Cum te ajută soluțiile de ventilație inteligentă să crești eficiența energetică a spațiilor industriale, rezidențiale și comerciale

Automatizări ferestre Siatec. FOTO: KADRA

Accentuarea crizei energetice europene și necesitatea scăderii amprentei de carbon, la nivel global impune administratorilor de clădiri, indiferent de natura lor, să găsească noi metode de creștere a eficienței energetice.

Decidenții politici de la nivel european recomandă în prag de iarnă economia severă de energie – mai puțină căldură în calorifere, duș cu apă abia călduță și mai puține becuri aprinse. Eficientizarea energetică a clădirilor publice (școli, spitale, administrații publice), de birouri, comerciale, industriale și chiar rezidențiale se poate realiza și prin investiții în automatizarea ferestrelor. Aceste soluții inovative ajută la scăderea costurilor de încălzire pe timp de iarnă sau de răcire a spațiilor vara, fără a face rabat de la confort.

„Trăim într-un context complicat, în care trebuie să facem tot ce putem ca să scădem factura la energie și să reducem emisiile de carbon. Însă, la fel de importantă este și calitatea aerului pe care o respirăm, precum și starea noastră de bine”, subliniază Octavian Fanea, CEO KADRA. „Ferestrele automate – independente sau integrate într-un sistem inteligent – reprezintă o soluție prin care ne păstrăm confortul și în același timp ne apropiem de dezideratul de eficiență energetică nZEB (Nearly Zero Energy Buildings)”, mai spune CEO-ul KADRA, companie românească specializată în soluții integrate de automatizare și management al accesului, cu o experiență pe piața de profil de aproape 30 de ani.

Ventilația inteligentă crește confortul și scade factura

„La nivel de companie, suntem foarte interesați de gestionarea ventilației naturale în spații cu densitate mare de populație. S-au făcut investiții în acest sens, nu foarte importante și orientate mai mult spre spațiile de birouri și cele comerciale. Însă, copiii noștri au la fel de multă nevoie să învețe în clădiri cu sistem de ventilație automatizată, care, de altfel, au avantaje majore evidente și dacă sunt utilizate în sistemul sanitar”, mai spune Octavian Fanea.

Ventilația inteligentă presupune conectarea ferestrelor la o unitate de control, un sistem integrat cu diferite scenarii de deschidere. Unitatea primește date de la senzori multipli: de temperatură, ploaie, vânt, concentrație periculoasă a dioxidului de carbon etc. Informațiile sunt analizate și în funcție de acestea se comandă închiderea sau deschiderea parțială sau totală a ferestrelor.

Sistemele automatizate pentru ferestre aduc o serie de beneficii importante, între care:

  • Economie între 10 la sută și 21 la sută la factura de energie electrică;
  • Calitate superioară a aerului respirat cu efect imediat asupra sănătății și calității vieții, dar și a productivității;
  • Credite suplimentare pentru certificarea Green Building (între 3 la sută și 11 la sută pondere în punctajul general al construcției);
  • Mai multă siguranță în caz de incendiu, pentru că, pe lângă ventilația naturală, ferestrele automatizate au rol important și în desfumare.

„După doi ani de pandemie de coronavirus realizăm mai clar cât de importantă este calitatea aerului pentru menținerea sănătății și creșterea capacității de concentrare și productivității. În contextul actual, pentru confort și eficiență energetică sporită ne vom baza tot mai mult pe soluții inovatoare, precum automatizarea ferestrelor, care nu este un lux, ci o necesitate”, este opinia CEO-ului KADRA, companie care oferă soluții eficiente și complete de automatizare a ferestrelor.

Abordând proiectele într-un mod holistic, KADRA aplică un model de business integrat, oferind soluții de la consultanță și proiectare, la execuție și mentenanță.

„Este cazul unor spitale la care am implementat de la uși de salon, de săli de operație, radiologie etc la automatizări de ferestre, ventilație și sisteme automate de parcare pentru gestionarea fluxului de autovehicule. Unele spitale de stat au reușit chiar să atragă venituri suplimentare prin implementarea managementului automat al parcării. Iată cum tehnologia nu doar ne crește calitatea vieții, ci devine sursă de profit”, mai spune CEO-ul KADRA, Octavian Fanea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*