Prețurile de vânzare ale mașinilor second-hand vor continua să crească, anul acesta, în România, însă nu la același nivel cu cel înregistrat în 2023, când, în medie, mașinile second-hand s-au scumpit cu 18%.
Electricele și hibridele sunt principalele categorii de mașini rulate care se vor tranzacționa mai scump, datorită popularității în creștere a acestora, potrivit unei analize Instant.ro, prima platformă din România bazată pe AI care intermediază vânzări de mașini second-hand.
Creșterea preconizată a segmentului electrice second-hand vine pe fondul diminuării valorii ecotichetului Rabla Plus, fapt ce poate genera un recul al pieței de mașini electrice noi. Pentru că interesul general față de mobilitatea sustenabilă și eficiență energetică se află în cel mai ridicat punct de până acum, cererea pentru mașinile electrice și hibride va fi, astfel, alimentată de piața second-hand.
„Există o cerere crescută pentru mașini second-hand, mai ales pentru cele mai accesibile, context ce va pune presiune pe prețuri, determinându-le să crească. Alături de dezechilibrul între cerere și ofertă și politicile guvernamentale cu privire la ecobonus, inflația va continua să joace un rol important și va amplifica creșterile prețurilor autovehiculelor la mâna doua. Anticipăm, astfel, prețuri mai mari anul acesta și un volum ridicat de tranzacționare pe segmentul electrice SH. Pe de altă parte, mașinile cu motorizare tradițională își vor menține prețurile sau chiar unele categorii se vor ieftini, în special cele diesel, în contextul tranziției către vehicule mai ecologice”, spune Andrei Duțulescu CEO, Instant.ro.
Ce tip de mașini second-hand vor cumpăra românii în 2024
În 2024, consumatorii vor fi mai pragmatici și flexibili în alegerea lor, luând în considerare atât necesitățile practice cât și bugetul disponibil.
Total Cost of Ownership (TCO – costul total ale deținerii unei mașini) va deveni, astfel, un indicator din ce în ce mai important în decizia de achiziție a unui autovehicul. De aceea, mașinile cu un consum eficient sunt tot mai căutate, indiferent dacă sunt pe benzină, motorină, hibride sau electrice. Iar datorită dimensiunilor convenabile pentru traficul urban și costurilor de întreținere reduse, mașinile compacte și de oraș se vor stabiliza în topul alegerilor de anul acesta.
Configurațiile tehnologice avansate, cum ar fi sisteme de asistență a șoferului și conectivitate îmbunătățită, vor fi și mai apreciate în 2024. Există deja un interes crescut pentru vehicule dotate cu sisteme de siguranță îmbunătățite.
Datorită confortului și eficienței pe care le oferă, mașinile cu transmisii automate vor urma în popularitate mai ales în mediul urban.
În 2024, însă, SUV-urile vor rămâne cea mai căutată clasă de autoturisme second-hand, în timp ce vehiculele electrice și hibride vor crește în popularitate, reflectând interesul tot mai mare pentru sustenabilitate și eficiență energetică al consumatorilor.
Procesul de cumpărare a unei mașini second-hand se va muta tot mai mult online, cu o cerere în creștere pentru platforme digitale care facilitează căutarea, compararea și achiziționarea vehiculelor. Pentru că sunt mai precauți și caută vehicule cu un istoric de întreținere verificabil, mai multe tranzacții vor fi realizate prin dealeri care oferă garanție extinsă, potrivit analizei Instant.ro.
În acest context, compania va continua, în 2024, să îmbunătățească funcționalitatea platformei și își propune să extindă ofertele de servicii, acoperind, prin parteneriate locale cu dealeri, fiecare județ din România.
„Ne vom concentra, anul acesta, pe rafinarea potrivirii produsului nostru pe piață, simplificând și adaptând platforma la feedback-ul pieței, pentru a ne menține relevanța și competitivitatea. Ne propunem, în 2024, să dezvoltăm mai multe surse de venit, prin noi servicii și produse de date, cu un accent pe servicii cu valoare adăugată și monetizarea ofertelor Instant Best Buy”, adaugă Andrei Duțulescu.
În 2023, Instant.ro s-a concentrat pe îmbunătățirea platformei, pentru a satisface nevoile în evoluție ale utilizatorilor, cu focus pe perfecționarea capacităților AI pentru stabilirea de prețuri mai precise și tranzacții mai eficiente.
De asemenea, anul trecut, Instant.ro a lansat versiunea pentru desktop a platformei și a depășit 100.000 de vizitatori unici pe lună, indicând un interes puternic al pieței pentru mașinile rulate și pentru platforma Instant.ro
Be the first to comment