Tehnologia a avansat atât de mult, încât am putea spune că nu mai sunt chiar atât de multe de descoperit. Și totuși, AI este încă în stadiul de început. Tehnologia de detectare a vocii, căutările care duc la sugestii în funcție de preferințele anterioare ale utilizatorilor și mașinile cu proprie autonomie sunt doar câteva dintre modalitățile prin care inteligența artificială s-a înrădăcinat în viața noastră.
Fiecare companie dintre toate cele care concurează își dorește să ajungă prima în top dezvăluind următorul nivel de AI, iar acest lucru poate aduce schimbări neașteptate în viețile noastre. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce anume va mai fi automatizat în viitor? Ce alte efecte va mai avea evoluția tehnologiei asupra experienței umane?
Roboții erau odată un lucru care ținea de domeniul fanteziei, cu mulți ani înainte de a fi folosiți în fabricile din întreaga lume. Erau mai rapizi decât noi, mai exacți și nu aveau nevoie să ia pauze de prânz, dar aveau totuși nevoie de noi să-i programăm și să le spunem ce să facă. În 1997 lumea întreagă și mai ales lumea șahului a fost suprinsă atunci când Deep Blue, faimosul calculator de șah creat de IBM, a câștigat un meci de șah împotriva lui Garry Kasparov, care era campion mondial în domeniu la acea vreme. Acest lucru nu a făcut decât să ridice un nou semn de întrebare referitor la ce anume ar mai putea fi învățat un computer.
Și iată că în 2019 Universitatea Carnegie Mellon, în colaborare cu Facebook AI, a demonstrat că inteligența artificială nu face niciun pas înapoi atunci când este vorba despre o competiție nici în secolul al XXI-lea. Au făcut acest lucru dezvoltând un program care a reușit să învingă profesioniști de vârf din domeniul pokerului, mai exact în cadrul No Limit Texas Hold, care este cea mai populară formă de poker din lume. De obicei, în acest joc numărul de jucători poate varia, însă de data aceasta a fost vorba despre o confruntare între 6 jucători. Este un joc care poate fi învățat cu ușurință, dar are potențialul de a fi jucat aparent cu un număr nelimitat de strategii și tactici diferite și Pluribus – AI-ul pare să-și fi găsit secretul. El a obținut victoria în fața lui Darren Elias, cunoscut pentru deținerea celui mai mare număr de titluri World Poker Tour și în fața lui Chris Ferguson, care a câștigat șase evenimente din seria mondială de poker.
Ființele umane învață lucrurile experimentându-le, fie pe cale vizuală, auditivă sau kinestezică. Când suntem tineri și în cea mai mare parte a vieții noastre preluăm informații, procesăm și devenim mai conștienți de lumea din jurul nostru. Nu suntem programați cu privire la niciun adevăr. Învățăm parcurgând experiențele vieții, mai precis învățăm din greșeli.
Omul poate face ca AI-ul să asimileze informații fără a parcurge o viață întreagă și cu toate acestea reușește să ajungă la performanțe umane. Acum s-a ajuns într-un stadiu în care AI-ul dă o mână de ajutor în viața omului. Poate reduce din responsabilități și îndatoriri, îndreptând omenirea spre o experiență umană supremă. Prin acest lucru se înțelege că multe job-uri pot fi preluate de inteligențe artificiale, iar existența anumitor persoane este schimbată la 180 de grade. Și mai puține poziții pentru oameni înseamnă mai puține locuri de muncă și totodată încordare mai mare asupra economiei noastre globale.
Ideea este că de îndată ce permitem unui computer sau mașină să îndeplinească un anumit lucru pentru noi, pierdem din experiența îndeplinirii acestuia. Desigur, AI-ul este și foarte folositor în universul nostru și va deveni din ce în ce mai util în viitorul apropiat, fiind considerat drept o resursă foarte valoroasă. Indicat ar fi ca acesta să nu depășească o parte ancestrală a existenței noastre. Experiența umană este uneori greu de descris și opiniile cu privire la direcția spre care se îndreaptă diferă. Dar până la alte noi descoperiri AI-ul poate oferi un sentiment de împlinire și te poate ajuta în a economisi timp sau efort.
Be the first to comment