„Enciclopedia de presă a Dobrogei. 1878-1944” este cea mai recentă apariție editorială a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
Volumul este semnat de Corina-Mihaela Apostoleanu, Luminița Stelian, Angela-Anca Dobre și a apărut la Editura „Ex Ponto”, prefața aparținându-i lui Constantin Cheramidoglu.
„Enciclopedia de presă a Dobrogei” reprezintă un instrument de lucru pentru toți cei interesați de istoria domeniului și aceasta pune în lumină eforturile pe care înaintașii le-au făcut de a alinia provincia istorică Dobrogea la evoluția spațiului românesc, la câțiva ani de la unirea Dobrogei cu România.
În carte este consemnată deopotrivă presa în limba română și în limbile comunităților etnice de pe teritoriul Dobrogei.
Este pentru prima dată când sunt utilizate unele dintre sursele documentare referitoare la presa dobrogeană, ca de exemplu Bibliografia Dobrogei de Stan Greavu-Dunăre.
“Menționăm că preocupările legate de evoluția presei dobrogene sunt mult mai vechi la Biblioteca Județeană !Ioan N. Roman” Constanța. Acestea datează de la mijlocul anilor 60, când au fost microfilmate periodice vechi dobrogene la Biblioteca Academiei Române și aceste microfilme au fost incluse în colecțiile instituției noastre. În 1985 a apărut lucrarea ”Presa dobrogeană. Bibliografie comentată și adnotată de Dumitru Constantin-Zamfir și Octavian Georgescu, sub egida Bibliotecii Județene Constanța. Date fiind condițiile ideologice vremii, cartea nu a putut include decât o parte a presei dobrogene. Exsită în Bibliotecă și manuscrisul lui Ion Aczel, cel care a participat la microfilmarea presei dobrogene vechi și a realizat primele descrieri ale acestei, la Biblioteca Academiei Române”, se arată într-un comunicat al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”.
Volumul este, așadar, un cumul informațional în premieră, imagine complexă a Dobrogei, din variate puncte de vedere, observată prin intermediul presei.
Be the first to comment