), daca vrei sa vezi filme sau sa joci jocuri pe un super display. iPad este mult mai bun decit un netbook cind vine vorba de baterie buna si de browsing usor pe net sau mail.
iPad este un device care poate fi folosit la maxim atit de creativi si visatori cit si de cei care vor sa fie organizati si au proiecte complexe de manageriat. Dar mai ales, este o jucarie pentru consumatorii de media – in orice forma ar fi ea.
Regret ca mi-am luat iPad? Nicidecum! Mi se pare un device excelent facut, cu un ecran superb si care are un potential imens.
Neajunsurile iPad sunt minore in comparatie cu avantajele. Stiu ca poate sa inlocuiasca cu succes orice netbook pe piata si astept o explozie a aplicatiilor cu adevarat utile si bine desenate.
Lipseste ceva? E ceva ce ai vrea explicat mai in detaliu? Lasa un comentariu mai jos. Nu uita ca acesta e un review marca boio.ro si vor urma si alte descrieri de aplicatii.
@Dian: Iti recomand sa citesti manualul de iPad. Il gasesti cu o simpla cautare pe boio.ro si exista si varianta in limba romana. Te va ajuta sa intelegi cum se foloseste iDevice-ul tau la capacitatea maxima.
Pe scurt, trebuie sa ai instalat iTunes pe calculator, pui muzica acolo, bifezi piesele care te intereseaza si apoi conectezi iPad-ul la computer si il sincronizezi cu pc-ul.