Jocul de blackjack este cunoscut in intreaga lume datorita modului sau de desfasurare, a regulilor simple si care se invata foarte usor, precum si rapiditatii succesiunii partidelor. De-a lungul istoriei sale, blackjack-ul s-a bucurat de jucatori extraordinari, unii dintre ei devenind chiar autori de suces si intrand in Blackjack Hall of Fame, locul in care oricare jucator de blackjack isi doreste sa ajunga.
Unul dintre cei mai cunoscuti jucatori de blackjack a fost Sid Patil, care in momentul actual este seful Date Stiintifice la Twitter, populara retea de socializare. Istoria sa profesionala cuprinde si alte companii importante din domeniul IT, printre acestea numarandu-se chiar si gigantul IBM. Insa, inainte de a fi doar o persoana obisnuita, cu o slujba normala, Sid Patil a fost faimos datorita blackjack-ului. Il puteti asocial foarte usor atunci cand este mentionat filmul “21” sau cartea “Bringing Down the House”. Si da, viata lui Sid Patil s-a schimbat total datorita jocului de blackjack.
De la blackjack la date stiintifice, totul are o stransa legatura
Sid Patil s-a remarcat in facultate prin spiritual sau ascutit de observatie, prin inteligenta remarcabila si prin faptul ca era mereu avid de nou. Aceste caracteristici l-au adus in atentia profesorului care a dezvoltat celebrul grup MIT si care a reusit sa faca din jocul de blackjack o noua modalitate de a cuceri multe cazinouri din
Atlantic City. Sid Patil declara ca blackjack-ul este singurul joc care are memorie si il ajuta pe jucator sa analieze probabilitatile a ceea ce urmeaza sa se intample in viitor. Pe acesta, studierea acestor date analitice in jocul de blackjack la ajutat sa masoare modul in care pot evolua companiile, in special cele care evolueaza in domeniul online. Aceste previziuni l-au ajutat pe Patil sa inteleaga cu mult inaintea multor persoane, ca viitorul mediului online va depinde de dezvoltarea retelelor sociale si de cresterea nivelului de penetrare a dispozitivelor mobile in sfera de social media.
Ulterior activitatii sale de jucator de blackjack, Sid Patil si-a deschis propria firma de consultant in domeniul afacerilor, dezvoltand un software care sa furnizeze date importante companiilor pentru a le ajuta sa-si rentabilizeze castigurile. Trecerea sa, intr-un final, la Twitter a reprezentat rezultatul muncii sale asidue, insa baza a constituit-o, asa cum recunoaste si el, jocul de blackjack.
“Dupa o perioada realizezi ca este un joc de probabilitati. Atunci cand lucrezi cu variabile, incearca sa afli ce este semnificativ, intelege care sunt sansele si abia atunci poti castiga pe termen lung. Blackjack-ul mi-a predate o lectie importanta. In mod constant trebuie sa ne adaptam jocul pentru a se potrivi cu schimbarile fortate.” Sid Patil
Asemenea lui Sid Patil au existat foarte multi jucatori de blackjack care au inteles ca studiind in amanunt jocul, intelegandu-i regulile si folosindu-se de calculele matematice si inteligenta pot ajunge faimosi, din toate punctele de vedere. Tocmai pentru ca este unul dintre cele mai simple jocuri de cazinou, blackjack-ul
reuseste sa dezvoltate gandirea analitica, inteligenta si modul de adaptare.
Multi dintre acesti jucatori care au inteles acest lucru au reusit sa intre in Blackjack Hall of Fame, locul celebritatilor din blackjack. Matematica i-a fost deosebit de folositoare lui Roger Baldwin, care a fost printre primii jucatori de blackjack care au stabilit strategiile matematice de baza in jocul de blackjack. In anul 1963 a venit randul lui Edward O.Thorp care a scris cartea “Beat the Dealer”, aceasta fiind considerate una dintre lucrarile fundamentale legate de jocul deblackjack (de altfel, aceasta lucrare i-a asigurat un loc de cinste in Hall of Fame autorului).
In paginile acestei lucrari stiintifice (fiindca, pe buna dreptate, i se poate spune astfel), Thorp a reusit sa demonstreze faptul ca jocul de blackjack poate fi invins cu ajutorul calculelor matematice. In istoria recenta a blackjack-ului s-au remarcat si alti jucatori, precum Don Johnson care a reusit sa castige o suma impresionanta de 15 milioane de dolari in trei cazinouri din Altantic City.
Joanna Wlodawer este considerata “Regina damelor de pica”, fiind una dintre jucatoarele de blackjack care a folosit matematica in avantajul ei si participat la foarte multe competitii, pe care le-a si castigat. La fel de faimoasa este si Cathy Hulbert, care s-a remarcat prin participarea inca de pe vremea cand era studenta la turnee de blackjack.
Steve Forte a publicat una dintre cartile pe care oricare dintre jucatorii de blackjack trebuie sa o citeasca “Read the Dealer” in care acestia pot afla cum sa citeasca tacticile casei, pentru a-si spori castigurile. Unul dintre cei mai interesanti jucatori de blackjack este Alice Walker, aceasta fiind si prima femeie care a a castigat un turneu de blackjack in anul 2007. De remarcat este faptul ca a inceput sa joace acest joc de la o varsta extrem de frageda, ceea ce i-a permis sa inteleaga foarte bine modul de joc si sa-si stabileasca anumite tactici castigatoare (care i-au permis extinderea victoriilor si in anul 2008).
Desigur, atunci cand esti model si jucatoare de volei, nu multi sunt cei care te crediteaza cu sanse reale de a castiga la blackjack. Asa a fost si in cazul Ericai Schoenberg, care s-a remarcat ca o jucatoare cu abilitati puternice si care a primit antrenament de la membrii echipei MIT si a aparut la mai multe turnee de blackjack din intreaga lume. Fara indoiala ca una dintre cele mai cunoscute jucatoare de blackjack din lume a fost “Madame Moustache”, frantuzoaica Eleanore Dumont, care in ciuda “mustacioarei” sale avea reale veleitati de castigatoare la acest joc care ajuta la dezvoltarea mintii. Desi s-a nascut in Franta, ea a traversat oceanul si in timpul Goanei dupa Aur a reusit sa realizeze castiguri impresionante jucand diverse versiuni ale jocului de “21”.
Trebuie mentionat faptul ca pana atunci, jocul de “21” era forma cea mai cunoscuta in Europa a actualului blackjack (originile sale sunt si acum revendicate de catre Franta si Spania). Odata ajuns in Statele Unite ale Americii, acesta a fost imediat adoptat si a reusit sa-i incante atat de mult pe americani, incat l-au “botezat” blackjack si de atunci asa i-a ramas denumirea.
Be the first to comment