Drumul secret al iPhone spre Romania

Stim cu totii cum a ajuns iPhone in Romania. Mai misterioase ne sunt unele decizii si probleme cu care Orange Romania se confrunta acum. Interesant este ca Orange nu le vede ca pe niste probleme si are raspunsuri pentru toate.

Iar daca raspunsuri aveau de dat, important era sa existe si cineva care sa puna intrebarile potrivite. Dan Paul, cititorul boio.ro care si-a asumat rolul de Organizator al “Intilnirii Utilizatorilor de iPhone din Romania”, a reusit sa scoata de la Orange tot ceea ce noi vrem sa stim.

Interviul lui Dan Paul cu Mihnea Serbu de la Orange Romania, e bazat chiar pe ideile si comentariile facute de catre tine, cititorul de boio.ro, aici, in fiecare zi.

Apropo, Mihnea Serbu e cel care s-a ocupat de aducerea iPhone in Romania. Cine altcineva ar putea sa stie mai bine toate acestea?

Dan Paul: V-ati ocupat personal de proiectul iPhone la noi in tara. Cum a fost?

Mihnea Serbu: Am facut parte din echipa de proiect pentru unul dintre cele mai interesante si mai provocatoare proiecte pe care le-am avut pana acum. Este genul de proiect important care face diferenta pe piata. In acelasi timp a fost o oportunitate de a lucra indeaproape cu una dintre cele mai performante companii din domeniul telecom.

Dan: Negocierile cu Apple pentru implementarea iPhone in Romania au fost la fel de dificile precum acceptarea de aplicatii in iTunes Store, unde am inteles ca multi developeri au renuntat?

Mihnea: Negocierile pentru lansarea iPhone in Romania au fost complexe si de lunga durata, dar, pentru ca Orange Romania face parte dintr-un grup global puternic, si negocierile pentru acest produs s-au purtat la nivel foarte inalt, intre reprezentantii grupului France Telecom din care Orange face parte si cei ai Apple. Astfel s-au putut obtine avantaje importante pentru companiile din cadrul grupului. Si este motivul pentru care Orange Romania a devenit unicul operator care distribuie iPhone in Romania.

Dan: Pe 22 august 2008, Orange lansa in Romania iPhone 3G. Cum au primit romanii terminalul de la Apple?

Mihnea: Lansarea terminalului a fost, din punctul nostru de vedere, un fel de revolutie pentru utilizatorii din Romania. Odata cu aparitia acestui telefon pe piata din Romania, acestia au posibilitatea sa isi cumpere unul dintre cele mai performante produse de pe piata, fara a fi nevoiti sa recurga la surse din piata gri. Terminalul este comercializat de Orange, canalul oficial agreat de Apple, si beneficiaza de toate avantajele derivate de aici. De exemplu, clientii au putut sa vina sa il vada in magazin si sa discute cu specialistii Orange pentru a-si clarifica astfel nelamuririle care apar atunci cand vine vorba despre modele de telefoane atat de noi si de diferite fata de cele deja existente pe piata.

Dan: Richard Moat, CEO Orange Romania aprecia la acea data ca Orange intentioneaza sa vanda zeci de mii de aparate pana la sfarsitul anului 2008. S-a intamplat asa?

Mihnea: Conform contractului cu Apple, Orange nu poate comunica cifre oficiale de vanzare pentru iPhone. Totusi putem spune ca evolutia vanzarilor acestui model la Orange s-a desfasurat conform asteptarilor noastre. Si in anumite momente chiar le-a depasit.

Dan: .Lansarea iPhone 3GS, pe 29 iulie 2009, nu s-a facut cu prea mult fast. De ce a fost diferit fata de venirea 3G in 2008?

Mihnea: Lansarea iPhone 3G a fost evenimentului anului 2008 in materie de inovatie in telefoane mobile la nivel mondial si totodata o noutate absoluta in Romania. De aceea sosirea acestui smartphone exceptional in Romania a fost marcata prin actiuni speciale, inclusiv lansarea la miezul noptii in mai multe magazine Orange din tara. Si anul acesta fanii iPhone au putut achizitiona modelul 3GS la miezul noptii de 31 iulie din Orange concept store.

Dan: Au existat diferente de cifre de vanzari intre cele 2 terminale de la Apple? iPhone 3GS a fost mai bine primit?

Mihnea: iPhone 3G a fost o revelatie la momentul lansarii pe piata, intrucat era primul iPhone lansat oficial in Romania. Lansarea 3GS a fost o continuare a povestii de succes, dar sosirea acestuia s-a petrecut pe o piata diferita fata de cea din 2008. Pe de o parte, producatorii au adus noi modele de smartphone-uri (unele care copiau inovatiile iPhone) indelung asteptate de impatimitii de tehnologie, pe de alta parte utilizatorii au invatat foarte repede sa foloseasca iPhone-ul si stiau deja ce asteptari sa aiba de la noul model. Cu toate acestea oferta creata a fost atractiva pentru clienti, iar iPhone 3GS se bucura acum de un succes pe piata romaneasca.

Dan: Referitor la magazinul on-line si la Orange Shop-uri. Exista multi potentiali clienti care sunt nemultumiti de sincopele in ceea ce priveste stocul foarte mic de iPhone 3GS care se epuizeaza repede si de durata foarte lunga (1-2 luni) pana la reaprovizionare. Care ar fi explicatia?

Mihnea: iPhone 3G si iPhone 3GS sunt doua telefoane unice, cu cerere foarte mare peste tot in lume. Perioadele de asteptare pot fi uneori destul de lungi pentru clientii nostri, pentru ca in fluxul reaprovizionarii stocului intervin diversi factorii logistici independenti de vointa noastra si astfel modificarile in cerere se transpun in perioade de asteptare pentru acest produs.

Dan: Nu se pot face niste previziuni de vanzari astfel incat fanii iPhone sa nu mai fie nevoiti sa astepte atat pentru achizitionarea unui 3GS?

Mihnea: Se fac previziuni de vanzari, dar livrarile depind si de alti factori, precum conditiile de piata si factorii logistici in aducerea telefonului in Romania.

Dan: Circula zvonul ca Orange a avut un supra-stoc de iPhone 3G pe care nu l-a putut vinde corespunzator si din acest motiv nu mai risca sa aduca un stoc mai mare de 3GS. Cum comentati?

Mihnea: Vanzarile de iPhone 3G s-au situat la nivelul estimarilor pe care le-am facut, iar stocurile noastre pentru acest terminal au fost la niveluri acceptabile. Inclusiv in cazul acestui model au fost momente cand stocul redus disponibil la vanzare a generat perioade de asteptare pentru clienti.

Dan: Exista clienti care ar dori sa achizitioneze iPhone 3GS in rate (Card Avantaj de exemplu). Solutia este disponibila in cateva magazine Orange. Dar iPhone 3GS este singurul terminal exceptat de la achizitonarea in rate. Nu se poate reglementa aceasta situatie?

Mihnea: Achizitionarea telefoanelor in rate, fie iPhone fie alte modele de telefoane, este analizata cu atentie in acest moment pentru a determina fezibilitatea unui astfel de serviciu. Orange ofera deocamdata clientilor sai posibilitatea de a achizitiona telefoane la preturi subventionate in cazul prelungirii contractelor. Cu cat valoarea contractului este mai mare si perioada contractuala mai lunga cu atat subventia este mai generoasa.

Dan: In magazinul online Orange exista precizat si pretul standard pentru iPhone 3GS. Cu toate acestea nu exista optiunea de cumparare la pret standard ci doar cu abonament.

Mihnea: Magazinul online Orange este un portal care vinde in primul rand servicii de comunicare si apoi telefoanele ca ”enablers” pentru aceste servicii. De aceea vanzarea telefoanelor cu abonament are prioritate.

Dan: La intalnirea “Utilizatorilor de iPhone”, Orange Romania a precizat ca va pastra iPhone 3G de 8GB la vanzare. Terminalul nu se gaseste aproape deloc pe magazinul on-line. Nu mai exista cerere?

Mihnea: Asa cum am comunicat si atunci, iPhone 3G 8GB a ramas la vanzare in portofoliul Orange. Mai mult de atat, in luna decembrie, acest model beneficiaza de o oferta speciala, disponibila si online.

Am ales sa nu comentez raspunsurile. Dar tu poti sa te dezlantuiesti mai jos, in comentarii.

Ii multumesc lui Dan Paul pentru idee si mai ales pentru insistenta cu care ai reusit sa duca interviul la capat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

15 Comments

  1. Felicitari lui Dan Paul pentru interviu, chiar vroiam sa stiu unele “chestiuni” despre iPhone/Orange/Romania. Cu toate astea unele raspunsuri mi se par destul de comuniste (a se citi ocolite, secretoase).

    La fel de comunista mi se pare si ideea de a nu divulga informatii precum numarul de terminale vandute. Banuiesc ca Apple nu vrea sa fie contestate comunicatele lor in care vor spune ca au vandut 999xxxx terminale.

    Fiind un gadget destul de popular, cred ca ar fi bine ca Orange Romania sa faca niste sesiuni de live chat din cand in cand, pentru ca sunt multe intrebari fara raspuns.

    Pana se pregateste Orange sa interactioneze la alt nivel cu utilizatorii, daca se mai gandeste cineva sa ia interviuri de genul asta, cred ca ar fi bine sa anunte cu o saptamana inainte, sa poata trimite intrebari si “utilizatorul de rand” care nu a primit suficiente informatii de la “Apple genius boys” de la noi.

  2. Raspunsurile celor de la Orange este exact cel la care ma asteptam “evaziv” . Dincolo de problemele de stoc ; din punctul meu de vedere ; ramane problema deblocarii iPhone de catre Orange si iTunes Romania (nu neaparat problema Orange ci a Apple).

    Multumim Dan pentru interviu.

  3. Deci, din toata vorbaraia asta (fara sa vreau sa jignesc pe autorul interviului) nu ramai cu nimic. Cateva exceptionaluri,raspunsuri ocolitoare sau nici macar pe subiect, balarii. Poate insistat pe niste raspunsuri mai precise (la faza cu achizitionarea fara abonament). Despre iTunes nici nu a mentionat ceva. Sa le multumeasca baietilor de pe piata gri pentru hype-ul creat ca altfel nu mai aveau ei (cica) atatea vanzari. Si ce bine au putut negocia cu apple de trebuie sa astepte 2 luni pentru a veni un nou transport.

  4. 2500 de terminate vandute sunt cam putine.
    nici acum nu au nimic pe stoc..bla bla…
    daca vreau un 3G 8M trebuie sa stau cateva zile la coada…
    ca sa nu va amintesc ca nu aveti inca un program buyback, si deja se prefigureaza Iphone 4G…

    o sa pierdeti clienti cu bulibaseala asta..

  5. Ar fi trebuit sa il intrebe pe acest domn Mihnea cum e posibil ca orange sa iti ia bani pe un serviciu deja platit, ma refer aici la Tehhering.Pentru cei care nu stiau orange a blocat acest serviciu si pentru a putea sa te folosesti de el, binenteles pe un iphone fara jailbreak trebuie sa platesti lunar 4Euro. Ore cei de la Apple stiu de magaria celor de la orange?

  6. Intrebarile sunt foarte bune, raspunsurile sunt insa cat se poate de corporatiste. Din pacate, cu greu se poate extrage o informatie utila din ele. Doar ca se pomeneste de doua ori de factorii logistici care intervin in aducerea iPhone 3GS in Romania. Sa inteleg de aici ca Apple nu livreaza destule telefoane in Romania?

  7. Mai ce faina-i limba noastra ce-o vorbim…
    Lemn, frate lemn!!!
    Indiferent de unde o apuci numai acolo ajungi. Vorbe multe si concluzii iok.
    Apai de aia se zice din popor ca “gura lumii-i sloboda, si numa’ pamantu’ o acopera”.

    Si cand te gandesti ca trebuie sa ai ani grei se scoala sa poti vori atat de mult, sa raspunzi la o gramada de intrebari, fara sa zici nimic.
    Bravo marketingului global. Sales-lexicon. “haHat” exponetializat.

    Spor maxim.

  8. Evaziv e cel mai corect spus. Probabil niste randuri scrise undeva il impiedica sa vorbeasca mai mult cum ne-ar place noua.
    Oricum respect pentru Orange ca a avut curaj sa aduca Iphone in Romania.
    Bafta in continuare.

1 Trackback / Pingback

  1. Orange Romania & iPhone la ora adevarului! « Dante’s Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*