UPDATE: Vezi, la finalul articolului, cea mai simplă și ieftină metodă.
Băncile din România se împart în trei mari categorii. Sunt bănci care acceptă bani proveniți din tranzacții cu crypto-monede, bănci care acceptă, dar impun anumite limite și mai sunt și cele care nu acceptă deloc.
Zilele acestea am încercat să văd care este politica fiecărei bănci din România. Tema de studiu a fost similară pentru toate băncile.
Am sunat la 11 bănci și le-am spus așa: “Să presupunem că vreau să schimb Bitcoin în Euro într-un exchange cunoscut (Binance sau altul similar) și apoi să trimit Euro sau lei într-un cont din România. Acceptă banca pe care o reprezentați o astfel de tranzacție? De ce documente am nevoie și cât de repede voi vedea banii în cont? Dar dacă vorbim de o suma mai mare, de peste 1 BTC, de exemplu?”
Menționez că activitatea este una 100% legală și după încasarea veniturilor toate impozitele ar fi fost plătite, conform legii. Nu caut să ocolesc legea, ci să mă folosesc de banii mei.
Răspunsurile angajaților băncilor au fost ciudat de… nesigure. Oamenii parcă erau luați prin surprindere. Am avut însă și câteva surprize plăcute. Discuțiile cu băncile au avut loc pe 15 mai 2023, dar informațiile sunt încă la fel de relevante și acum.
Banca Transilvania
Am sunat mai întâi la ei pentru că acolo am unul dintre conturi și era bătaia de cap mai mică. Au răspuns la apel după 30 de minute de așteptare. Am sunat într-o zi de luni, înainte de ora 11, deși înclin să cred că ziua și ora nu sunt relevante.
Reprezentanții Băncii Transilvania spun că nu acceptă tranzacții din sume provenite din crypto. În plus, orice tranzacție cu o sumă mai mare (nu au specificat suma) are nevoie de documente suplimentare. Nu au specificat documentele.
Libra Bank
Acceptă un rulaj de maxim 50.000 lei/lună. Asta înseamnă că daca vrei o sumă mai mare, poți să scoți banii pe data de 31 a lunii și apoi, după miezul nopții să mai transferi încă 50.000 lei. Pentru a transfera bani proveniți din crypto ai nevoie de documente justificative – un contract sau un extras de la Binance.
Libra Bank nu are o taxa de administrare și niciun comision de încasare. Transferurile sunt gratuite în limita a 50.000 lei.
Raiffeisen Bank
Nu impune o suma limita la încasare și nici nu taxează un comision la încasările în lei. Dacă vrei să încasezi Euro, atunci comisionul este de 0,1%. Totul durează aproximativ 3 zile lucrătoare.
ING Bank
Mi s-au părut să fie cei mai deschiși. Au răspuns imediat la telefon, iar doamna cu care am discutat a înțeles rapid ce voiam și mi-a dat toate informațiile clar și eficient.
ING Bank vrea să suni la ei înainte să faci o tranzacție cu sume provenite din crypto. Nu exista o sumă limita la încasare și nici un comision. Poți să îți faci un cont la ING direct din aplicație și nu mai ești nevoit să mergi la bancă.
Contul nu are costuri de administrare dacă ai minim o încasare de 700 lei/lună și cel puțin o plată la POS sau online. Altfel, plătești 9 lei comision de administrare lunară și 5 lei/operațiune.
Dacă vrei și un card atașat acelui cont, îl poți comanda din aplicație și costă 18 lei transportul prin curier. Alternativa este un card virtual care este gratuit și pe care îl poți adăuga apoi într-o aplicație de tipul Apple Wallet sau Google Pay.
Unicredit Bank
Nu impun o limită la sumele primite în cont și au comision zero la încasare. Pentru plăți există un comision de 0.1%. Contul este taxat lunar cu 10 lei sau 4 euro.
Contul se poate deschide doar în sucursală și îl ai, de obicei, în aceeași zi. Mi s-a părut ciudat că persoana cu care am discutat tot încerca să-mi dea un număr de telefon de la sucursala din Constanța, de parcă regulile legate de crypto ar fi fost diferite de la o sucursală la alta.
BCR
Nu oferă astfel de informații la call center și îți cer să mergi la ei la sediu. Bineînțeles că nu mi-am bătut capul să fac asta.
Exim Banca Românească
Omul de la call center mi s-a părut speriat că îl întreb de bani proveniți din crypto și mi-a spus că ei nu acceptă așa ceva.
CEC
Poți să aplici online pentru deschiderea de cont și nu ai o sumă limită la încasare. Comisionul de administrare al contului estd e 8,9 lei/lună, dar îți cer să ai încasări lunare de 1900 lei.
Dacă vrei să retragi cash în euro plătești 0,85%.
CEC au fost, ca și ING, destul de deschiși la idee și mi-au oferit informații corecte și complete. Angajata care a răspuns la telefon părea că este în tema și a știut să răspundă la toate întrebările.
BRD
Contul se deschide online și ai un comision de încasare de 4 lei. Apoi există și un comision de administrare lunară de 6 lei.
Dacă vrei să faci plăți din cont, ai o limită de 99.000 lei/zi. Pentru sume mai mari ți se cere să mergi în orice unitate BRD, dar acolo ai comisioane. În plus, orice operațiune este taxată cu 18 lei.
1st Bank nu acceptă tranzacții cu sume provenite din crypto.
Alpha Bank nu acceptă.
Revolut
Am zis să încerc și la Revolut cu aceeași întrebare. Am Revolut Premium și, chiar și așa, am primit răspuns abia a doua zi pe chat-ul din aplicație. Mi-au spus că acceptă sume provenite din crypto exchange, dar trebuie să am documentele necesare care să dovedească proveniența fondurilor.
Ce bancă aleg pentru tranzacții din crypto?
Am fost surprins să văd că ING și CEC sunt cei mai deschiși și vor să îți ușureze munca și să te scutească de drumuri la sucursale. Totul se face online, simplu și rapid. Cel puțin în teorie.
La fel de surprins am fost să văd că Banca Transilvania sau altele sunt atât de greoaie în comunicare sau că te trimit la ei la sediu pentru a obține informații. Bine, la Transilvania nici măcar nu acceptă.
Dacă aș vrea să merg mai departe, aș studia mai bine ofertele ING și CEC, dar și aplicațiile lor de mobil. Contează mult și ce vrei să faci apoi cu banii. Dacă îi transferi altcuiva ca să cumperi o mașina sau altceva de valoare, atunci vrei să știi și dacă poți să închizi imediat contul sau dacă ai alte taxe.
UPDATE martie 2024: La mai puțin de un an după ce am scris acest articol, am zis să încerc să fac primii pași cu CEC și ING. Iată experiența mea inițială cu aceste bănci:
ING – A durat două săptămâni deschiderea contului. Mi-au cerut o grămadă de acte și nici acum nu am siguranța că pot retrage crypto în contul ING. Angajații sunt confuzi sau nepregătiți când vine vorba de acest domeniu, așa că dacă te grăbești, evită ING în primă fază.
CEC Bank – A durat 20 minute deschiderea contului. Totul se face online, din aplicație și apoi l-am validat printr-un apel video cu ei.
Menționez că nu am ajuns la pasul de retragere a banilor dintr-un exchange de crypto și nu știu când voi face asta, dar cu siguranță articolul va fi updatat. Sfatul meu este: dacă vrei să faci astfel de operațiuni, după ce citești acest articol, deschide-ți deja conturile la 2-3 bănci. Poate că vei plăti niște comisioane infime de administrare a contului, dar vei fi gata când ai nevoie să faci o operațiune rapidă.
UPDATE: iulie 2024: Cea mai simplă variantă rămâne Revolut. Trimite crypto în Binance și de acolo îi schimbi în Euro. Euro îi poți transfera la Revolut în 2 secunde și ai comision 1 Euro, indiferent de suma tranzacționată.
CUM POT LUA LEGATURA CU CEC BANK PENTRU A-MI DESCHIDE UN CONT CRYPTO PENTRU A-MI INCASA SALARIUL CASTIGAT IN SUA ȘI APOI SA-L CONVERTESC IN EURO SAU LEI PE CARE SĂ-I FOLOSESC ACASA ÎN ROMANIA ? CE PASI TREBUIE URMATI ȘI CU CINE SĂ IAU LEGATURA ?
Nu mai luati legatura cu ei. Lucrati direct cu Revolut. Este mai simplu asa.