Diacritice? De ce?

Florin Grozea face o pledoarie pentru diacritice pe blog:

“mi-ar plăcea ca toți cei care scriu articole pe blog sau în ziare să folosească și diacriticele. Degeaba scrii corect dacă folosești “daca” în loc de “dacă”, “rata” în loc de “rață”, “gasca” în loc de “gașcă” și tot așa.”

Eu spun doar atit: Google stie sa ma traduca in orice limba, chiar daca scriu fara diacritice. Computerul meu nu a avut limba romana activata niciodata. Pe iPhone am totul de la limba, tastatura si data setat pe engleza.

Vorbesc (si de multe ori si scriu) corect in limba romana. De ce as folosi diacriticele?

PS: pina la urma, blogul e o chestiune de alegere persoanala. Sunt in Presa de 11 ani. Nu ai vazut stiri de-ale mele in ziare sau la TV fara diacritice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

20 Comments

  1. La fel am si eu totul pe engleza. Pentru mine de exemplu sa scriu pe iPhone in romana ma deranjeaza. Pana la urma totul este de obisnuinta:)

  2. De ce să scrii corect? Ca să scrii corect până la capăt. Diacriticele fac parte integrantă din limba noastră, nu sunt “opționale”. Și să știi că există diacritice în multe, multe alte limbi, nu doar în limba română.

  3. Pentru că așa ne-a fost dată să fie limba. Atunci cand totusi scriem fara, nu facem altceva decat sa adaptam limba romana mediului virtual, „pentru ca ne e mai usor”. Mie personal nu-mi place standardizarea, asa apar din ce in ce mai multe greseli de scriere, nu o sa te mint cand iti spun ca am vazut notite de-ale unor fosti colegi de liceu care scriau cu K in loc de „c” sau ca/că („pt. k”), probabil doar pentru ca au repetat o greseala atat de mult incat au si uitat cum se scria corect. Eu unul mi-am exersat catusi de mult scrierea cu diacritice astfel incat sa nu o consider nicicand mai dificila, dar ezit sa scriu asa doar pentru ca mai exista si prostul obicei de a se face zanzanie in jurul celui care vrea sa demonstreze ca se poate. Si-acum mi-aduc aminte ca am inceput sa scriu cu diacritice doar pentru ca mi s-a atras atentia pe forumul Softpedia ca scriu ca pe IRC… m-am simtit foarte prost si am vrut ca acest lucru sa nu se mai intample niciodata.

  4. tastatura pe telefon e buna in romana pentru ca tastez repede si pot sa spun ca ma bazez pe autocorrect ca sa iasa ok cuvintele. altfel ar merge mult mai incet. dar cred ca e singurul loc unde e nevoie de tastatura.

  5. Eu scriu cu diacritice și pe telefonul mobil. Am Swype cu dicționar în limba română. (apropo: ce diferențe între “romana” și “romană”, “română”!)

  6. in anul 50 î.e.n era un sat cu Asterix si Obelix ce se bateau cu românii. Sătenii din păcate erau prea preocupați sa viziteze Opera Romană , tragând în același timp cu ochiul la bagaje ca nu cumva romana Piranda să le ia mistrețul.

  7. În limba română nu se folosesc foarte mult diacriticele din cel puțin două motive: 1. ne-am obișnuit să scriem fără ptr că se înțelege ce vrem să spunem și 2. tastaturile nu vin din fabrică cu diacriticele pe ele (apropos, pe telefon este de o mie de ori mai simplu să scrii cu diacritice ;) ).

    Încearcă să scrii un text în germana fără diacritice să te văd atunci dacă înțelegi ceva :)

  8. pai pentru ca în cazul în care scrii: “am probleme cu rata” să se dumirească ceilalți dacă ești crescător de rațe sau ai credit la bancă. :)
    Pe mac, eu mi-am facut si un keyboard pe română, care te ajută să pui diacritice în combinații de ALT+tasta respectivă. Work great. Mai greu pe iOS, dar folosesc tastatura română când scriu în română și ma ajute iPhone-ul să corectez majoritatea cuvintelor.

  9. Sunt întru totul de acord cu Florin. Diacriticele sunt foarte importante. Poate n-or fi pentru mine sau pentru tine dar oare pentru cei tineri care acum buchisesc primele slove în română, nu sunt ele importante? Să nu fie oare diferență între “Catelus cu parul cret” și “Cățeluș cu părul creț” ?

  10. Ma bucur sa citesc aceste comentarii. Ma fac si eu vinovat de lipsa diacriticelor si cateodata chiar si de scrisul in limba romana. Mi-ar place sa scriu cu diacritice. Dar lenea asta…

    Adrian, ar fi SI mai frumos sa te citim cu diacritice. Pe langa toate argumentele de mai sus, ai da dovada de atentie la detaliu. Ai fi congruent cu stilul Apple :) Nu ca nu reusim sa te intelegem fara… dar stii cum e atunci cand folosesti produsele Apple… chestia care nu se gaseste in aceeasi masura si calitate la concurenta … cum ii spune… … the user experience! (pardon my French)

  11. @Georgian: greșești. Cred că limba română este singura limbă ce nu își folosește diacriticele în IT. Francezii, nemții, spaniolii, italienii, toți scriu cu diacritice și nu au nici o problemă.

    pentru ca ne e mai usor

    Dacă citești prin comentariile de aici, o să vezi cât de ușor este să activezi srierea cu diacritice. Și nici măcar nu este nevoie să rememorezi un nou layout de tastatură. Generezi diacritice cu AltGr + litera corespunzătoare ( a => ă, s => ș etc.).

    dar ezit sa scriu asa doar pentru ca mai exista si prostul obicei de a se face zanzanie in jurul celui care vrea sa demonstreze ca se poate

    Ăsta este unul dintre cele mai stupide argument auzite/citite vreodată (pentru ORICE, nu doar pentru chestiunea diacriticelor!). Dacă s-ar face bâză de tine că pui cratime ai evita cratimele?

    @Adrian:

    Vorbesc (si de multe ori si scriu) corect in limba romana. De ce as folosi diacriticele?

    Pentru că fără diacritice nu scrii în limba română. De ce nu vorbești fără diacritice?

    Dacă spun ceva de mata, de exemplu, nu știi dacă mă refer la mă-ta (că deh, nu poți decât să ghicești dacă știu sau nu să pun cratima unde trebuie; scuze), la matá (ca pronume personal) sau la o mâță decât după ce citești și procesezi un sfert din context.

    De aici, cam pe aceeași temă.

  12. @Ionut Staicu: mi se pare interesant comentariul tau, cu atit mai mult cu cit el vine de la o persoana care are numele din adresa de mail scrisa cu “tz” :)

    Pe de alta parte, imi voi incuraja copilul sa scrie cu diacritice cind scrie “de mana”, pentru ca asa o fac si eu. La fel, atunci cind scrie ceva oficial (pentru scoala sau munca) il voi incuraja sa scrie cu diacritice. In rest, este numai alegerea copilului.

    A se observa ca spun “incuraja”, nu “obliga”.

  13. numele din adresa de mail scrisa cu “tz”

    Touche! Doar că, împreună cu iamntz.com, este un fel de brand personal, iar „construcția” sa a început cu mult timp înainte de a deveni „militant” al limbii române. Să zicem doar că un rebranding ar fi mult prea dificil și ar cere prea mult timp.

    Oricum, nu cred că acel singur tz dintr-un email îmi face textul ambiguu sau mai greu de citit. Nu?

  14. multe lucruri pe care le faci în viața de zi cu zi merg făcute și altfel, de exemplu: legatul șireturilor la pantofi, mestecatul cu gura închisă, spălatul pe mâini după folosirea toaletei etc.

    la fel este și scrisul cu diacritice, poți s’o faci și fără dar ești șleampăt. iar respectul/aprecierea le obții depunând efort.

  15. Un prieten îmi zice pe skype:

    Andrei: bă, folosirea diacriticelor ține oarecum de cât de mult ai urcat pe scara dezvoltării personale…maturizându-te, renunți ușor ușor la jargouri (gen alea din sms-uri sau mirc de acum 10 ani cu sh tz k și alte nebuneli) și apoi începi să folosești ușor și diacriticele pentru simplu fapt că te simți mai bine când lucrurile arată corect

  16. Tehnic vorbind, pe OSX scrisul cu diacritice e chiar super. Cu tastatura setată pe română ai așa
    – ă în loc de [
    – â în loc de ]
    – ț în loc de \
    – î în loc de `
    – ș în loc de ~
    Caracterele înlocuite sunt accesibile prin Option, iar când le folosesc intens schimb limba ușor din bară.

    Când eram pe Windows, cu layout-ul tradițional îmi era într-adevăr mai greu.

    Pe iOS (cu hold-ul la caractere) diacriticele sunt suficient de facile pentru ocazionalele SMS-uri.

    Așadar, eu spun DA diacriticelor, dar e libertatea fiecăruia să facă așa cum îi este mai comod. Cu atâția ani de online, cred că deja oricine citește la fel de repede un text cu sau fără diacritice.

  17. Citind asta din Chișinău, îmi pare o întrebare fără sens.

    E cum ai întreba “De ce să asculți muzică bună, când sunt la dispoziție atâtea manele”

    dau “De ce să folosești Mac, când Windows e mai ieftin și mai popular”.

  18. Daca tot a venit vorba… Stie cineva unde gasesc tastatura Romanian Programmers ( pentru a folosi alt + o tasta pentru a tasta cu diacritice ) pe Mac? E singura modalitate cu care m-as obijnui, ca sa folosesc diacritice si pe Mac, nu doar pe iOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*