Ce inseamna Android Marketplace

Un user de iPhone se hotaraste sa treaca la Android. Nu intru in amanunte legate de telefonul in sine, dar omul a avut o experienta tare interesanta cind a vrut sa descarce o aplicatie din Android Marketplace:

I opened the Android Market, searched for Flickr and quickly clicked on the app named Flickr that had the Flickr icon. Great. Once the download completed, I tapped on the icon and suddenly a website opened up to a phishing warning. I tried to exit, but it just reopened. Again and again. No matter what combination of buttons I tried, the phone re-entered this unusable state of trying to reload this prohibited website and randomly rebooting.

Not in a year and a half has my iPhone done anything similar.

Google mai are de lucru probabil. Nu zic ca toate aplicatiile din Android Marketplace sunt cu probleme, dar sunt convins ca sistemul acela “inchis” pe care il critica toti non-userii de iPhone te protejeaza de astfel de experiente.

update: citeste si comentariul lui Gabrriel de la acest post.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

20 Comments

  1. te rog nu mai crede toate minciunile de la haterii de android, eu folosesc de mult si android si iphone si imi plac amandoua, nu stiu de ce userii de ios au tendinta sa urasca orice nu vine de la apple

  2. Si eu folosesc iphone si android, ca omul de mai sus. Sincer, mi-e greu sa cred povestea din articol, mai. akes ca imi suna a ceva scris cu scop, ca sa fiu amabil. Nu mi s-a intimplat niciodata sa dau peste vreo aplicatie care sa nu fie ce pretinde a fi nici peste vreun “…ware” in marketul android. Iar diferenta intre cele doua sta doat in faptul ca unul. e 100% controlat iar celalalt e aparent liber. Depinde de tine ca om cr preferi: sa traiesti cu senzatia ca poti folosi un device cum crezi tu ca iti e mai bine sau cum iti permite lantul cu care e legat.

  3. Vroiam sa scriu chiar un articol pe tema asta, dar n-am avut timp/chef/ocazia/unde etc.
    Dar discutia de aici ma provoaca.
    Mi s-a stricat telefonul. M-am dus la Orange, de unde am aflat ca pe ei ii doare-n spate de mine, nu vand telefoane decat daca-ti faci abonament. Asta e o paranteza.
    Mi-am cumparat de la Cosmote un Motorola Defy, Android. Am vrut sa incerc, sa aflu eu insumi cum stau lucrurile.
    Am aflat dupa ce am cumparat telefonul ca din Romania, ca si din multe alte tari occidentale, nu se pot cumpara aplicatii. Poti sa le descarci pe cele gratuite si atat… Hmmm, nu mi-a placut. E drept ca Angry Birds e gratuit, si poate altele la fel, dar ma intreb daca nu cumva producatorii stiu de acest aspect si au vrut sa iasa in intampinarea mea.
    Haosul domneste printre categoriile de aplicatii, numarul acestora e scrollable (nu stiu daca exista, dar mi se pare cel mai expresiv cuvant), adica poti sa le parcurgi pe toate cu putina rabdare. Fireste, cele gratuite, la care eu puteam avea acces.
    Apoi, despre openess, ce sa zic. Aveam Personal hotspot gratuit (pe acelasi abonament !!!) dar bateria se ducea precum benzina dintr-un Hummer.
    Tastatura e ok daca scrii in engleza, in romana e criminala.
    Aveam acces la setari despre care habar n-aveam ce reprezinta, si nici pe internet nu am gasit cu usurinta semnificatia POSIBILA a unora.
    Pe scurt, user friendly pe naiba, putine aplicatii (cel putin pentru un roman), iar cooperarea intre aplicatii (adica tap to call sau altceva de genul asta) destul de limitata.
    E drept, era 2.1 si s-a ajuns la 2.3… pentru unii.
    Iar Google e stapan pe telefon. Mi-a comasat contactele care aveau acelasi prenume, printre altele, asa ca in loc sa-mi sun copilul, am sunat la un client pe care l-am intrebat daca si-a terminat temele ca sa putem merge la antrenament. Sigur, poate am gresit eu pe undeva, dar… nu ma intereseaza detaliile, eu am lista mea de contacte si nu vreau sa stiu cum s-o trec prin gmail ca s-o am si pe telefon sau alte tweakuri absurde.
    Asa ca mi-am reluat iPhonele care avea probleme cu butonul de mute, l-am dus la un “service” care mi l-a reparat, in schimb nu mai fac click butoanele de volum si power, si mi-am reluat viata linistita dinainte. Astept sa treaca anul ca sa pot sa-mi “actualizez” telefonul, adica sa-mi cumpar un iPhone nou cand expira contractul cu Orange (pe care sunt hotarat sa-i salut de data asta – poate va povestesc toata istoria, e destul de interesanta si amuzata din afara).
    Succes Google! E o vorba pe la noi: mai bine putini si buni decat multi si prosti! Ca numar, poate, e ieftin, Altfel, sa auzim de mai bine! 1200 de lei aruncati pe geam…

  4. @adrian boioglu: nu e vorba de a fi legat pe bune, e vorba de un principiu. Mi se pare corect sa ii lasi omului posibilitatea sa fie prost, pe bune. Stiu, o sa spui probabil ca trecerea aplicatiilor prin filtrul Apple e o chestie care ajuta la fiabilitatea produsului, mentinerea aceluiasi tip de user experience indiferent in ce aplicatie e si asa mai departe. Dar ii rapeste dreptul lui elementar, natural, de a fi stupid. Dupa mine, nimeni nu are dreptul sa-mi ia dreptul sa fiu prost daca asa m-a lasat pe lume mama.

    Acum ca nu scriu de pe telefon ca mai devreme, imi permit cu voia ta sa dezvolt un pic ce spuneam legat de citatul pe care l-ai dat. Dua parerea mea e o poveste falsa si tendentioasa, dar nu exclud posibilitatea sa gresesc. Singura aplicatie Flickr cu logoul Flickr din market e un fel de nici nu stiu cum sa-i spun, e doar o chestie care deschide de fapt situl. Ca sa nu mai spun de avertizari de phishing, n-am vazut in viata mea asa ceva pe android. Daca totusi e real, inseamna ca omul s-a folosit de dreptul de a fi prost si a fost, cine stie ce o fi instalat sau de unde. Ca-s o tona de aplicatii care permit instalare de softuri pirat. Si iar revin si arat, daca instalezi softuri pirat si ti-o iei, indiferent cit de urit, nu e fair sa dai vina pe sistem. Tu esti bivolul, platesti pentru ca esti bivol.

    Ca sa scurtez, ambele sisteme sint bune. Eu unul nu as putea, cu mina pe inima, sa spun da bre, asta e mai bun ca celalalt. E greu si sa faci comparatie, inclusiv conceptele sint diferite. Da, sistemele sint ambele bune. Iei un iPhone 4, il pui linga ceva de acelasi calibru rulind android si poti vedea ca am dreptate. Pentru ca am mai intilnit teste comparative intre iPhone 4 si HTC wildfire de exemplu. Sint asa de departe ca perfomanta intre ele incit e normal cine cistiga, puteau testa iphone in paralel cu Alcatel OneTouch Easy, daca l-ai prins si stii despre ce vorbesc. Singura diferenta e ca un producator a decis sa-i ia end userului dreptul de a fi prost, iar asta nu mi se pare corect.

  5. Eu am ipad, galaxy tab, iphone 4 si un galaxy mai micut. E drept ca ios este un sistem mai legat, iar appstore e mai organizat si arata mai bine. Dar de cand mi-am luat dispozitivele android, pe ipad si iphone se pune praful. Nimic nu se compara cu frumusetea temelor gen beautiful widget/weather, sau cu toate widgeturile customizabile pe care poti sa le adaugi pe ecran. Faptul ca pot atasa un card pe care fac drag&drop ma scuteste de CHINUL itunes, care e cea mai mare prostie inventata vreodata. Iosul mi se pare mai simplu, mai usor de inteles, care se preteaza si pt useri mai necunoscatori, asa incat am cumparat un ipad pt parinti. Insa pentru mine, chiar daca are un market mai slab, androidul RULEZ

  6. @Stefan: problema se pune altfel. Nu conteaza neaparat care este mai bun, ci experienta userului. Parerile sunt impartite. Unii cauta ieftin si OK, altii cauta o experienta intreaga sigura si cu toate la indemana.

    In timp, Google nu va mai lasa totul la decizia oricarui developer, manufacturer sau designer de interfete. Deschiderea lor actuala este normala: vor sa ajunga pe cit mai multe device-uri, dar asta nu se va intimpla la nesfarsit si acel “lant” cu care esti legat o sa apara si in cazul Android. Deja Amazon App Store vine cu restrictii mari pentru developeri. In magazinul lor nu vor intra decit aplicatii bine cernute, ca si in App Store. Userii de Android vor fi multumiti ca vor gasi totul intr-un loc si ca aplicatiile sunt testate si nu iti aduc malware. Crezi ca se vor plinge userii ca Android ca Amazon App Store nu este OPEN pentru ca nu vor gasi nu-stiu-ce-widget sau hack care le placea lor atit de mult? Eu cred ca vor avea o experienta mai buna. Asta face Apple acum: se asigura ca experienta userului este buna si ca nu isi da cardul de credit tuturor.

    Eu sunt convins ca pina la urma totul se rezuma la experienta pe care o ai cu device-ul. Asta inseamna: calitatea aplicatiilor, cit de usor le gasesti si cit de sigure sunt, cit te tine o baterie si cit de bine desenata e interfata, cit de usor poti sa scoti si sa pui pe telefon ce ai nevoie si cit de bine isi face treaba atunci cind ai nevoie de el.

  7. @adrian boioglu: oi fi eu unul dintre fericitii care n-au dat de aplicatii aiurea. Adevarat, nici nu instalez compulsiv orice chestie a carei icon imi face cu ochiul, folosesc doar ce imi este necesar. Si intotdeauna ma uit la cine a produs aplicatia, la ce cred altii despre ea si la ce permisiuni are nevoie din partea sistemului. Ca am vazut de exemplu wallpapere care au nevoie de lista de contacte. Si nu stiu de ce dar am simtit brusc nevoia sa ma abtin.

    Posibil sa ai dreptate cu ce spui si intr-un viitor oarecare sa fie controlat marketul, sa nu mai intre in el chiar orice. Sint curios cind se va intimpla asta si ce reactii va genera. pina atunci insa…

  8. @Stefan: cind Apple a venit cu ideea unui App Store controlat toti au sarit in sus. Azi exista Amazon App Store, Android Marketplace, Chrome Webstore. Pina si RIM sau HP/Palm le au pe ale lor. Guess what? O sa apara si Windows App Store (pentru PC, nu Windows Phone). Mai devreme sau mai tarziu toate vor fi controlate de cineva, cu aplicatii verificate si userilor li se va parea normal sa fie asa. Atunci Apple va iesi din nou in fata ca si compania care a reinventat piata si toti userii Android de astazi vor uita de comentariile pe care le-au lasat la posturi de genul asta.

    Ce reactii va genera? Nicio reactie. Absolut niciuna! Asta pt ca Google nu vrea/poate sa controleze totul acum. O vor face treptat si ei si altii (precum Amazon) si userii se vor obisnui cu asta.

  9. Legat de subiect dar si cateva referiri la cele spuse de “emil toma” . Sunt utilizator de android din toamna lui 2009. La inceput a fost extraordinar, inainte am avut cateva telefoane cu windows mobile. Primul lucru ce ma deceptionat a fost faptul ca nu aveai acces doar la o parte din aplicatii. Apoi eu luand telefonul cu android 1.5 nu mai am putut face update oficial, nici acum dupa 1 an si jumatate nu poti. Mi-am pus 2.1 spart, dar bateria ma tine 12 ore daca am grija. Aplicatiile din market nu functioneaza pe toate terminalele. Desi odata cu 2.1 a aparut optiunea de update all, nu toate aplicatiile se updateaza. Din toamna 2010 sunt pseor de ipad. Senzational. Am incerat galaxy tab dar nu se compara ( cel putin din punctul eu de vedere). Din acest an sunt posesor de iphone 4 ( prin bunavointa sotiei ). In concluzie androidul mai are drum lung pana la ios. Si intradevar customizarea pe adroid este extraordiara dar cu ce pret, merita sa te uiti la un ecran frumos customizat sau sa incarci telefonul odata la 4 zie. Da intradevar ios-ul te leaga de itunes, dar daca cauti putin vezi ca axista softuri de drag&drop si pentru ios. Plus inca un argument pentru iphone/ipad este devalorizarea. Htc-ul meu a costat 1900 lei si acum il pot vinde la fabulasa suma de 300 lei, pe cand pe ipad am platit 500 dolari si am primit pe al tot atat.

  10. @Gabriel
    Imi permit sa iti spun ca esti neinformat. Eu vin din lumea iPhone. Am decis sa trec la Android pe unul din device-uri din plictiseala. Nu am decat 1 luna in Android si iti pot spune ca sunt unele lucruri pe care nu le stii. Iti voi impartasi din interactiunea mea cu Android:

    “Am aflat dupa ce am cumparat telefonul ca din Romania, ca si din multe alte tari occidentale, nu se pot cumpara aplicatii. Poti sa le descarci pe cele gratuite si atat…”

    Incorect!!! Se pot cumpara aplicatii. Cu Market Enabler iti poti emula orice operator din lume si ai acces la aplicatii platitie. Eu am cumparat cateva fara probleme.
    Gameloft nu e pe Market dar poti cumpara jocurile direct de la ei de pe site.
    Nu conteaza ca sunt 3-4 marketuri. Toate au aceleasi aplicatii. Deci poti sa iti alegi unul si bun!

    “Haosul domneste printre categoriile de aplicatii, numarul acestora e scrollable (nu stiu daca exista, dar mi se pare cel mai expresiv cuvant), adica poti sa le parcurgi pe toate cu putina rabdare”

    Aici iti dau dreptate. Este un mare minus al Android-ului

    “Aveam Personal hotspot gratuit (pe acelasi abonament !!!) dar bateria se ducea precum benzina dintr-un Hummer.”

    Cu Personal Hotspot activat se duce bateria pe orice telefon sa fim seriosi!

    “Tastatura e ok daca scrii in engleza, in romana e criminala.”

    Nu am scris niciodata in romaneste nici pe iPhone. Pierd prea mult timp. Nu stiu cati scriu in romaneste de pe telefon.

    “Aveam acces la setari despre care habar n-aveam ce reprezinta, si nici pe internet nu am gasit cu usurinta semnificatia POSIBILA a unora”

    Faptul ca nu stii semnificatia unor setari asta nu inseamna ca nu sunt bune. Google it! Gasesti absolut orice!

    “Google e stapan pe telefon. Mi-a comasat contactele care aveau acelasi prenume, printre altele, asa ca in loc sa-mi sun copilul”

    Cu siguranta nu erai cu setarile corecte. Eu am telefonul sincronizat cu contul de Google iar lista cu contacte este identica cu cea de pe iPhone. Nu s-a comasat nimic!

    In concluzie. Faptul ca nu esti informat sau ca nu ai deschiderea pentru a descoperi si alte viariante nu inseamna ca Android nu e o optiune. Asa am spus si eu la inceput si acum m-am acomodat. E adevarat ca sunt mai multe lipsuri fata de iOS. Unul dintre ele este ORDINEA.
    Si astea le spune un detinator de peste 2 ani jumate de iPhone.

    Este la fel de adevarat ca nu agreez multitudinea de terminale cu Android in care fiecare producator a tinut mortis sa isi puna amprenta. De aceea am ales Nexus S care este telefonul cu Android-ul cel mai pur.

    Din pacae este aceeasi poveste cu cei care spun despre iPhone ca e un rahat iar ei nu stiau nici cum se trimite un mesaj. Asta pentru ca exista multa superficialitate.

    Nici eu nu stiam cu ce se mananca iPhone la inceput. Chiar i-am adresat o intrebare lui Adrian. Dar asta nu m-a facut sa spun ca e un telefon prost. Am continuat sa ma documentez si am ajuns sa stiu tot ce se putea sti despre iPhone si iOS.

  11. @all off topic
    Un proprietar (prieten) de Samsung Galaxy S android 2.2

    iPhone nu este bun! nu poti sa-i scoti bateria!
    Il intreb:
    Pai la ce iti trebuie sa-i scoti bateria?
    Cand se blocheaza ce ii faci? nu ai cum sa-i scoti bateria…

  12. @Gabrriel Exista alternative pentru android market.
    Sunt utilizator de Android de vreo 4 luni. Nu stiam nici macar sa sterg un widget de pe screen. Am tot citit si citesc in cotntinuare informatii pe bloguri / site-uri / forumuri / Twitter. Nimeni nu s-a nascut invatat. Am trecut de la Symbian S60 v. 3 si mie sincer chiar mi se pare user friendly OS-ul. In cazul in care am nelamuriri exista forumul xda unde s-a creat sec tiune speciala pentru fiecare termninal in parte.
    Faza cu contactele e nasoala rau. Eu am patit-o doar pe un telefon fara SO. E total aiurea sa ai cont de google ca sa poti sa sincronizezi aplicatii, sa descarci din market, sa ai cont de youtube, etc.. Nu se poate contesta. Totusi daca vrei sa nu sincronizezi contactele dezactivezi sincronizarea automata si faci sincronizare manuala pentru mail, calendar si alte chestiuni. Poti stoca contactele si pe PC / SIM.

    Chiar imi doresc un Iphone si sigur o sa am unul cand o sa imi permit. Experiente neplacut pot aparea oricand mai mult sau mai putin… mai este vorba si de perceptia personala.

    Toate cele bune!

    Cu stima si respect!

    Andrian

  13. @Dan P.: nimic mai gresit. Un user de Android nu este neinformat daca nu stie sa faca emulari de carrier. Experientele pot fi diferite in functie de retea, tara si mai ales tipul te delefon si de firmware pe care il folosesti.

  14. @Adrian
    Este la fel de dezinformat ca un user de iPhone care nu stie sa faca Jailbreak si unlock si pe urma sustine ca experienta cu iPhone e limitata ca tel. nu stie sa faca lucrurui pe care doar un JB l-ar putea.

    Este vorba de preocupare si atat.
    Fiecare OS are trick-urile lui. Daca nu le stii nu inseamna ca nu sunt bune!

  15. @Gabriel

    “Tastatura e ok daca scrii in engleza, in romana e criminala.”

    Tastatura swype de pe Galaxy S este excelenta mai ales in limba romana.

  16. O Doamne… Vechea poveste. Eu am avut iPhone, Android, iPhone, 2 Android si in final back to iphone.
    Si pe mine ma scoate din minti iTunes, dar trecand peste asta: aplicatiile de pe android sunt niste rahaturi. Si se pot face chestii misto ( vezi Grooveshark )

    Si a trebuit sa imi rootez telefonul, sa pierd garantia, doar ca sa pot DA BANI pe un cacat de joc.

    Google e de vina. La fel ca toate produsele lor care nu mai ies din beta, asa e si Android. Facut sa fie. Mizeaza ca developerii fac toate lucrurile murdare. Pai pentru ca developerii sa evanhgelizeze platforma aia, trebuie sa le dai ceva motivational.

    Iar Marketplaceuk ala… Google Jungle (beta) era mai potrivit ;)

  17. @Alex Buga
    Am toate aplicatiile pe care le aveam si pe iPhone in proportie de 80%.
    Sunt si aplicatii bune dar astea sunt pe bani! Dupa cum spuneam Gameloft nu este in Market. Deci sunt multe posibilitati!

    Nu ai pierdut nicio garantie, se poate face unRoot la fel de usor ca si root. Si te duci cu telefonul la garantie ca nou!

    Putina informare nu strica!

  18. Ca si altii de mai sus sunt posesorul mai multor gadgeturi: Dell Streak, iPad, iPod, MacbookAir, iPhone 4, Apple Tv, PSP, PS3, Nokia N8 si multe alte tampenii ce nu merita mentionate (serviciul este de asa natura). Dupa cum se observa sunt utilizator de produse Apple dar de 2 saptamani am intrat si in posesia unui Nexus S. O sa incerc sa fiu cat mai obiectiv in cele ce urmeaza si daca cineva crede ca gresesc va rog sa ma contraziceti. Ambele sisteme de operare sunt relativ inchise utilizatorului de rand si aici ma refer la out of box. Marea diferenta intre iOS si Android pentru mine cel putin este flexibilitatea capatata dupa jailbreak respectiv rootare. Cu mentiunea ca am avut iPhone inca de pe vremea cand trebuia sa faci ,,virginize” pt update (cunoscatorii trag singuri concluziile), pot spune ca nimic nu se compara cu usurinta de utilizare si configurare a androidului. In 6 minute dupa ceas am un telefon complet nou (rom schimbat) gata de utilizare si asta include agenda, conturi e-mail, muzica, filme (raman in memoria interna la resoftare) si nu in ultimul rand toate aplicatiile ce le folosesc frecvent. Fanii iPhone or sa tresara si or sa spuna ca si iTunes stie sa faca update si restore la backup si totul e la locul lui dar sa fim obiectivi: nu merge restore cu un telefon ce a avut facut jailbreak deoarece inevitabil da cu virgula. Ca sa nu mai vorbesc de suportul Flash care pentru mine cel putin este vital. O sa incepeti probabil cu tampenia ca Flash-ul o sa dispara treptat, ca nu ai fel si fel de pop up-uri samd, dar sa fim obiectivi: suportul Flash este in continuare marele avantaj al Androidului. Tot va aud ,,plangand” ca nu se poate cumpara din Market….sa fim cinstiti: cati din voi cumparati din AppStore si cati imprumutati aplicatii din Installous ? De ce android? Pentru ca am Recovery si Nandroid Backup, Rom manager si multe altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*