Primele rezultate ale Comandamentului Maramureș, unul dintre cele 5 comandamente de control, special constituite de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru sezonul estival 2022, prezintă constatările echipelor de comisari, în urma verificărilor din regiune, din perioada 1-12.07.2022.
Astfel, au fost controlați 45 de operatori economici care activează în zonele Săpânța, Sighetu Marmației, Valea Izei.
”Întreaga țară are nevoie de o abordare unitară și de o curățenie generală! Suntem aici pentru consumatori și tocmai prin acțiunile noastre îi protejăm și le oferim un turism de calitate! Noi, prin sancțiunile aplicate, măsurile luate și comunicarea către presă a acestora, aratăm că lucrurile vor fi mai bune! Suntem o echipă care se dovedește eficientă! Primul pas a fost să ne mobilizăm, acum să arătăm că suntem fermi, iar, la sfârșitul acțiunilor, vom fi parte din viitorul turismului românesc de calitate!” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Ca urmare a acțiunii, echipele de control, din care au făcut parte și tineri colegi – parte a programului de perfecționare Academia Comisarilor – au aplicat 35 amenzi contravenționale, în cuantum de 279.000 lei si 29 de avertismente.
Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de
oprire definitivă de la comercializare a unor produse alimentare și preparate în valoare de circa 4.000 de lei,
oprire temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste 70.000 lei
încetarea practicii comerciale incorecte
oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 5 dintre operatorii economici controlați.
Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:
Schimbarea stării termice a unor produse și preparate
Depozitarea/comercializare unor produse alimentare și preparate fară elemente de identificare-caracterizare, fără prețuri pe unitatea de măsură
Folosirea unor spații de depozitare și a unor spații frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai), aferente produselor din carne refrigerată și preparatelor calde/reci și care nu funcționau la parametrii prevăzuți, fiind improprii depozitării produselor
Legume-fructe, prezentate la comercializare, ca fiind calitatea 1, în realitate acestea prezentând pete de mucegai, putregai
Comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum
Utilizarea la bucătărie a unor vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureților din sârma
Lipsa afișării prețurilor/unitate de măsură/monedă
Comercializarea unor produse fără documente de proveniență
Existența unor produse depozitate direct pe paviment
Prezenta muștelor, lipsa plaselor contra insectelor la blocurile alimentare
Utilizarea unor practici comerciale incorecte (ciorbe de legume fiind prezentate cu carne la care se adauga carne fiarta anterior și congelată)
Existența unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a înființat, în sezonul estival 2022, 5 comandamente de control în principalele zone de vacanță din România:
Comandamentul Litoral și Delta Dunării
Comandamentul Munte, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Valea Prahovei, Brașov, Sibiu, Covasna, Harghita,
Comandamentul Moldova-Bucovina, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Neamț, Suceava, Iași,
Comandamentul Maramureș, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Valea Izei, Săpânța, Sighetu Marmației,
Comandamentul Mehedinți, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Băile Herculane, Clisura Dunării.
Be the first to comment