Grup infracțional organizat specializat în fraude informatice și furt de criptomonede, destructurat de DIICOT

Bitcoin
Criptomonede. FOTO Pixabay.com

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, în colaborare cu polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, au desfășurat trei percheziții domiciliare în București, în cadrul unei anchete penale ce vizează constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, perturbarea funcționării unui sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Din investigațiile desfășurate a reieșit că trei persoane au constituit un grup infracțional organizat și au desfășurat activități ilegale pe o platformă blockchain, reușind să transfere în mod fraudulos suma de 1.650.000 de criptomonede, echivalentul a aproximativ 120.846.000 USD la momentul tranzacțiilor. Inculpații au încercat ulterior să transfere aceste active între diferite rețele, utilizând atât platforme de schimb descentralizate, cât și o platformă specializată în astfel de transferuri. Transferul nu a fost complet finalizat, lăsând o parte din active în portofelele electronice inițiale, în timp ce restul au fost mutate în trei portofele sub formă de criptomonede stabile.

Pentru a ascunde proveniența ilicită a criptomonedelor, membrii grupului au utilizat platforme de schimb de tip agregator și au transferat activele către o platformă de tip mixer. Deși persoana vătămată a reușit să recupereze peste 95% din criptomonedele furate, prejudiciul rămas este estimat la aproximativ 9.305.791 USD.

În urma perchezițiilor, au fost confiscate mai multe sisteme informatice și au fost instituite măsuri asigurătorii asupra sumelor de 136.450 lei și 31.995 euro în numerar, precum și asupra unei sume de aproximativ 4.100.000 USD transferate din portofelele electronice ale suspecților. Criptomonedele sechestrate sunt acum gestionate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (A.N.A.B.I.).

La data de 24 iulie 2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală au impus măsura controlului judiciar și interdicția de a părăsi țara pentru inculpați. Urmărirea penală continuă în colaborare cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice.

Menționăm că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*