ANAT solicită Guvernului să caute soluții care facilitarea călătoriilor în străinătate pentru turiștii români

Sigla ANAT

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România solicită găsirea unei metode alternative de analiză a situației epidemiologice a țărilor ce constituie destinații de vacanță pentru cetățenii români și, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, face o serie de propuneri concrete, care s-au dovedit a fi sigure și eficiente în alte state membre ale Uniunii Europene.

Astfel, ANAT propune spre analiza Guvernului trei posibile modificări ale condițiilor de intrare pe teritoriul României, care ar permite unui număr mai mare de cetățeni români să efectueze călătorii în scop turistic, contribuind, în același timp, la gestionarea eficientă a pandemiei, prin limitarea importului de cazuri noi de Covid-19:

1.Stabilirea unui indice epidemiologic de 500 cazuri la suta de mii de locuitori, ca prag pentru intrarea în lista galbenă. Acest model este folosit și de alte țări și are avantajul de a putea fi pus în aplicare imediat, prin modificarea hotărârii CNSU. În decurs de numai 3 săptămâni, România a trecut de la indice 400 la 141, lucru absolut îmbucurător, însă cu consecințe negative asupra liberei circulații, în contextul păstrării actualelor condiții de intrare pe teritoriul național. Majoritatea țărilor în care cetățenii români își petrec vacanțele de vară se află, începând de ieri, pe lista galbenă. Portugalia folosește un indice epidemiologic fix de 500, iar Islanda de 700.

2.Înființarea de puncte de testare în punctele de frontieră terestră și aeriană, astfel încât cetățenii care nu sunt vaccinați și care se întorc din țări aflate pe lista galbenă, să poată efectua teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Persoanele care obțin rezultat negativ la testare urmează să fie exceptate de la măsura carantinării.

3.Exceptarea minorilor sub 16 ani, pentru care nu este disponibilă la acest moment opțiunea vaccinării, de la obligația efectuării carantinei la întoarcerea dintr-un stat aflat pe lista galbenă. Carantina poate fi înlocuită, eventual, cu testarea în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2. În lipsa acestei măsuri, majoritatea familiilor cu copii vor fi nevoite să renunțe la vacanțele de vară în străinătate.

„Considerăm că aceste trei măsuri sunt vitale pentru relansarea activității agențiilor de turism, marea lor majoritate având ca principală linie de business trimiterea turiștilor români în străinătate. Includerea pe lista galbenă a destinațiilor preferate de români afectează în mod dramatic activitatea agențiilor de turism, care sunt obligate în continuare să anuleze pachetele de servicii de călătorie și să ramburseze sumele achitate de călători, în condițiile în care sprijinul financiar promis de statul român întârzie nepermis de mult să vină. Totodată, considerăm că este un sprijin real pentru cetățenii români care încă nu au avut posibilitatea să se vaccineze și care trebuie să aibă, de asemenea, libertatea de a călători în sezonul de vară 2021, care stă să înceapă”, spun reprezentanții ANAT în scrisoarea adresată Guvernului.

Pentru stimularea turismului de incoming, aceștia sunt de părere că este esențial ca turiștii care vin în Romania din țările aflate pe lista galbenă și care nu au reușit să se vaccineze, să poată fi exceptați de la efectuarea carantinei obligatorii în cazul în care prezinta rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Suplimentar, statul Român poate aplica metoda folosită deja în Grecia, de testare aleatorie a turiștilor la frontieră, costurile testării fiind suportate integral de stat.

„Observăm că tendința statelor membre UE este una de relaxare prudentă a restricțiilor, astfel încât revenirea la normalitate să poată începe și să se desfășoare fără a pune în pericol sănătatea populației. Suntem convinși că România va urma exemplele pozitive și va sprijini redeschiderea turismului, atât cel de incoming cât și de outgoing, pentru a evita ca problemele majore din 2020 să se perpetueze și în 2021”, au mai transmis sursele citate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*