În era tehnologiei și globalizării, competitivitatea unei companii este definită de eficiența acesteia, iar eficiența este, la rândul ei, determinată de optimizarea proceselor. Sună simplu, dar nu este deloc așa, căci optimizarea nu poate fi implementată decât în urma unei analize serioase, efectuate în urma colectării unor volume mari de date, dintre care sunt selectate acelea relevante pentru obiectivul propus. Pentru procesarea multiplelor surse de informații, sunt necesare camerele de comandă și control, unde totul este centralizat și prelucrat, pentru a putea lua cele mai bune decizii în fiecare situație. Problema este că o decizie este cu atât mai potrivită pentru o situație, cu cât se bazează pe mai multe date, dar, în același timp, volumele tot mai mari de date tind să complice camerele de comandă și control, care devin în acest fel tot mai greu de operat.
Deoarece camerele de comandă și control au devenit componente esențiale în fiecare industrie, ATEN – companie cu experiență în dezvoltarea de soluții de conectivitate AV/IT și sisteme complete de administrare – și-a îndreptat atenția în această direcție și propune o serie de recomandări de echipare a lor pentru funcționarea în condiții optime. Indiferent că este axată pe menținerea unui anumit nivel de siguranță, pe urmărirea ciclurilor de producție sau pe monitorizarea unor instalații și echipamente, scopul unei camere de comandă și control este acela de a centraliza datele, iar ATEN promite optimizarea modului în care sunt centralizate acestea, dând posibilitatea de analiză și procesare cu efort corespunzător.
Camerele de comandă și control – nucleul de bază pentru gestionarea domeniilor critice
Un astfel de sistem, potrivit printre altele pentru camere de control și comandă extrem de pretențioase, precum turnuri de control aeriene, dispecerate de centrale electrice, centre de comandă pentru linii de producție, dispecerate ale fabricilor, dispecerate de poliție, camere de control pentru traficul terestru sau serviciile de ambulanță, poate fi construit plecând, de exemplu, de la switch-ul Matrix 9×9 VM3909H, ce asigură atât suport HDMI, cât și HDBaseT. Cu ajutorul celor 9 intrări HDMI cu care este prevăzut, acesta poate prelua semnal de la 9 surse diferite, redându-l ulterior prin cele 9 ieșiri HDMI, ceea ce permite crearea unui Video Wall 3×3. În plus, integrează o soluție de transmisie HDBaseT, permițând transmiterea semnalului recepționat pe distanțe mai lungi, prin cablu Cat 5e, 6 sau 6a. Mai departe, semnalul poate fi preluat cu ajutorul a 9 Receivere HDBaseT, precum VE816R, care integrează și o soluție de scalare. Practic, această combinație permite transmiterea semnalelor video și audio generate de echipamente prevăzute cu interfață HDMI pe distanțe de până la 100m. Datorită suportului pentru transmiterea de comenzi IR integrat atât de VM3909H, cât și de VE816R, este posibil chiar și controlul de la distanță al echipamentelor compatibile. Iar cu ajutorul soluției de scalare, imaginile sunt redate întotdeauna la rezoluția optimă, evitând în acest fel întreruperile.
Desigur, VM3909H și VE816R formează o soluție versatilă, care oferă avantaje incontestabile și o ușurință în utilizare deosebită, dar într-o perioadă în care soluțiile IoT și mai ales IIoT iau amploare, poate fi de ajuns sau nu, în funcție de aplicație și de cerințele și nevoile utilizatorului. Din acest motiv, ATEN a creat o serie de echipamente KVM over IP. În esență, un set de astfel de echipamente (Transmiter și Receiver) îi permite operatorului să controleze un sistem de calcul aflat la distanță, pentru a accesa diferite date, pe care le poate reda pe un Video Wall, sau pentru a-i da diferite comenzi acestuia, precum informațiile pe care dorește, de exemplu, să le comunice public.
Conectivitate și control centralizat
Aplicațiile în acest domeniu sunt practic nelimitate și depind numai de imaginația și nevoile utilizatorului. Desigur, aici apare problema conectivității și infrastructurii deja disponibile, motiv pentru care compania a creat mai multe astfel de dispozitive, căutând să se adreseze scenariilor cel mai des întâlnite. Astfel, KE8952 asigură suport HDMI la rezoluție UHD, audio, USB, RS-232 și se alimentează PoE prin cablu Cat 5E. Pentru situațiile în care infrastructura existentă nu asigură suport PoE, există KE9950, care oferă aceeași funcționalitate, dar se alimentează dintr-o sursă externă. Iar în cazurile în care nu este necesară o conectivitate atât de bogată, se poate opta pentru KE8900S, care asigură suport HDMI pentru rezoluții de până la 1920×1200 pixeli și USB, alimentarea realizându-se din surse externe.
Analizând această soluție recomandată de ATEN, devine evident că producătorul a observat nevoia companiilor de centralizare a datelor cu un număr cât mai redus de echipamente și într-un mod cât mai intuitiv. Mai mult decât atât, dispozitivele de extensie KVM over IP oferă o modalitate facilă de control centralizat, demonstrând o conștientizare a utilizării tot mai dese a sistemelor de calcul periferice, indiferent dacă acestea sunt utilizate pentru sarcini elementare, precum adresarea publică, sau pentru sarcini mai avansate, precum colectarea și prelucrarea de date complexe, ca cele dintr-un lanț de producție. Oricât de simplă ar părea la o primă vedere abordarea ATEN în ceea ce privește camerele de comandă și control, are în spate multă tehnologie avansată, dezvoltată special pentru a răspunde provocărilor prezentului și viitorului. În esență, este vorba despre o complexitate simplificată prin integrare și exact asta este ceea ce transformă o astfel de soluție într-una inteligentă, căci simplifică, optimizează și eficientizează modul în care sunt operate camerele de comandă și control. Iar astfel companiile care le folosesc pot fi mai competitive, pot acționa preventiv și se pot pregăti pentru trendurile viitorului.
Be the first to comment