Nu numai interfetele sunt copiate in lumea developerilor romani, astazi am dat peste o aplicatie de Android care are un nume… identic cu celebrul roTaxi. Singura problema este ca roTaxi pentru Android nu e facuta de catre Codesignum.
roTaxi pentru iPhone a fost lansata in luna decembrie 2009 si pot sa spun ca este ca si copilul meu. Asta pentru ca am participat activ la gasirea bug-urilor primei versiuni si am oferit sugestii developerilor inca dinainte de lansare. Astazi, cind am aflat ca a aprut roTaxi pentru Android am fost convins ca echipa de la Codesignum nu a dat acordul de folosire a numelui pentru aceasta aplicatie.
Cristian Ivan de la Codesignum mi-a confirmat citeva ore mai tarziu ca aveam dreptate:
Am observat cu stupoare aparitia unei aplicatii pentru Android care poarta acelasi nume, INCLUSIV case-ul literelor, cu aplicatia Codesignum roTaxi. Nu pot sa cred ca este lipsa de imaginatie, caci nu sunt asa naiv sa cred ca nu au dat o cautare pe Google inainte sa creeze aplicatia.
Este evident un caz de rea vointa (ca sa folosesc un eufemism) si se incearca a se profita de brandul nostru si de popularitatea aplicatiei roTaxi.
Oricat de magulitor ar fi faptul ca cineva ne imita si se preteaza la asemenea gesturi de copiere nume ar fi fost frumos sa fim intai intrebati daca suntem de acord cu acest lucru: ca un gest de curtoazie profesionala daca nu de bun simt.
Trebuie mentionat ca cele doua aplicatii nu au nimic in comun in privinta design-ului. Functionalitatea este similara pentru ca la o aplicatie de Taxi nu prea ai multe de ales in privinta felului in care merge, dar numele este identic.
Nu incurajez scandalul in lumea developerilor, dar nu mi se pare normal ca cineva sa se foloseasca de numele unei aplicatii cunoscute in lumea userilor de iPhone pentru a crea ceva similar.
Citeva ore mai tarziu am primit un email din partea lui Zoltan Sandor, cel care s-a ocupat de grafica si baza de date. Mi s-a parut cel putin oftensiva abordarea lui, in conditiile in care emailul meu era unul cit se poate constructiva si demersul era unul pur jurnalistic.
“Noi am venit cu ideea aplicatiei acum 3-4 zile dupa cum se vede si pe twitter, timp in care am fost ocupati cu creatul aplicatiei si a bazei de date, nicidecum cu cautatul numelui pe google (in schimb am cautat pe Android Market unde e de fapt relevant pentru ca 99% din utilizatori de acolo instaleaza aplicatiile).
De unde vine inspiratia numelui ? Nu cred ca trebuie sa fi un geniu sa te gandesti ca oferi o aplicatie cu firme de TAXI din ROMANIA si sa te gandesti la numele rotaxi, timpul alocat pentru aceasta operatiune(gasitul numelui) fiind aproximativ 7 minute.
Noi deja lucram la modificarea numelui, pentru ca spre deosebire de altii se pare, nu avem timp de discutii ridicole despre un nume care de fapt nu apartine nimanui, sau daca apartine sigur nu apartine unei aplicatii de iphone.
Pentru ca nu apreciem sa fim numiti hoti, mai ales in cazul in care
acuzatorul e EXACT in aceasi situatie (sau poate ne dovedeste
contrariul) as aprecia enorm sa vad acordul scris catre Codesignum de
catre Polimex SRL (rotaxi.ro) care foloseste numele inca din 2006.
O seara placuta din partea AndROtaxi si alocati mai mult timp muncii
in loc sa va pierdeti timpul cu astfel de copilarii.” a declarat Zoli Sandor intr-un prim email care, de altfel, era nesemnat.
rotaxi.ro – compania mentionata de developerul de Android, este o firma micuta din Romania care asigura transport de persoane. Nu are nicio legatura cu developementul de aplicatii mobile si nu-i vad legatura cu povestea de fata. In plus, numele lor, este “RO TAXI”, nu “roTaxi”.
Orice user de iPhone stie ca roUtil, roOrtodox, roRadio, roTaxi sau roDex sunt aplicatii facute de Codesignum.
Am discutat si cu Alex Brie – un alt iOS developer respectat din Romania. Parerea lui este la fel de defavorabila celor care au scos aplicatia pentru Android:
In general lucrurile de genul asta mi se par de prost gust si dovezi clare de lipsa de caracter. Am patit-o si eu – anul trecut in primavara am descoperit pe Palm WebOS, o aplicatie numita Self Help Classics care copia numele, descrierea si partial continutul aplicatiei mele de iPhone.
Incercarile mele de a discuta ‘omeneste’ cu autorii au esuat, am recurs la amenintari, lucrurile s-au infierbantat. Pana la urma totusi am reusit sa gasesc o abordare amiabila, explicandu-le ca ar fi in avantajul tuturor daca ar folosi un alt nume.
Dar daca tot lucrezi la o aplicatie, investesti efort si resurse in ea, parca e o prostie sa ‘furi’ numele altuia.
Cristian Ivan este hotarit sa discute cu avocatul firmei sale pe aceasta tema.
Poate ca, fiind in prima versiune beta, developerul Android poate inca sa schimbe numele aplicatiei.
update: La 3 ore si jumatate dupa publicarea acestui articol, numele aplicatiei a fost schimbat in AndROtaxi. Screenshot-urile care prezinta aplicatia cu numele de roTaxi sunt inca pe site-ul developerilor.
pai nu inteleg ,roTaxi este marca inregistrata ? daca nu este atunci nu are nici o sansa Codesignum .
Poate dezvoltatorul aplicatiei pentru Android chiar nu a stiut de existenta versiunii pentru iPhone! Eu nefiind fan iPhone, nu am iPhone si nu am de unde cunoaste aplicatiile pentru acest terminal.
Inainte de a arata cu degetul si al face hot pe dezvoltatorul aplicatiei pentru Android, l-a intrebat cineva de ce a ales acest nume? Poate omu’ chiar nu a stiut.
Pe de alta parte, daca creatorul aplicatiei pentru iPhone nu a inregistrat numele la OSIM, scuzati-mi expresia, dar cine-i “prostu’ “?
Daca intr-adevar s-a folosit de numele unei aplicatii deja “celebre”, atunci merita penalizat(in cazul in care Codesignum a inregistrat numele).
@Robert: sunt prea multe coincidente, nu crezi? Care sunt sansele ca un developer roman sa faca o aplicatie de Android care listeaza firmele de taxi din Romania si sa o numeasca “roTaxi”. Si asta scrisa exact la fel, nu “RO-TAXI” sau “ro taxi”.
Cit despre inregistrarea numelui la OSIM, de unde stii ca este asa? Ai discutat cu Cristian Ivan si ti-a confirmat? Oare de ce nu ne apucam sa facem aplicatii care se cheama “Instapaper” sau “Angry Birds” si sa le ducem in Android Market, din greseala? Nu de alta, dar nici Angry Birds nu e inregistrat la OSIM. Nu mai zic de alte zeci de aplicatii romanesti din App Store sau Android Market.
Nu se rezuma totul la partea legala si la faptul ca numele este sau nu inregistrat la OSIM. Ci la ideea ca intr-o comunitate relativ noua si mica de develement mobil, asa cum este cea din Romania nu ar trebui sa existe astfel de probleme. Daca developerii intre ei nu se respecta si nu isi apreciaza munca, atunci cum sa avem pretentii de la useri sa nu le pirateze aplicatiile?
In plus, dupa cum vezi mai sus, am publicat si raspunsul developerului aplicatiei de Android.
Exact asta am spus si eu. Oricat de descuranjant ar suna pentru Cristian Ivan pe care am avut onoarea sa-l cunosc personal, faptul ca roTaxi nu este o marca inregistrata ii creeaza un real dezavantaj.
Deci lor le-a venit ideea “acum 3-4 zile” si au facut de la 0 si interfata si baza de date ? Ma, ma lasi !?
Am instalat aplicatia, o gasesc foarte utila. Nu e frumos deloc ce s-a facut! Motivarea pentru inspirate este penibila si puerila. Aroganta din ultimul paragraf…
Daca tot am primit “dreptul la replica”, unde este replica oferita ?
@Zoli: este al doilea citat din textul de mai sus, imediat dupa numele tau.
Come on guys, vorbim de o aplicatie pentru android. Tot sistemul de operare e o copie iOS, de ce s-ar lasa mai jos developerii? Banuiesc ca ati auzit cu totii de jocul Cut the rope pentru iOS, nu de mult a aparut Rope cut pentru android, un alt exemplu de originalitate a developerilor pentu android. Let them copy, that’s the best they can do.
@Adrian Boioglu – sincer sa fiu, tin sa precizez ca e doar un punct de vedere strict personal, daca cei de la CodeSignum nu au inregistrat roTaxi pentru iPhone ca marca, ne invartim in jurul cozii. Sincer pe mine ca utilizator final nu prea ma intereseaza cum se numeste aplicatia ci ceea ce face.
Si acel Zoltan care a dezvoltat varianta pentru Android are dreptate, exista o firma de taximetrie RO TAXI care intr-adevar n-are nici in clin nici in maineca cu iOS sau Android, insa daca si-au inregistrat marca pot foarte bine sa le impute si celor de la CodeSignum si celor cu roTaxi pentru Android daune pentru folosirea proprietatii intelectuale.
Restul e doar Can-Can !
@Alter Ego: nu este vorba despre inregistrarea unui nume, ci despre asta
Trebuiau sa inregistreze numele pe toate domeniile ,nu doar pentru un site sau o firma ,trebuia sa specifice inregistrarea numelui pentru aplicatii iOS sau Android ,altfel nu au nici un drept asupra acestui nume in alte parti decat unde activeaza.
Sincer si mie mi se pare o magarie tipic romaneasca ceea ce a “facut developeru” pentru android ,si din e-mail se vede clar ca e si un mincinos ,bizar este ca nu are origini romane da sa adaptat incredibil de bine mediului .
Acuma cativa ani un profesor a pus o intrebare foarte buna la toata clasa “ce cuvant exista doar in limba romana si nu poate fi tradus in alta limba si sa isi mentina semnificatia ”
cuvantul cu pricina – A face rost …………..cam asta a facut si Zoli ,in ultimul minut avea nevoie de un nume bun pentru aplicatia lui si a facut rost de unul .
Hai las-o’n …..de deontologie ,e plina romania de “deontologi” care ii sustin tocmai pe aia care fura ,cel mai bun exemplu este adunatura de “deontologi” si “intelectuali” care sustin actualu presedinte (cu greu folosesc acest apelativ la adresa unui asemenea gunoi) si guvern .
Fa bine si adu argumente serioase ,pana una alta beat este unul singur in tara asta si ala o si conduce si se pare ca devine un model de viata pentru multi .Sa fie cat se poate de clar nu avea de ce sa scrie (roRadio) putea sa scrie (ROradio ,RoRadio ,roradio) ca sa nu mai zic ca putea sa foloseasca alta combinatie de cuvinte ,este destul de clar ca baiatu a vrut sa profite dupa un nume cunoscut sa prinda cat mai repede pe piata Android .