Florin Grozea face o pledoarie pentru diacritice pe blog:
“mi-ar plăcea ca toți cei care scriu articole pe blog sau în ziare să folosească și diacriticele. Degeaba scrii corect dacă folosești “daca” în loc de “dacă”, “rata” în loc de “rață”, “gasca” în loc de “gașcă” și tot așa.”
Eu spun doar atit: Google stie sa ma traduca in orice limba, chiar daca scriu fara diacritice. Computerul meu nu a avut limba romana activata niciodata. Pe iPhone am totul de la limba, tastatura si data setat pe engleza.
Vorbesc (si de multe ori si scriu) corect in limba romana. De ce as folosi diacriticele?
PS: pina la urma, blogul e o chestiune de alegere persoanala. Sunt in Presa de 11 ani. Nu ai vazut stiri de-ale mele in ziare sau la TV fara diacritice.
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.
Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.
Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.
Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.
Ca și bloger cred că ar fi “politically corect” să folosești diacritice. Până la urmă, ceea ce publici se poate numi conținut editorial. Este ca și cum ai avea propria ta revistă.
Imaginează-ți cum ar fi să citești una din publicațiile tale preferate fără diacritice.
Iar dacă ești un bloger de succes sau vrei să devii unu, cred că acest lucru nu ar trebui să lipsească.
Și cred că putem recupera acest “handicap” prin a-i educa pe cei mici să învețe să folosească diacriticele încă de la primele contacte cu calculatorul. Dacă în școli de exemplu, laboratoarele de informatică ar avea setată tastatura în limba română cred că lucrurile s-ar putea schimba încet încet. Este doar o chestiune de obișnuință
Așa că, va recomand cu căldură http://www.diacritice.com/
Tot ce trebuie să faci este un copy și apoi paste la textul final. Site-ul pune automatic diacriticele iar tu nu trebuie decât să îți arunci un ultim ochi peste textul corectat și gata.
Colega mea copywriter îl folosește de ani de zile on a daily base.
PS: comentariul meu a fost trecut prin diacritice.com :)
@calininio: vezi aici.
@Cosmin: tastaturi românești există de ani buni. (când lucram într-un magazin de PC-uri în urmă cu 6-7 ani, aveam spre vânzare). De cel puțin patru ani există mac book pro cu tastaturi în limba română. Vezi primul meu comentariu, să vezi cât de ușor se pot instala și cât de ușor se poate scrie cu diacritice.
@Valentin Mocleasa: problema este ca eu am 6000 posturi pe boio.ro. Daca stau 1 minut la fiecare in parte dureaza 100 ore.
@Adrian: cred că site-ul ăla e făcut pentru utilizări ocazionale. Pentru utilizări normale, poți pur și simplu să înveți să folosești diacritice. Este extrem de simplu, indiferent dacă ești pe osx, windows sau linux.
@Valentin Mocleașă: în cazul în care textul e scris de ea, colega ta ar trebui să învețe să scrie. Citește comentariile mele de mai sus ;)
@Ionuţ: exprimarea mea a fost greşită. Vroiam să spun tastatură fizică românească. Eu am instalată tastatura românească dar crede-mă că oricât de mult scriu tot mai arunc din când în când un ochi pe tastatură … şi atunci caut “ă”, “î”, “ş”, “ţ”, “â” printre “ü”, “+”, “ö”, “ä”, “#”. Deci ideea era de tastatură fizică românească.
Ideal în ţară ar fi să cumperi calculatorul, îl pui pe masă, îl porneşti (sistemul în română) şi când te uiţi pe tastatură să dai cu ochii de “ă”, “î”, “ş”, “ţ”, “â”. Să vezi atunci cum toată lumea ar scrie cu diacritice.
@Ionuţ: PS: eu nu am văzut în magazin tastatură fizică românească până acum.
@Cosmin: da, de tastatură fizică în limba română zic :) Uite aici cum arată tastatura macului meu.
Și am văzut și în comerț, în Auchan Constanța.
@Cosmin: also aici :)
@Ionut Staicu: uuuh, I hate those!
Am incercat sa tastez pe un Mac cu Tasta Enter mai ingusta. Dupa 5 minute inca mai apasam literele de linga ea. This sucks!
@Adrian: personal, urăsc tastaturile ce nu sunt standard ansi. You know, backspace sau enter mic, taste plasate aiurea (backslash pus în stânga jos), Fn plasat în colț șamd. Așa cum am scris mai demult pe blog, o tastatură bună este foarte greu de găsit, mai ales dacă tastezi foarte mult.
Faptul că urăști tastatura în limba maternă (!!!) face parte dintr-un cerc vicios: o faci pentru că nu se găsesc tastaturi în limba română, care nu se cumpără pentru că utilizatorii le urăsc.
Ca fapt divers, maică-mea scrie cu diacritice de pe o tastatură ansi. Aparent, șmecheria cu AltGr funcționează perfect la oameni ce au pus mâna pe tastatură pentru prima dată în urmă cu câteva luni. Doar utilizatorii experimentați găsesc chestia asta extrem de complicată :)
@Ionut Staicu: si eu am cautat tastatura perfecta si pot sa zic ca am gasit-o in Mac-ul meu. Tastele nu fac zgomot, sunt backlit si marimea tastaturii se potriveste nevoilor mele. Mi se pare ciudat, ca sa nu zic anapoda sa lucrez pe o alta tastatura (nu faptul ca are diacritice ar conta).
Daca tastatura cu diacritice ar avea butoanele identice cu actuala tastatura de pe computerul meu, probabil ca nu m-ar deranja sa o folosesc.Nu urasc o tastatura pt ca are diacritice, ci pentru ca are butoanele modificate.
Ai încercat layout-ul romanian programmers?
@Ionut: nope.
Păi ia încearcă ;)
Layout-ul rămâne neschimbat :)
parerea mea este ca diacritice trebe sa foloseasca persoanele care se plictisesc mult si au ei timp sa caute acele litere de langa Enter :))
Tocmai pentru a scrie corect ar trebui să folosești diacritice. Dacă nu le folosești NU scrii corect.