Datele Revolut arată cum au economisit românii în prima jumătate a anului 2024

Gabriela Simion. FOTO Revolut

Pe măsură ce perioada concediilor se apropie de final, românii încep să economisească pentru noul an școlar și  universitar și pentru evenimentele comerciale din ultimul trimestru al anului. Popularitatea tot mai mare a băncilor digitale, cum este și Revolut, care se apropie de 4 milioane de clienți retail pe piața locală, face ca instrumentele de economisire în lei sau investițiile cu componentă de acumulare în dolari americani, euro și lire sterline să devină tot mai căutate.

Ce cred românii despre băncile digitale și economisire?

Un studiu realizat recent de Dynata pentru Revolut în România a arătat că 42,3% dintre respondenți apelează la băncile digitale deoarece acestea îi ajută să economisească. Unul din doi respondenți din categoria de vârstă 45-54 de ani consideră că realizarea de economii reprezintă principalul beneficiu al băncilor digitale. Chiar și generațiile mai mature (65+) apreciază că economisirea este un avantaj obligatoriu pentru băncile digitale (46%). Milenialii din segmentul de vârstă 35-44 acordă și ei importanță conturilor de economii oferite de băncile digitale (42%, similar mediei generale), în timp ce pentru generația mai tânără (18-24 de ani) posibilitatea de a economisi influențează mai puțin alegerea unei bănci digitale (35%).

Din datele interne ale Revolut reiese că 31% din totalul clienților care dețin conturi de economii se încadrează în segmentul de vârstă 25-34 de ani. Ei sunt urmați de segmentele de vârstă 35-44 de ani (25,33%) și 18-24 de ani (24,8%). Clienții cu vârste cuprinse între 45-54 de ani reprezintă 13,45%, iar cei de 55-64 de ani, 4,23%.

Cât economisesc utilizatorii români cu Revolut?

În medie, un client Revolut a pus deoparte 3.711 lei în Conturi de economii, reprezentând echivalentul unui salariu minim brut la nivel de economie. Totuși, generațiile mai mature (peste 45 de ani) dețin economii mai mari ca sumă medie per utilizator față de generațiile sub 35 de ani.

Cea mai mare sumă medie economisită a fost înregistrată pentru segmentul de vârstă 35-44 de ani – 5.529 lei. Aceeași categorie de vârstă se află și pe prima poziție, conform datelor interne Revolut, după suma totală economisită (37,73%). Următoarea categorie de vârstă care este de asemenea preocupată de economisire e reprezentată de segmentul 55-64 de ani, cu o sumă medie economisită de 4.484 RON, în timp ce 5,12% din suma totală a economiilor făcute de clienții români în conturi de economii Revolut este asociată aceleiași categorii de vârstă. După ei, pe poziția a treia, se află generația mai matură, din segmentul 45-54 de ani, cu 4.372 de lei în medie per client (15,85% din valoarea totală a fondurilor din conturile de economii).

Generația Z (18-24 de ani) a pus deoparte, în medie, 1.459 de lei, în timp ce sumele economisite de acest segment de vârstă se ridică la 9,75% din fondurile totale economisite. Deși cei mai numeroși deținători de conturi de economii în Revolut sunt clienții din categoria de vârstă 25-34 de ani, după sumele totale economisite, aceștia se află pe poziția a doua cu 30%, în timp ce valoarea medie a economiilor per client, în acest segment, este de 3.612 lei.

“Revolut își propune să promoveze incluziunea financiară și să simplifice interacțiunile clienților cu furnizorii de servicii financiar-bancare. Diverse cercetări ne arată că tendința spre economisire se accentuează odată cu vârsta, iar Revolut și-a setat printre priorități promovarea unui comportament financiar responsabil în rândul generațiilor mai tinere. Produsele noastre inovatoare le permit Generației Z și clienților mai puțin experimentați să economisească în conturi de economii clasice sau să investească în Fonduri Flexibile de Investiții cu risc scăzut, cum ar fi fondurile de piețe monetare. Cu Revolut, utilizatorii își pot atinge scopurile legate de sporirea fondurilor personale într-un mediu transparent și sigur, atât în moneda locală, cât și în dolari americani, lire sterline, euro, în funcție de tipul de produs, cu dobânzi atractive”, a declarat Gabriela Simion, General Manager Revolut Bank UAB Sucursala România.

Revolut a lansat în România, în februarie 2024, conturile de economii în lei cu dobândă care poate ajunge până la 4,25% pe an, un produs oferit de Revolut Bank UAB. Dobânzile anuale practicate de Revolut Bank UAB pentru conturile de economii în moneda locală sunt următoarele: pentru clienții Standard – 2.50% p.a. (per annum), pentru Plus – 2.50% p.a., pentru Premium – 3% p.a., pentru Metal – 3.75% p.a și pentru Ultra – 4.25% p.a. Clienții care vor să obțină dobânzi mai bune pot să treacă de la planul gratuit Standard la planurile cu plată, direct din aplicație. Pentru a-și deschide un cont de economisire și a obține dobândă virată zilnic la economiile în lei, un client trebuie să-și actualizeze aplicația la cea mai recentă versiune, să acceseze secțiunea centrală din aplicație – Conturi – de unde va selecta, din lista de opțiuni, Adaugă cont nou/ Cont economii.  

Alternativa pentru clienții cu o toleranță la risc redusă: Fondurile Flexibile de Investiții

Din iulie 2024, Revolut a adăugat în portofoliul său un nou produs care îi ajută pe clienți să își sporească rezervele în euro, dolari americani sau lire sterline – Fondurile Flexibile de Investiții. În mai puțin de o lună de la lansarea acestui produs, românii dețineau deja peste 10 milioane de euro în acest tip de conturi.

Acest instrument de investiții cu componentă de economisire este oferit de Revolut Securities Europe UAB și pune la dispoziția clienților un produs flexibil, cu rate ale dobânzii variabile de la 4,05% la 5,32%  în dolari americani, cu posibilitatea de a adăuga sau retrage fonduri de oriunde, oricând (se aplică T&Cs) și de a rotunji mărunțișul sau de face transferuri recurente către aceste conturi, pentru diverse obiective.

Atunci când adaugă bani în Fondurile Flexibile de Investiții, clienții investesc în fonduri de piață monetară la alegerea lor, care oferă rate ale dobânzii în conformitate cu ratele pieței monetare, ceea ce înseamnă că, atunci când dobânzile practicate de băncile centrale sunt ridicate, randamentul fondului este la fel de mare (și invers). Fondurile de piețe monetare oferă de obicei rate ale dobânzii mai mari decât conturile de economii tradiționale. Deși capitalul și dobânzile nu sunt garantate, aceste fonduri de pe piețele monetare au cel mai scăzut nivel de risc din această categorie de investiții (1 din 7).

Studiul a fost realizat de compania de cercetare Dynata pe un eșantion reprezentativ de 15.000 de respondenți având peste 18 ani din 15 țări (Italia, Spania, Portugalia, Germania, Austria, Elveția, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Lituania, Grecia, Cehia, Croația, Slovacia), inclusiv 1.000 de români (martie 2024).

Date interne Revolut analizate în formă agregată și anonimizată (februarie – iulie 2024).

Randamentul procentual anual (APY) este exprimat în valoare netă, la data de 13/08/2024, dar variază zilnic și se bazează pe informația furnizată de managerul fondului. Randamentul procentual anual depinde de tipul de plan deținut și de taxe și variază între limita inferioară oferită clienților Standard și limita superioară, oferită clienților Ultra.

Toate investițiile și fondurile deținute prin serviciile oferite de Revolut Securities Europe UAB sunt acoperite în caz de insolvență până la valoarea de 22.000 de euro, prin Schema lituaniană de asigurări față de investitori. Pentru detalii, vă rugăm să consultați site-ul nostru.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*