Google dedică un doodle primei femei aviator din România, Elena Caragiani-Stoenescu

Google dedică un doodle primei femei aviator din România, Elena Caragiani-Stoenescu

Pe 13 mai, Google își modifică logo-ul de pe google.ro pentru a celebra o personalitate a țării noastre, Elena Caragiani-Stoenescu – reporter, corespondent de război și prima femeie aviator din România. Doodle-ul marchează 135 de ani de la nașterea Elena Caragiani-Stoenescu și este ilustrat de artistul român Dariana Ilie, din Cluj-Napoca.

Caragiani-Stoenescu s-a născut pe 13 mai 1887, la Tecuci. La vârsta de 25 de ani a zburat pentru prima oară cu avionul, pilotat de fostul ei instructor de hipism. În același an, s-a înscris în Liga Aviatică, o școală de pilotaj din România. Era singura femeie care urma cursuri de pilotaj. Ministerul Educației și Apărarea Civilă i-au respins licența de pilot civil, în ciuda faptului că a absolvit cursurile.

Și-a urmat pasiunea pentru zbor și s-a înscris la Școala de Aviație Civilă din Franța. La vârsta de 27 de ani a primit licența de pilot, aceasta fiind a 12-a licență internațională de zbor acordată unei femei în istorie. A devenit astfel prima femeie din România care deținea o licență de zbor. Țara noastră nu i-a permis să participe la evenimente aeronautice, astfel că Elena Caragiani-Stoenescu a devenit reporter la un cotidian francez, zburând pe distanțe lungi către zona Caraibelor și America de Sud. De asemenea, ea a fost și corespondent de război pentru un trust de presă din Mexic.

După ce România a intrat în primul război mondial, ea a vrut să participe ca pilot, dar a fost din nou refuzată. Caragiani-Stoenescu a muncit ca asistent medical în Crucea Roșie Română pe durata războiului. După război și-a deschis o clinică medicală în Tecuci și a continuat să activeze ca jurnalist, specializată în evenimente aeronautice. Astăzi, un liceu din Tecuci poartă numele Elenei Caragiani-Stoenescu, iar activitatea ei este studiată la cursurile de aeronautică din România.

Personalitatea Elenei Caragiani-Stoenescu, determinarea și moștenirea ei inspiră multe femei să-și urmeze visele.

„Inspirația pentru crearea doodle-ului vine chiar din povestea și personalitatea ei”, a spus Dariana Ilie, artistul din spatele doodle-ului. „Mi-aș dori ca oamenii să fie mai determinați și optimiști în urmărirea chiar și celor mai mărunte vise din fiecare zi. Doodle-ul creat de mine este un exemplu pentru ce poți realiza când ești atent la ceea ce simți și îți urmezi pasiunea.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*