Mai sunt mai putin de 3 zile pina cind se lanseaza oficial Mac App Store – magazinul virtual, similar AppStore pentru iPhone si iPad. Apple a anuntat ca vom avea prima versiune pe 6 ianuarie. Asta inseamna ca developerii trebuie sa fi trimis deja aplicatiile lor spre review.
Cu toate acestea, developerii romani care au deja aplicatii pentru iOS nu s-au inghesuit sa-si porteze programele. boio.ro a obtinut in exclusivitate citeva declaratii de la developeri cunoscuti. Cu ocazia asta am aflat si care va fi prima aplicatie scrisa de un developer roman in Mac App Store.
Aplicatii noi sau aplicatii de iOS portate pe Mac?
Developerii romani de iOS au ca prima varianta portarea aplicatiilor deja existente, din portofoliul lor, pe MAC OS X. Altii nici macar nu se gandesc sa inceapa lucrul la asemenea aplicatii.
Victor Campeanu, developerul unor aplicatii gen “Scoala de Soferi” sustine ca
“la o prima analiza, nu e momentul sa fac o aplicatie pentru Mac. Sunt multe si acopera toate nevoile. Limbajul de programare este putin mai diferit si necesita citeva luni de stiudiu. Luni pe care nu le am disponibile din cauza proiectelor de iOS”.
Victor spune ca vrea sa porteze aplicatiile lui, dar cum ele se adreseaza exclusiv pietei romanesti, cererea ar putea fi prea mica.
Nici Alexandru Tau (developerul Phranslator) nu considera ca aplicatiile pentru Mac sunt o prioritate. El se concentreaza pe iOS.
Cristian Ivan de la Codesignum s-a gandit, in schimb, la mai multe aplicatii pentru Mac, inca inainte sa apara ideea de Mac App Store.
“Sunt multe lucruri care lipsesc in MacOSX, majoritatea fiind utilitare, lucruri pe care le foloseam pe Windows acum ani de zile si care-mi lipsesc. Din pacate nu avem resurse pentru a incepe dezvoltarea acestor aplicatii in acest moment, asa ca ramane doar un plan pentru viitor.
E posibil sa portam roRadio, deoarece se pare ca exista destul interes si nu ar insemna un efort deosebit.”
Prima aplicatie romaneasca pentru Mac App Store – Clean Writer
Alex Brie este primul developer roman care nu numai ca s-a inscris in programul oferit de Apple, dar a si inceput lucrul la o aplicatie care va fi in Mac App Store. Cotizatia a fost platita pe 30 decembrie si in citeva zile, Alex are deja o versiune incipienta pentru Clean Writer pentru Mac.
“Deocamdata nu am planuri mari apropo de MAS, as vrea insa sa imi portez pentru acesta cateva din aplicatiile mai importante (Self Help Classics, Clean Writer) si poate unul-doua din jocurile pentru AppStore.
Acum am inceput sa lucrez la portarea CleanWriter, care va deveni o alternativa pentru mai celebrul WriteRoom.
Procesul de portare s-a dovedit mult mai complex decit ma asteptam, asa ca nu o voi trimite decit peste 1-2 saptamani la Apple”
Cit costa o aplicatie romaneasca pentru Mac App Store?
Atunci cind a aparut prima data iPad, am avut o idee de pretul mediu al unei aplicatii bine facute datorita suitei iWork pentru iOS. Aplicatii gen Pages, Numbers sau Keynote pentru iPad au dat tonul la preturile mai mari decit pe iPhone.
Pentru Mac stim deja cit costa o aplicatie, dar ce faci daca odata ajunsa in MAC App Store, ea va fi mai scumpa? Sa nu uitam ca Apple va lua o parte din venituri si ca aplicatiile din Mac App Store nu vor avea promo-codes, asa ca developerii nu isi vor putea promova creatiile la fel de usor.
Alex Brie sustine ca pretul pentru Clean Writer for Mac va fi de cel putin 5 dolari/licenta. Cristi Ivan e si el de parere ca preturile pentru o aplicatie din Mac App Store vor fi la granita inferioara a grilei.
Este evident ca userii din Romania nu sunt dispusi sa plateasca mult pentru aplicatii si majoritatea ar da orice sa le ia direct crackuite.
Mac App Store sau AppStore?
Dat fiind succesul AppStore, ai crede ca orice developer vrea sa fie in Mac App Store inca de la inceput. Nu o data, cei care au fost in AppStore de la lansare au dovedit ca pot sa se faca mai vizibili si sa vanda mai mult.
Alex Brie crede ca Mac App Store nu va intrece AppStore, asa cum nici numarul aplicatiilor pentru iPad nu au intrecut cifrele pentru iPhone,
“dar va fi o sursa suplimentara de venituri pentru programatorii de iOS. iOS va ramane de baza, dar o piata de desfacere in plus nu are cum sa strice.”
Victor Campeanu afirma ce era deja evident:
“aplicatiile nu pot fi universale (Mac+iPad+iPhone ), deci nu se vor calca in picioare.
Eu inca nu imi pot explica de ce Mac Store si AppStore nu vor fi reunite într-un singur program, sa zicem iStore, cu AppStore scos din iTunes si unit cu Mac Store , diferentierea fiind făcută ca acum între iPhone si iPad + Mac”
Alex Tau este convins ca nu va exista o competitie de luat in seama intre cele doua App Store-uri. Din punct de vedere al developerului pus sa aleaga intre ele, toti cei care lucreaza acum pentru iOS sunt hotarati sa nu paraseasca ce au inceput.
“Multa lume va continua sa lucreze pentru AppStore caci audienta este net superioara Mac AppStore. E doar o chestiune de cifre: niciodata nu vor fi atat de multi utilizatori de desktop Mac cum sunt de gadgeturi mobile.”
zice Cristan Ivan.
Tu ce ai vrea sa vezi in Mac App Store dintre aplicatiile romanesti deja existente pe iOS?
Mie mi-ar place să văd roRadio.
in Romania nici nu se pune problema, cifrele pentru mac app store vor fi foarte mici; ca dovada, eu in afara de iPhone-uri si iPod-uri, nu am atins alt produs Apple :)