falimente

acesta e un editorial marca boio.ro

ultimele discutii aprinse din state se poarta pe doua subiecte, amindoua generate de criza economica. cel mai important pentru … ei este bailout-ul pentru industria auto. pentru cei care nu sunt familiarizati cu subiectul, povestea sta, pe scurt, asa: dupa ce a ajutat bancile sa iasa din groapa, guvernul american e rugat sa salveze si marile companii auto.

multi zic: sunt mii de angajati in firmele respective; ei isi vor pierde joburile si vom avea someri multi si de aici alte probleme mai grave. in plus, nu avem automobile americane (d-alea mari si consumatoare de combustibil) moare si industria petrolului… si industria in general. punctul de vedere este oarecum valid.

eu insa tind sa dau dreptate gastii de peste drum care zice ca in anul 2008 nu mai avem guverne salvatoare si ca o companie trebuie sa stie sa reziste pe piata. daca ii salvezi jobul unuia de la Ford, de ce unu care lucreaza la o companie mai mica si mai neinteresanta sa il piarda? de ce nu baga guvernul bani in toate? unde e economia de piata si capitalismul in care o firma care nu face fata pierde lupta si in final da faliment?

acum, prin comparatie, sa luam o companie romaneasca. cind te gandesti la masini romanesti iti vine in minte Dacia. ca asta avem si noi. ce ai vrea sa faca guvernul roman? sa salveze onoarea singurei marci auto romanesti sau sa o lase sa se lupte? pina la urma ne luam toti “skode” sau “matizuri”, iar restul o sa umble in mertzane.

cel mai interesant subiect pentru un tech blogger nu poate sa fie decit falimentul Circuit City – a doua mare companie de electronice din SUA care moare. daca era magazinu de aparate foto din downtown Miami… well, nu i-ar fi pasat nimanui. dar este a doua ca marime si are 750 magazine. 150 dintre ele au fost inchise in urma cu o saptamana – doua. restul – au reduceri considerabile si lichidari de stoc.

intre timp patronii au inceput procedurile de protectie pentru faliment. la americani nu e chiar asa de usor sa inchizi totul si sa pleci cu banii. in plus, cind e vorba de ditamai reteaua de magazine situatia e putin mai complicata. pe piata americana ramane best buy si o gramada de firme mai mici care isi cam muta afacerile online. nu de alta, dar e mai ieftin pentru ei si mai comod pentru client.

update: bank of america a imprumutat Circuit City cu 1.1 miliarde dolari. e de ajuns pentru a trece peste criza, zic ei.

revenim la romania. firmele de electronice de la noi – fie ele online sau offline au avut in mare acelasi traseu: aduc produse de calitate indoielnica, apoi intra oarecum in legalitate. reteta e mereu aceeasi: produsele sunt aduse din state sau europa. desi nu exista taxe pe aparatura foto sau video … ei le adauga. mai un adaos comercial, mai un TVA si uite asa clinetu plateste cu pina la 20 – 50% mai mult. si de data asta nu ne referim (numai) la produsele apple.

daca puterea de cumparare scade si ei isi mentin politica, vom ajunge invariabil la falimente si in comertul cu electronice din romania. mai zilele trecute citeam despre unii care se ocupau cu vanzarea de chinezarii ca au cam inceput sa dea inapoi. nu se mai extind prin tarile vecine, si-au micsorat previziunile de crestere pe anul viitor si parca nici tintele alea nu sunt asa de usor de atins.

clientul nu are decit de castigat. mda, va fi poate suparat ca nu poate sa-si ia un cablu USB de la magazinul din centru, dar in timp va avea preturi mai bune si toti hotii care au castigat ani de zile pe seama poftei romanului de a fi la moda in ceea ce priveste electronicele vor disparea. poate vom avea si protectie a consumatorului mai sanatoasa cu ocaza asta.

asa ca daca o luam putin logic, criza economica e spre binele romanului. asta de jos, care pina acum se nu avea optiuni si care era nevoit sa suporte vanzatori nesimtiti sau care nu aveau habar de propriile produse.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

7 Comments

  1. Apropos de propriile produse … Am avut un concurent in Arad care si-a deschis magazin Apple (Apple Store spunea el), nu a rezistat mai mult de 4 luni, principala problema a fost faptul ca angajatii sai nu aveau nici cea mai vaga idee de a lucra cu un Mac. Acum pot spune ca eu am avut de castigat, el de pierdut, desi m-am luat cu el in gura datorita faptului ca el nu le aducea legal si nici nu era autorizat. (Autorizat sunt eu si pot spune ca se stie de mine si in State la cei de la Apple care au analizat informatii despre mine si au spus ca sunt ok pt. revanzare, chiar mi-au dat acces la resurse de marketing si prezentare permise doar celor care se autorizeaza la ei, merita sa fii corect si sa mergi pe calea legala, nu).

  2. Cel mai dureros impact al crizei economice este problema “layoffs”-urilor: in SUA deja peste 1M de oameni au ramas fara un job in anul curent (din care 200k in Octombrie), iar in Romania situatia este similara. In plus, in Romania se vor intoarce si somerii din Spania si Italia. Problema este ca pe oamenii acestia nu va avea cine sa-i angajeze, si atunci ce vor face ei? Din ce vor trai?

    Evident va scadea consumul, si victime sigure vor fi si retailerii de eletronice: proaspatul somer va renunta la un telefon, televizor sau calculator nou.

    O dovada este ca BMW, Opel, Renault si multi alti producatori din UE au oprit productia pentru cateva saptamani/luni ca nu are cine sa le cumpere masinile. Iar cei din SUA discuta nu de pauza in productie, ci faliment.

    In orice caz, traim vremuri foarte tulburi.

  3. In ceea ce priveste firmele cel putin cele de IT din Romania, ai si nu ai dreptate. Pentru ca din cauza celor careu au adus pe sub mana de pe piata gri sau neagra s-au scazut adaosurile intr-asa un hal incat s-a ajuns de la 20% acum 3-4 ani la 7-8% in prezent. Partea proasta e ca din aia 20% adaos, respectivul iti asigura si un service si alte servicii, pe cand cei care le iau din piata gri… tot la ala cu 20% te trimit cand ai probleme. Iar cu aceasta ocazie, as dori sa dau un ultim salut retelei de magazine Depozitul de Calculatoare si firmei mama Romsoft care in aceasta saptamana au cam intrat in procedura de lichidare. Au mai ramas doar 2 retaileri mari. Sa vedem ce or sa se aleaga si de capul astora. Sau o sa devenim o tara… on-line?

  4. Acum se vor tria toti acei speculatori, de ex. preturile la blocuri scad … scad … scad … Urmeaza sa se opreasca la valoarea reala, de unde nu vor mai lasa vanzatorii sa scada. Se vad in toate ziarele licitatii de terenuri, apartamente, masini, etc. Pot spune ca si la acelea sunt inca mari preturile (cica is 75% din val. reala … ppppfffuuuuu … is de fapt la 100%).

    Acum trebuie sa asteptam 1-2 ani pana cand isi va reveni economia. De investit se va investi in: agricultura, magazina mici (care au cheltuieli cat mai mici), online (magazinele mari si retaileri importanti vor avea un volum tot mai mare de vanzari online), iar in 4-5 ani va reveni valul de cresteri care va tine un alti 5-6 ani.

    Chiar citeam despre ciclicitatea crizelor economice si cum se poate determina momentul dinaintea unui mare crash. Trebuie sa caut din nou articolul si sa il postez …

    Oricum, ideea este: tineti-va cu dintii de job-urile ce le aveti acum, sau cautati unu’ “caldut”. Daca nu merge, bagati somaj, si cand ala se termina (1 an), de principiu piata va trebui sa isi revina.

    Tot ce am spus ii valabil si in Romania, mai putin revenirea pietei, dat. raiting-urilor nasoale ce le-a primit va dura inca 1-2 ani pana Romania isi va reveni. Eu propun: schimbarea cumpleta a celor din parlament (ca doar is alegeri) si ulterior impulsionarea consumului prin reducerea de TVA si eventual mici facilitati investitorilor. Daca astea nu se fac … pe Mures, Olt, Dunare, etc. in jos o ia econmia noastra.

    Ma rog la Dumnezeu sa nu am dreptate, da’ tare cred ca voi ajunge sa vad negru in fata ochilor caci nu imi voi permite sa aprind un bec in plus, poate va trebui sa imi vand si Mac-ul :( (Doamne Fereste-ma !!!).

    Amu’ ii amu’ …

  5. @adrian: in romania economia nu a cazut. e doar incetinita. daca ar cadea nu s-ar mai ridica foarte repede. si cind zic asta ma gandesc la unitati de timp de ordinul anilor.

    si obama zicea: in state economia nu o va lua din loc brusc odata ce vine el. o sa dureze ani…

  6. va rog din suflet daca puteti sa im transmiteti pe mail manualul in limba Romana l-am luat din Cina si nu am nimic la el si pe sait nu sevad numai niste puncte multumesc anticipat

1 Trackback / Pingback

  1. mexicanii fug de america | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*