Ayn Rand Centre: 63% dintre afaceri vor să adopte inteligența artificială în următorii trei ani. România, încă în urmă, dar va avea un avans colosal pe scena AI în Uniunea Europeană

Inteligență artificială. FOTO Pixabay.com

Peste 60% dintre companiile de la nivel global vor să folosească inteligența artificială în activitate în următorii trei ani, numărul lor aproape dublându-se astfel privind utilizarea AI. În acest sens, România urmează trendul global și, deși este încă în urmă, va reuși să înregistreze un avans spectaculos și să devină un reper pe scena inteligenței artificiale în Uniunea Europeană, subliniază Ayn Rand Centre România, organizatorul principal al unui eveniment important despre viitorul inteligenței artificiale în România, alături de ThinkUP Marketing, una dintre principalele agenții de branding și marketing din țară.

“Inteligența Artificială nu mai este o noțiune futuristă, ci o realitate tangibilă, tot mai prezentă în viața noastră. Deși în prezent doar 35% dintre companiile din întreaga lume folosesc AI, potrivit unui studiu McKinsey & Company, în viitorul apropiat numărul lor urmează aproape să se dubleze. Inteligența artificială se va regăsi tot mai mult la locurile de muncă din diverse domenii, în special în marketing, IT, medicină, auto și altele, implicit în România. Chiar dacă țara noastră se află încă la început privind folosirea inteligenței artificiale, va înregistra un avans semnificativ în viitorul foarte apropiat, urmând ca România să fie un jucător impresionant pe scena AI-ului în Uniunea Europeană. Viteza de integrare a AI-ului, fie în mediul de business și în câmpul muncii, fie în viața de zi cu zi în aplicații uzuale pentru telefon, va fi impresionantă în România”, declară Mirela Lucia Pascu, Președinte Ayn Rand Centre România, organizator al evenimentului despre inteligența artificială din București.

Astfel, viitorul inteligenței artificiale în business și în viața oamenilor în România și la nivel global va fi dezbătut, pe 16 aprilie, în cadrul evenimentului Navigating the Intersection of AI and Data Privacy, organizat la Universitatea Româno-Americană. La eveniment vor discuta, despre puterea și viitorul AI-ul în viața oamenilor și în business, Barbara Kolm – director al Centrului Economic Austriac și fost Vicepreședinte al Băncii Naționale din Austria, Cristiana Deca – expert în protecția datelor și fondator Decalex Digital, Cătălin Pătrașcu – expert în securitate cibernetică la NTT Data, Alexandru Diaconu – co-fondator AiGIA Health,  Silvia Uscov – Managing Partner Uscov și Asociații și alți specialiști în tehnologie și în alte domenii impactate de evoluția AI-ului.

“Inteligența artificială este aici și va rămâne aici, așa că este foarte important să înțelegem impactul acesteia asupra oamenilor, asupra democrației și asupra vieții în general. Acest eveniment își propune să dezbată aceste subiecte și sperăm să reușim să facem puțină lumină astfel”, spune Cristiana Deca, fondator Decalex Digital, partener principal al evenimentului despre inteligență artificială din 16 aprilie.

Inteligența artificială se integrează în tot mai multe domenii de activitate, cu precădere în IT, marketing, medicină, ecommerce și automotive, însă impactul AI-ul va fi din ce în ce mai mare și orice tip de afacere. Șase din 10 directori sunt entuziasmați de utilizarea AI generativă, cu planuri de a iniția proiecte pilot sau de a o integra în operațiunile lor până în 2024. În același timp, 72% dintre executivi cred că inteligența artificială va deveni cel mai semnificativ avantaj în afaceri în viitor, mai arată datele McKinsey & Company.

“În contextul evoluției accelerate a tehnologiei, impactul inteligenței artificiale (IA) asupra securității cibernetice și a criminalității informatice devine din ce în ce mai proeminent. Infractorii cibernetici utilizează acum tehnici avansate, precum rețelele neuronale și algoritmi de învățare automată, pentru a crea malware mai sofisticat, a efectua atacuri de tip phishing și alte amenințări cibernetice cu un grad de succes îngrijorător. Această ‘cursă a înarmării cibernetice’ pune presiune constantă pe dezvoltatorii de soluții de securitate să rămână cu un pas înainte”, declară Cătălin Pătrașcu, expert în securitate cibernetică la NTT Data.

Aproape 50% dintre joburile actuale vor dispărea în viitorul apropiat

În ultimii cinci ani, domeniul AI a înregistrat progrese semnificative în aproape toate subdomeniile sale, printre care se numără viziunea, recunoașterea și generarea vorbirii, procesarea limbajului natural (înțelegerea și generarea acestuia), generarea de imagini și video, sisteme multi-agent, procesul decizional și integrarea vederii și a controlului motor pentru robotică. În plus, s-au dezvoltat o multitudine de aplicații inovatoare, cum ar fi jocuri, diagnosticarea medicală, sisteme logistice, conducerea autonomă, traducerea lingvistică și asistența personală interactivă.

“Înțelegând riscurile reale ale apariției unei societăți orwelliene, singura soluție pentru a combate colonialismul AI este ca fiecare dintre noi, la nivel individual, să preia controlul asupra propriilor date personale, conștientizând valoarea lor imensă, în paralel cu dezvoltarea, pe bază de consimțământ, a unor modele de tip LLM sau Generative AI proprii, la nivelul fiecărui stat”, Alexandru Diaconu, co-fondator AiGIA Health.

“În economia acestui deceniu, determinată de introducerea AI pe scară largă, va exista o tranziție rapidă la alte competențe: de la simpla execuție a sarcinilor repetitive și analitice, la creativitate, gândire critică, empatie și capacitatea de a construi conexiuni umane. Dacă nu se vor adapta la noile cerințe, aproape 50% dintre joburile actuale vor dispărea în viitorul apropiat”, punctează Silvia Uscov, Managing Partner Uscov și Asociații.

Conform McKinsey & Company, aplicațiile AI au potențialul de a contribui anual cu 2,6 – 4,4 trilioane de dolari la economia globală prin diverse scenarii de business. De altfel, piața inteligenței artificiale generative (IA generativă) prezintă o evoluție rapidă în 2024, trecând de la fascinația culturală inițială la rezultate tangibile în mediul de afaceri. Această tehnologie, cu abilități de procesare și generare a conținutului text, voce și video, revoluționează modul în care companiile își îmbunătățesc productivitatea, stimulează inovația și creativitatea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*